Τουρκία: Κρατούν «σαν εγκληματίες» μάνα με γιο στο αεροδρόμιο, για ένα ληγμένο διαβατήριο!

Ισχυρίζεται ότι είχαν να χρησιμοποιήσουν μόνο μια «αηδιαστική» τουαλέτα και ότι τους έδωσαν ελάχιστο φαγητό ή νερό, μόνο μια «σάπια ντομάτα και ένα αυγό».

Το ληγμένο διαβατήριο

Daily Mail
7'

Μια «τραυματισμένη» μητέρα λέει ότι η οικογένειά της κρατούνταν «σαν εγκληματίες» στην Τουρκία με σάπιο φαγητό και λίγο νερό μετά το «λάθος» της, καθώς έφτασε για διακοπές με ληγμένο διαβατήριο.

Η Amber Maherloughnan, από το Lewes του East Sussex της Αγγλίας, πέταξε από το Gatwick του Λονδίνου στην Αττάλεια με την οικογένειά της για να απολαύσει μια εβδομάδα διακοπών αξίας 6.000 λιρών τον Αύγουστο.

Αλλά η 28χρονη «σοκαρίστηκε» όταν πληροφορήθηκε ότι το διαβατήριο του εξάχρονου γιου της Reuben ήταν σχεδόν τέσσερις μήνες ληγμένο κατά την άφιξη.

Η «τρομοκρατημένη» μητέρα ισχυρίζεται ότι τα διαβατήριά τους «άρπαξαν» οι υπάλληλοι και ότι κρατήθηκαν για σχεδόν 24 ώρες μαζί με άλλα 13 άτομα.

Ισχυρίζεται ότι είχαν να χρησιμοποιήσουν μόνο μια «αηδιαστική» τουαλέτα και ότι τους έδωσαν ελάχιστο φαγητό ή νερό, μόνο μια «σάπια ντομάτα και ένα αυγό».

Ο αρραβωνιαστικός της Amber, 31χρονος Will Land-Smith, προσπάθησε να πάρει ένα προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο από την τουρκική πρεσβεία. Αυτό δεν θα εξασφάλιζε στο δίδυμο την είσοδο.

Η μητέρα του παιδιού αναγκάστηκε να πληρώσει για το «ανόητο λάθος» της, καθώς έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους την επόμενη κιόλας μέρα και να χάσουν το ταξίδι των 6.000 λιρών.

Μοιράστηκε μια σπαρακτική φωτογραφία του μικρού Reuben να κοιτάζει πένθιμα έξω από το παράθυρο του αεροπλάνου, καθώς αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του χωρίς να κάνει τις διακοπές του.

Ο γιος της Άμπερ

Daily Mail

«Αυτό ας γίνει μάθημα σε όλους τους γονείς να ελέγχουν τα διαβατήρια των παιδιών τους», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Amber, η οποία ζει στο Lewes του East Sussex, δήλωσε: «Ήταν φρικτό. Δεν θέλω οίκτο για τον εαυτό μου. Εγώ έφταιγα.

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο μου φέρθηκαν, ενώ είχα ένα παιδί, δεν ήταν δίκαιος. Αυτό είναι το κομμάτι που με πείραξε περισσότερο.

«Και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει. Δεν έπρεπε ποτέ να με αφήσουν να περάσω. Ήταν μια παράλειψη.»

«Ντροπιαστικά, το διαβατήριο έληξε περίπου τρεις μήνες πριν. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη.»

«Αλλά αισθάνομαι ότι όταν βρίσκεσαι σε ένα αεροδρόμιο και λένε ότι είναι οι υπάλληλοι της ασφάλειας διαβατηρίων, η δουλειά τους είναι να ελέγχουν τα διαβατήρια.»

«Το να αισθάνομαι ευάλωτη με την έννοια ότι πραγματικά με άφησαν να περάσω από τη χώρα τόσο εύκολα είναι πολύ ενοχλητικό.»

«Ήταν ένα πραγματικά ειλικρινές λάθος. Δεν αξίζαμε αυτή τη μεταχείριση.»

«Πηγαίνω εκεί ως οικογένεια για να ξοδέψω χρήματα για να υποστηρίξω τη χώρα τους και μου φέρονται τόσο άσχημα.»

«Είναι απλά λυπηρό. Βασικά είμαι τουρίστρια και ο γιος μου και εγώ δεχτήκαμε τέτοια μεταχείριση. Η σκέψη ότι θα τα περνούσε όλα αυτά ο γιος μου, με στεναχωρούσε.»

«Ευτυχώς, ήταν καταπληκτικός. Δεν ήταν καθόλου ωραίο γι' αυτόν».

Η μητέρα αποκάλυψε ότι δεν είχε ελέγξει το διαβατήριο του γιου της, το οποίο έληξε στις 16 Απριλίου 2024, πριν ταξιδέψει και δεν είχε «ιδέα όλο αυτό το διάστημα» που είχε περάσει μέχρι να φτάσουν στην Τουρκία.

Η Άμπερ είπε: «Δεν είχα ιδέα όλο αυτό το διάστημα ότι είχε λήξει. Ήταν ένα πολύ ανόητο λάθος.

«Φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο και τα διαβατήριά μας ελέγχθηκαν ξανά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν ειπώθηκε τίποτα.»

«Μπήκαμε στην Turkish Airlines στον έλεγχο διαβατηρίων. Το διαβατήριο του γιου μου ήταν το τελευταίο διαβατήριο στο τέλος.»

«Ο υπάλληλος εξέτασε τα διαβατήριά μας και είπε ότι ήταν όλα εντάξει. Είδε το διαβατήριο του γιου μου και άρχισε να φωνάζει και να λέει: «Καλείται η αστυνομία. Τα διαβατήριά σας έχουν λήξει και δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος στη χώρα».

