Μέρντοχ: Η κρυφή μάχη διαδοχής - Το δικαστικό θρίλερ για την αυτοκρατορία των Μέσων Ενημέρωσης

Σκληρή μάχη για την επόμενη ημέρα στην αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοχ
AP
3'

Το οικογενειακό δράμα που διαδραματίζεται σε μια σκοτεινή αίθουσα δικαστηρίου της Νεβάδα και παραπέμπει στο σενάριο της δημοφιλούς σειράς «Διαδοχή» (Succession) του HBO, δεν θα προβληθεί στην τηλεόραση, ούτε καν στον Τύπο.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η απόφαση του Ρούπερτ Μέρντοχ να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο στο τέλος του περασμένου έτους για να τροποποιήσει το οικογενειακό καταπίστευμα που έδινε ίδια δικαιώματα ψήφου μετά τον θάνατό του στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του: Λάχλαν, Τζέιμς, Ελίζαμπεθ και Προύντενς.

Ο Αυστραλός μεγιστάνας θέλει πλέον παραχωρήσει τον αποκλειστικό έλεγχο στον πρωτότοκο γιο του και επιλεγμένο διάδοχό του Λάχλαν και ο κεκλεισμένων των θυρών δικαστικός αγώνας για τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του που ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον κολοσσών της ενημέρωσης, όπως το Fox News και η Wall Street Journal.

Ο Λάχλαν, ο οποίος είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένος με τις συντηρητικές πολιτικές απόψεις του πατέρα του σε αντίθεση με τα αδέρφια του, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Fox Corporation και της News Corporation τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πατέρας του παραιτήθηκε. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ θεώρησε ότι είναι αυτός που θα μπορούσε να εγγυηθεί καλύτερα τη συνέχιση της δεξιάς, συντηρητικής του ιδεολογίας μετά τον θάνατό του και γι’αυτό θέλησε να αλλάξει τις ισορροπίες.

O Λάχλαν Μέρντοχ

AP

Η πολύκροτη δίκη θα καθορίσει τελικά ποιος θα διοικήσει την εκτεταμένη αυτοκρατορία Μέσων Ενημέρωσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το δίκτυο Fox News, το κερδοφόρο «διαμάντι του στέμματος», τη Wall Street Journal, τη New York Post και τηλεοπτικά μέσα και έντυπα στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέιμς Μέρντοχ, ο οποίος παραιτήθηκε από την News Corp το 2020, στήριξε ανοιχτά την Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ, αποκαλώντας την εκλογή της «τον καλύτερο τρόπο για να στηρίξουμε τη συνεχή δύναμη, ασφάλεια και αξιοπιστία της δημοκρατίας και της οικονομίας μας»

Ενώ ο Μέρντοχ και τα παιδιά του ερίζουν για την παγκόσμια αυτοκρατορία η οικογένεια είναι απόλυτα ενωμένη σε ένα πράγμα: να κρατήσει την οικογενειακή διαμάχη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι η οικογενειακή διαμάχη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών σε μια δικαστική αίθουσα της κομητείας Washoe της Νεβάδα, καθώς η πολιτεία προσφέρει ένα από τα πιο ιδιωτικά δικαστήρια για αντίστοιχες υποθέσεις.

Ένας συνασπισμός μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπεί επτά εθνικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των CNN, New York Times, National Public Radio και άλλων, κατέθεσε αίτηση την περασμένη εβδομάδα για να αποσφραγιστεί η διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η έντονη μυστικότητα είναι αντισυνταγματική και η απόφαση θα έχει απήχηση στο πολιτικό τοπίο.

Το κοινό υποστηρίζουν εκπρόσωποι των Μέσων έχει τεράστιο ενδιαφέρον για το ποιο από τα παιδιά του Μέρντοχ θα τον διαδεχθεί στο τιμόνι της αυτοκρατορίας, αποτέλεσμα που θα επηρεάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκατομμύρια τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες παγκοσμίως και το ίδιο πολιτικό τοπίο.