Εξαφάνιση-μυστήριο γνωστού CEO - Μετά ήρθε η...λυπητερή των 9 εκατομμυρίων ευρώ

Το μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση του Bao προκάλεσε σοκ στους κινεζικούς τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας

Εξαφάνιση-μυστήριο γνωστού CEO - Μετά ήρθε η...λυπητερή των 9 εκατομμυρίων ευρώ

Ο Bao Fan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της China Renaissance

Mike Blake/Reuters μέσω CNN
3'

Μια κινεζική επενδυτική τράπεζα, γνωστή για την πραγματοποίηση μερικών από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον τεχνολογικό τομέα της χώρας κατά τη διάρκεια της ακμής του, αποκάλυψε ότι έλαβε έναν τεράστιο λογαριασμό ύψους 78 εκατομμυρίων γιουάν (9,983,600 Ευρώ) που σχετίζεται με την εξαφάνιση του κορυφαίου τραπεζίτη της, Bao Fan.

Το αίτημα πληρωμής από απροσδιόριστες κινεζικές αρχές απλώς βαθαίνει το μυστήριο γύρω από την τύχη του Bao, ο οποίος ίδρυσε την επενδυτική τράπεζα China Renaissance στο Πεκίνο το 2005 και την κατέστησε έναν από τους κορυφαίους διαπραγματευτές για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Βοήθησε στη μεσολάβηση για τη συγχώνευση που έγινε το 2015 μεταξύ δύο από τις κορυφαίες υπηρεσίες παράδοσης φαγητού της χώρας, της Meituan και της Dianping. Σήμερα, η εφαρμογή των συνδυασμένων εταιρειών είναι πανταχού παρούσα στην Κίνα.

Η εξαφάνιση του Bao

Το μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση του Bao προκάλεσε σοκ στους κινεζικούς τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας, πλήττοντας περαιτέρω την επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατά τη διάρκεια μιας έντονης οικονομικής επιβράδυνσης.

Η υπόθεση ακολούθησε εκείνες άλλων επιχειρηματικών ηγετών υψηλού προφίλ στην Κίνα, όπου δεν είναι ασυνήθιστο για τα στελέχη να εξαφανίζονται ξαφνικά από το ραντάρ χωρίς καμία εξήγηση.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η China Renaissance δήλωσε την εξαφάνισή του εν μέσω μιας ευρύτερης επιχείρησης καταπολέμησης της διαφθοράς. Ενάμιση χρόνο αργότερα, δεν έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες ή ισχυρισμοί κατά του Bao.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Economic Observer, μια κρατική οικονομική έκδοση, ανέφερε ότι ο Bao βρισκόταν υπό την επιτήρηση του κορυφαίου εποπτικού οργάνου της χώρας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της Κεντρικής Επιτροπής για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας, από την ημέρα της εξαφάνισής του. Είχε ειπωθεί ότι εμπλέκεται σε μια έρευνα σχετικά με υποψίες για δωροδοκία εταιρειών.

Μια μυστηριώδης απαίτηση πληρωμής

Τον Φεβρουάριο, ο Bao παραιτήθηκε επίσημα από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας για «λόγους υγείας και για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις οικογενειακές του υποθέσεις», ανέφερε σε καταχώρηση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η China Renaissance, η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη της απαίτησης των 9,983,600 Ευρώ την περασμένη εβδομάδα σε μια ξεχωριστή, καθυστερημένη κατάθεση μετοχών, δήλωσε: «Ο όμιλος δεν είναι ενήμερος και δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση οποιασδήποτε έρευνας με την οποία συνεργάζεται ο κ. Bao».

Στην πραγματικότητα, έχει τόσο λίγες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση και τη σχετική απαίτηση πληρωμής, η οποία ελήφθη τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023 και στη συνέχεια πληρώθηκε, ώστε οι λογιστές της δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν πώς να τη δικαιολογήσουν στα βιβλία, ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Τελικά, η China Renaissance έγραψε την πληρωμή ως απαίτηση στον ισολογισμό της, σημειώνοντας ότι μπορεί να «επιστραφεί ή να κατασχεθεί» ή να υπάρξουν «πρόσθετα ποσά».

Είπε ότι ενώ η πληρωμή μπορεί να θεωρηθεί από τις κινεζικές αρχές ότι αποτελεί «περιουσία που σχετίζεται με υπόθεση υπό διερεύνηση», δεν συνεπάγεται δικαστική απόφαση ή πρόστιμο.

Εξαιτίας της μυστικής πληρωμής, ο κινέζος ελεγκτής της τράπεζας, Zhonghui Anda CPA, αναγκάστηκε να εκδώσει «γνώμη με επιφύλαξη» για τα ετήσια αποτελέσματά της του 2023, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να περιέχουν παραλείψεις ή πιθανές ανακρίβειες.

Ο προηγούμενος ελεγκτής της, η Deloitte Touche Tohmatsu, μία από τις λεγόμενες τέσσερις μεγάλες παγκόσμιες λογιστικές εταιρείες, παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Bao.

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή