Εξαιρετικά σπάνιο ερπετό μπορεί να επιβιώσει σε ψυχρότερες θερμοκρασίες - Φέρνει ελπίδα για το είδος

«Δεν ήμασταν σίγουροι ότι οι ψυχρότερες θερμοκρασίες ήταν κάτι στο οποίο το είδος θα προσαρμοζόταν τόσο καλά και τώρα φαίνεται ότι είναι αρκετά ικανά να αναπτυχθούν με καλούς ρυθμούς σε νότιες τοποθεσίες», δήλωσε η Mitchel, ανώτερη λέκτορας στη βιολογία των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας

Το σπάνιο ερπετό

Pauline Hewitt μέσω GoodNewsNetwork
3'

Η πρόσφατη ανακάλυψη ότι το πιο απειλούμενο ερπετό της Αυστραλίας επιβιώνει σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες ενέπνευσε τους οικολόγους στο Περθ να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη διάσωση του είδους που πιστεύεται ότι έχουν απομείνει μόνο 400-500 του είδους του στη φύση.

Η εισαγωγή της χελώνας του δυτικού βάλτου σε άλλες περιοχές είναι πλέον στο πρόγραμμα, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν το κατάλληλο σπίτι για το ζώο, ενώ το φυσικό του περιβάλλον στεγνώνει.

Το GNN έχει αναφερθεί σε μερικές αρκετά εντυπωσιακές χελώνες από την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης της «αλήτισσας που αναπνέει» και μιας άλλης χελώνας που ζει σε ένα μόνο ποτάμι στη Νέα Νότια Ουαλία.

Όσον αφορά όμως τον κίνδυνο, το περιβάλλον τους παραμένει άθικτο, ενώ αυτό της χελώνας του δυτικού βάλτου στεγνώνει με ταχείς ρυθμούς.

Στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, στις νοτιοδυτικές εκτάσεις, οι διαχειριστές άγριας ζωής βρήκαν πρόσφατα μια νεαρή χελώνα 450 χιλιόμετρα νότια του Περθ στην πόλη Northcliffe, το οποίο σημείο είναι μέρος ενός προγράμματος μετεγκατάστασης χελωνών που χρονολογείται από το 2016.

Εδώ, οι θερμοκρασίες του νερού πέφτουν σε επίπεδα κάτω από το αναγνωρισμένο ελάχιστο όριο για να παραμείνουν ενεργά αυτά τα ψυχρόαιμα ερπετά, περίπου 14°C. Ωστόσο, ερπετολόγοι δήλωσαν τότε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ABC News ότι η συνεχής ροή του νερού θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να αναζητούν τροφή. Για παν ενδεχόμενο, άλλες χελώνες απελευθερώθηκαν σε μια περιοχή πιο βόρεια, ώστε να μπορούν να συγκριθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

«Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό έργο, διότι είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα υποβοηθούμενου αποικισμού ειδών εκτός του οικοτόπου τους, λόγω ανησυχίας για το κλίμα», δήλωσε τότε η Nicki Mitchell, , .

Με μόνο εκατοντάδες από αυτές τις χελώνες να έχουν απομείνει στη φύση, η υπάλληλος της Southern Forests Wildlife, Pauline Hewitt, ήταν δικαιολογημένα ενθουσιασμένη όταν διαπίστωσε ότι οι χελώνες γύρω από την περιοχή απελευθέρωσης του Northcliffe επέζησαν από τα ψυχρά κλίματα. Βρήκε συγκεκριμένα μια χελώνα με ραγισμένο κέλυφος, η οποία μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο του Περθ για αποκατάσταση, προτού απελευθερωθεί πίσω στο παραδοσιακό του περιβάλλον.

«Ήταν πραγματικά συναρπαστικό να την βλέπω να επιστρέφει στο σπίτι και να την βλέπω να χτυπάει τα πόδια της καθώς πηγαίναμε να την αφήσουμε στο νερό», δήλωσε η Pewitt στο ABC. «Δεν ήμασταν σίγουροι ότι οι ψυχρότερες θερμοκρασίες ήταν κάτι στο οποίο το είδος θα προσαρμοζόταν τόσο καλά και τώρα φαίνεται ότι είναι αρκετά ικανά να αναπτυχθούν με καλούς ρυθμούς σε νότιες τοποθεσίες», δήλωσε και πάλι η Mitchel στον τηλεοπτικό σταθμό, ανατρέχοντας στα αποτελέσματα της δοκιμής που ολοκληρώθηκε το 2019. Ένας νέος δοκιμαστικός πληθυσμός των χελωνών απελευθερώθηκε στην Augusta, περίπου 96 χιλιόμετρα ανατολικά του Περθ.

Το κίνητρο για το αρχικό πείραμα, όπως υπαινίχθηκε η Mitchell, ήταν ότι ένα μοντέλο πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών για 50 έως 100 χρόνια για τη Δυτική Αυστραλία δείχνει ότι ο σημερινός βιότοπος της χελώνας του δυτικού βάλτου ξηραίνεται σε επικίνδυνο βαθμό. Θα χρειάζονταν να μεταφερθούν σε παρόμοια, αλλά πιο υγρά οικοσυστήματα, και το Northcliffe προσδιορίστηκε ως ένα τέτοιο μέρος.

Με πληροφορίες από το GoodNewsNetwork