Διάσημο πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ κλάπηκε από ξενοδοχείο του Καναδά και βρέθηκε στην Ιταλία

Η αστυνομία δήλωσε ότι το πορτρέτο με όνομα «The Roaring Lion» κλάπηκε από το Fairmont Chateau Laurier στην Οτάβα, κάποια στιγμή μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων του 2021 και της 6ης Ιανουαρίου 2022, και αντικαταστάθηκε με ένα πλαστό

Το πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ που τραβήχτηκε από τον Karsh

CBS News
4'

Η καναδική αστυνομία αναφέρει ότι ένα διάσημο πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ που είχε δηλωθεί ως κλεμμένο από ξενοδοχείο της Οτάβα εντοπίστηκε στην Ιταλία.

Οι ερευνητές θα ταξιδέψουν στη Ρώμη αργότερα αυτό το μήνα για να ανακτήσουν το πορτρέτο του Βρετανού ηγέτη του 1941 που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο της Οτάβα Yousuf Karsh, ανέφερε η αστυνομία σε δελτίο τύπου.

«Μόλις το πορτρέτο τεθεί υπό την επιτήρηση της αστυνομίας της Οτάβα, θα είναι έτοιμο για το τελευταίο βήμα του ταξιδιού του στην πατρίδα του, στο Fairmont Château Laurier, όπου θα εκτεθεί και πάλι ως ένα αξιοσημείωτο ιστορικό πορτρέτο», ανέφερε η αστυνομία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι το πορτρέτο με όνομα «The Roaring Lion» κλάπηκε από το Fairmont Chateau Laurier στην Οτάβα, κάποια στιγμή μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων του 2021 και της 6ης Ιανουαρίου 2022, και αντικαταστάθηκε με ένα πλαστό. Η ανταλλαγή αποκαλύφθηκε μόλις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, όταν ένας εργαζόμενος του ξενοδοχείου παρατήρησε ότι η κορνίζα δεν είχε κρεμαστεί σωστά και έμοιαζε διαφορετική από τις άλλες.

«Διαπιστώθηκε ότι το πορτρέτο πωλήθηκε μέσω ενός οίκου δημοπρασιών στο Λονδίνο σε έναν αγοραστή στην Ιταλία, οι οποίοι και οι δύο δεν γνώριζαν ότι το έργο είχε κλαπεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Με τη βοήθεια πληροφοριών από το κοινό, ιατροδικαστικής ανάλυσης και διεθνούς συνεργασίας, οι ερευνητές εντόπισαν το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την κλοπή».

Ο Nicola Cassinelli, ένας δικηγόρος στη Γένοβα της Ιταλίας, αγόρασε το πορτρέτο τον Μάιο του 2022 σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Sotheby's έναντι 5.292 βρετανικών λιρών (6270,93 ευρώ). Λέει ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον οίκο δημοπρασιών τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, το οποίο τον συμβούλευε να μην πουλήσει ή να μεταβιβάσει με άλλο τρόπο το πορτρέτο λόγω της έρευνας για την κλοπή της Οτάβα.

Ο Cassinelli δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν έμαθε ότι η απάντηση στην υψηλού προφίλ ληστεία μπορεί να κρέμεται στον τοίχο του σαλονιού του. Σκοπεύει να παραστεί σε τελετή στην πρεσβεία του Καναδά στη Ρώμη την ερχόμενη Πέμπτη για να σηματοδοτήσει την επιστροφή του πορτραίτου.

Σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο το απόγευμα της Τετάρτης, η Geneviève Dumas, γενική διευθύντρια του Fairmont Château Laurier, δήλωσε ότι η κλοπή συνέβη στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19. «Όλα ήταν κλειστά και περιορίσαμε το κενό σε 12 ημέρες», δήλωσε η Dumas. «Με τον τρόπο που συνέβη, δεν υπήρχε κανείς στο ξενοδοχείο και το ανακαλύψαμε μόλις οκτώ μήνες αργότερα».

Ο ντετέκτιβ της αστυνομίας της Οτάβα, Akiva Gellar, δήλωσε ότι το πορτρέτο βρέθηκε μετά από «μια πολύ εκτεταμένη έρευνα» που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, αλλά δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες.

Μεγάλο μέρος της έρευνας είναι «ακόμη πολύ ευαίσθητο επειδή το θέμα βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων», είπε.

«Πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το βρήκαμε, καθώς και περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της τελετής στη Ρώμη», δήλωσε ο Gellar. «Και αργότερα στην πορεία, όταν θα έχουμε το πορτρέτο πίσω στον Καναδά, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό».

Η αστυνομία συνέλαβε τον Απρίλιο έναν 43χρονο από το Πάουασαν του Οντάριο και του απήγγειλε κατηγορίες για κλοπή και εμπορία του πορτρέτου.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου προστατεύεται από απαγόρευση δημοσίευσης, αντιμετωπίζει κατηγορίες που περιλαμβάνουν πλαστογραφία, κλοπή άνω των 5.000 δολαρίων και διακίνηση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με έγκλημα άνω των 5.000 δολαρίων.

Η διάσημη εικόνα τραβήχτηκε από τον Karsh κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσόρτσιλ σε καιρό πολέμου στο καναδικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 1941.

Βοήθησε στο ξεκίνημα της καριέρας του Karsh, ο οποίος φωτογράφισε μερικά από τα πιο διάσημα είδωλα του 20ού αιώνα, όπως ο Νέλσον Μαντέλα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η βασίλισσα Ελισάβετ.

Με πληροφορίες από το AP News