«Ήμουν σοκαρισμένη. Είπα «Λυπάμαι πολύ, δεν ξέρω τι να κάνω». Ήμουν απολύτως τρομοκρατημένη. Δεν ήξερα τι επρόκειτο να συμβεί».

Η μητέρα αποκάλυψε ότι εκείνη και ο γιος της κρατήθηκαν από αστυνομικούς για σχεδόν 24 ώρες και ισχυρίστηκε ότι τους συμπεριφέρθηκαν σαν «εγκληματίες».

Η Άμπερ είπε: «Μου φέρθηκαν σαν εγκληματία. Με πήγαν σε ένα γραφείο με τέσσερις αστυνομικούς και μου είπαν «δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα».

«Προσπάθησαν να με κάνουν να υπογράψω αυτά τα χαρτιά και μου άρπαξαν τα διαβατήρια από τα χέρια, δεν μου τα έδιναν.»

«Μετά με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για 13 ώρες χωρίς αυτό που θα αποκαλούσα φαγητό. Έβαλαν μια σάπια ντομάτα και ένα αυγό σε ένα κουτί και μου το κλώτσησαν.»

«Μου έδωσαν ένα μπουκάλι νερό για μένα και τον γιο μου. Κάποια στιγμή ήμασταν 13 άτομα σε αυτό το δωμάτιο. Μου φέρθηκαν σαν να ήμουν εγκληματίας.»

«Ζήτησα να πάρουμε τις βαλίτσες μας και μου είπαν "όχι". Κατάφερα να πάρω τη βαλίτσα του γιου μου, επειδή ήταν μια μικρή φορητή βαλίτσα.»

«Πέταξαν τα ρούχα του στο δωμάτιο και έλεγξαν την τσάντα του για δεν ξέρω τι, επειδή είχα ήδη περάσει από τον έλεγχο ασφαλείας.»

«Υπήρχε ένα κρεβάτι χωρίς σεντόνι, χωρίς κουβέρτα, χωρίς μαξιλάρι, χωρίς τίποτα. Το πάτωμα ήταν αηδιαστικό, η τουαλέτα ήταν αηδιαστική.»

«Κουλουριάστηκα στη γωνία όπου ήταν το καλοριφέρ. Δεν είπα σε κανέναν τι συνέβαινε, γιατί κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ήταν απλά αηδιαστικό.»

«Κάποιοι από τους φρουρούς με τρόμαξαν.»

Η Amber αποκάλυψε ότι ο 31χρονος σύντροφός της, ο οποίος είναι ξιφομάχος, και ο εξάχρονος γιος του έπρεπε να φύγουν από το αεροδρόμιο και επικοινώνησε με την τουρκική πρεσβεία για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ένα προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η οικογένεια της Άμπερ

Daily Mail

Ωστόσο, η μητέρα και ο γιος αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αεροπορικώς την επόμενη ημέρα, καθώς δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι τα έγγραφα αυτά θα τους επέτρεπαν την είσοδο στη χώρα.

Η Άμπερ δήλωσε: «Είχα ψεύτικες ελπίδες ότι θα μπαίναμε και μετά δεν θα μπαίναμε και ότι όλα θα ήταν εντάξει. Μετρούσα αντίστροφα τα λεπτά μέχρι να μας αφήσουν να φύγουμε.»

«Είπαν στον σύντροφό μου ότι δεν επιτρέπεται να μπει στο αεροδρόμιο και του είπαν ότι έπρεπε να περάσει, οπότε μπήκε μέσα και πήγε στις διακοπές.»

«Ο σύντροφός μου τηλεφώνησε στην πρεσβεία και προσπάθησε να βρει ένα προσωρινό έγγραφο ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε τον γιο μου στη χώρα.»

«Είπαν ότι ακόμη και αν βγάζαμε έγγραφο δεν θα μας άφηναν να μπούμε τώρα. Η μόνη πτήση που μπορούσα να πάρω ήταν την επόμενη μέρα στις 3 μ.μ. Δεν μου έλεγαν πότε ή πού θα πήγαινε.»

«Ήταν απλά απαίσιο. Ήρθε η επόμενη μέρα και δεν μου έλεγαν ποια πτήση ήταν.»

Είπε ότι οι αστυνομικοί ήρθαν και την «άρπαξαν» για να τη συνοδεύσουν στο αεροπλάνο χωρίς να έχει φάει.

«Δεν θα πετούσα ποτέ ξανά με αυτή την αεροπορική εταιρεία. Ακόμα και όταν μπήκα στο τουρκικό αεροπλάνο εξακολουθούσαν να μην μου δίνουν το διαβατήριό μου και εξακολουθούσαν να μου μιλούν με αγένεια».

Η Άμπερ είπε ότι η εμπειρία αυτή την άφησε να αισθάνεται ότι «τα κατέστρεψε όλα» αφού έδωσε 6.000 λίρες για το ταξίδι και ορκίζεται να είναι «πολύ προσεκτική» στο μέλλον.

Η Άμπερ είπε: «Κατέστρεψε οικονομικά όλες τις διακοπές μας. Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε ξεχωριστά για άλλη πτήση επιστροφής.»

«Ήμουν σε αδιέξοδο όλο αυτό το διάστημα. Ήταν αρκετά τραυματικό και ενοχλητικό και νιώθω ότι τα κατέστρεψα όλα.»

«Είχαμε πάρει μια εβδομάδα άδεια από τη δουλειά και ξοδέψαμε 6.000 λίρες, τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε πίσω.»

«Δεν θα το ξανακάνω ποτέ αυτό στη ζωή μου. Θα είμαι πολύ προσεκτική».

Πηγή: Daily Mail