Ποιες ασθένειες μεταδίδονται από κουνούπια: Πότε είναι πιο επικίνδυνα - Απλοί τρόποι προστασίας

Περίοδος έξαρσης των κουνουπιών τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, ενώ καθοριστικός παράγοντας στην εξάπλωση των ασθενειών είναι η θερμοκρασία
Associated Press
4'

Μπορεί η εποχή για παραλία να φεύγει, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες κρατούν τα κουνούπια ενεργά.

Ο χρόνος αιχμής για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι συνήθως τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες το φθινόπωρο κρατούν τα ενοχλητικά έντομα ζωντανά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν τα πρώτα κρύα τα σκοτώσουν, ενώ η θερμότητα μπορεί επίσης να κάνει τα κουνούπια πιο μολυσματικά.

Στις ΗΠΑ επικρατεί ανησυχία καθώς η «φετινή σοδειά» περιλαμβάνει τον ιό του Δυτικού Νείλου και τη δυνητικά θανατηφόρα ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών, μαζί με τον δάγκειο πυρετό που εξαπλώνεται από το Πουέρτο Ρίκο στις νότιες πολιτείες.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ φέτος, 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τουλάχιστον ένας από ανατολική εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι οι σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και οι θάνατοι από οποιονδήποτε ιό είναι σπάνιοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα ή είναι ήπια. Τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε περιλαμβάνουν την παραμονή μέσα την αυγή και το σούρουπο, όταν τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα ενεργά και φορώντας εντομοαπωθητικά.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς - εκείνες που μεταδίδονται από πλάσματα που τρέφονται με αίμα όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια - είναι «από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ομάδες ασθενειών αυτή τη στιγμή στον πλανήτη», λέει ο Δρ Lyle Petersen, διευθυντής του τμήματος ασθενειών που μεταδίδονται με φορείς του CDC.

Τα κουνούπια έλκονται από τις οσμές και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, λέει ο Stephen Rich, καθηγητής μικροβιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Αριστείας της Νέας Αγγλίας στις ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst. Δεν είναι σαφές εάν προσελκύονται περισσότερο από ορισμένους ανθρώπους, αλλά η ευαισθησία των ανθρώπων στα τσιμπήματα μπορεί να ποικίλει.

Ιός του Δυτικού Νείλου

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου συμβαίνουν κάθε χρόνο. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι συνήθως οι πολύ νέοι και οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στις ΗΠΑ, περίπου 1.200 άνθρωποι κατά μέσο όρο διαγιγνώσκονται με νευροδιεισδυτική νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου κάθε χρόνο και περισσότεροι από 100 πεθαίνουν από τον ιό, λέει η Δρ Erin Staples, ιατρική επιδημιολόγος στο τμήμα ασθενειών που μεταδίδονται με φορείς του CDC.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ιό Δυτικού Νείλου δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, προσθέτει. Περίπου το 20% των ανθρώπων θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στις αρθρώσεις. Για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, ο ιός εισέρχεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή φλεγμονή στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και άλλες σοβαρές καταστάσεις, λέει η Staples.

Ανατολική εγκεφαλίτιδα ιπποειδών

Οι περιπτώσεις της είναι πολύ πιο σπάνιες. Η νόσος μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε, αλλά περίπου το 95% των ανθρώπων που τσιμπιούνται από ένα κουνούπι μολυσμένο με τον ιό δεν έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Από το υπόλοιπο 5%, περίπου το ένα τρίτο θα αναπτύξει εγκεφαλίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Τα άλλα δύο τρίτα έχουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο ή πόνο στις αρθρώσεις.

Δάγκειος πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes, διαφορετικό τύπο από αυτόν που εξαπλώνει την εγκεφαλίτιδα ιπποειδών και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα κουνούπια Aedes είναι πιο κοινά στην Καραϊβική καθώς και στην Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά οι ΗΠΑ τα έχουν σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα.

Περίπου το 25% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από δάγκειο πυρετό αρρωσταίνουν. Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά, μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και πόνους, ναυτία, έμετο και εξάνθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα.

Περίπου ένας στους 20 ανθρώπους με δάγκειο πυρετό θα αναπτύξει μια σοβαρή περίπτωση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν αιμορραγία από τη μύτη ή τα ούλα, έμετο τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, πόνο στην κοιλιά και ευαισθησία και αίσθημα υπερκόπωσης.

Πώς να προστατευτείτε

Αποφύγετε την ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της αυγής και του σούρουπου και εφαρμόστε εντομοαπωθητικό, προτείνουν οι ειδικοί. Φορώντας μακριά μανίκια, παντελόνια και κάλτσες είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Εάν εργάζεστε συχνά έξω, μπορείτε να επεξεργαστείτε τα ρούχα με περμεθρίνη, η οποία σκοτώνει τσιμπούρια και κουνούπια.

Η τακτική αποστράγγιση στάσιμου νερού στην αυλή σας, σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες σας και η χρήση κλιματισμού αντί για το άνοιγμα παραθύρων είναι άλλες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν.

Σχετικές ειδήσεις