Παρασκευή και 13: Η ιστορία πίσω από την δεισιδαιμονία

Πως συνδέεται η σταύρωση του Ιησού Χριστού με την εν λόγω γρουσουζιά

Παρασκευή και 13: Η ιστορία πίσω από την δεισιδαιμονία
Unsplash
2'

Γύρω από τη γρουσουζιά, την κακή τύχη και την δεισιδαιμονία υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πεποιθήσεις που έχουν επικρατήσει ιδιαίτερα στην Δυτική κουλτούρα. Μια από αυτές και πιθανότατα η δημοφιλέστερη είναι αυτή της Παρασκευής και 13.

Η δεισιδαιμονία γύρω από την συγκεκριμένη ημέρα είναι μια πεποίθηση η την οποία συναντάμε περισσότερο στις αγγλόφωνες χώρες όπου η φοβία αυτή έχει το επιστημονικό όνομα Paraskavedekatriaphobia, μια εξειδικευμένη μορφή της Triskaidekaphobia, που είναι ο φόβος για τον αριθμό 13. Μάλιστα, η ονομασία προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».

Η Παρασκευή και 13 συναντάται συνήθως 3 φορές μέσα στον χρόνο, ανάλογα φυσικά και με το ημερολόγιο. Η συγκεκριμένη ημέρα αναγκάζει πολλούς προληπτικούς ανθρώπους να αποφεύγουν να κάνουν πράγματα που φοβούνται ή δεν πράττουν σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, οι άνθρωποι αλλάζουν τόσο πολύ τις συνήθειες τους αυτή την ημέρα που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως από τα άτομα που δεν πάνε στις δουλείες τους οι επιχειρήσεις ειδικά αυτή τη μέρα χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από που προέρχεται

Η παραπάνω δεισιδαιμονία ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλέστερη τον 19ο αιώνα στις αγγλόφωνες χώρες, ενώ κέρδισε ακόμη περισσότερους... προληπτικούς μετά την κινηματογραφική ταινία τρόμου «Παρασκευή και 13» του 1980.

Αυτό που είναι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός πως τόσο η Παρασκευή όσο και ο αριθμός 13 έχουν θεωρηθεί ως γρουσούζικοι σε ορισμένους πολιτισμούς. Οι εξηγήσεις για την προέλευση αυτής της πεποίθησης ποικίλουν, με τις πιο γνωστές να βασίζονται στα ακόλουθα ιστορικά και μυθολογικά γεγονότα:

Στις 13 Οκτωβρίου 1307, Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η μαζική δίωξη και εκτέλεση των Ναϊτών ιπποτών με εντολή του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας. Την ημέρα της Παρασκευής, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, γεγονός που οδήγησε στην εκδίωξή τους από τον Παράδεισο.

Επίσης, Κατά τη Βίβλο, η Μεγάλη Πλημμύρα συνέβη ημέρα Παρασκευή. Επίσης, Παρασκευή ήταν η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Ο αριθμός 13 θεωρείται εδώ και αιώνες σύμβολο κακοτυχίας, καθώς καταστρέφει την ισορροπία του αριθμού 12. Στη μυθολογία και τη θρησκεία, ο αριθμός 12 έχει έντονο συμβολισμό: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι φυλές του Ισραήλ, 12 οι μαθητές του Ιησού και 12 οι Ιμάμηδες στο Ισλάμ. Η προσθήκη του αριθμού 13 προκαλεί μια αλλαγή στην αρμονία, η οποία δημιουργεί ανησυχία για το άγνωστο και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που αυτό μπορεί να επιφέρει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή