H «κόκκινη γραμμή» του Πούτιν: Η προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ και το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία πλήγματα  με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικά εδάφη, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα βρεθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία

H «κόκκινη γραμμή» του Πούτιν: Η προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ και το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου
5'

Ο τίτλος της πρωινής εφημερίδας Kommersant είναι ενδεικτικός. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαράζει την κόκκινη γραμμή του». Θα τη διασχίσει η Δύση; Και, αν το κάνει, πώς θα απαντήσει η Ρωσία; Μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη, ο Πρόεδρος Πούτιν έστειλε μια σαφή προειδοποίηση στη Δύση: μην επιτρέψετε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σας για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα, είπε, θα το θεωρήσει ως «άμεση συμμετοχή» των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θα άλλαζε ουσιαστικά την ίδια την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης», συνέχισε ο ηγέτης του Κρεμλίνου. «Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, πολεμούν με τη Ρωσία».

Υποστήριξε ότι, για εκτοξεύσεις πυραύλων στη Ρωσία, η Ουκρανία θα απαιτούσε δεδομένα από δυτικούς δορυφόρους και ότι μόνο στρατιώτες από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να «εισάγουν πτητικές αποστολές σε αυτά τα πυραυλικά συστήματα». Η Ρωσία έχει τραβήξει κόκκινες γραμμές στο παρελθόν.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όταν ανακοίνωσε την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία – ο πρόεδρος Πούτιν εξέδωσε μια προειδοποίηση προς «όλους όσοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν από το εξωτερικό».

«Ανεξάρτητα από το ποιος προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και τον λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως», είχε δηλώσει ο ηγέτης του Κρεμλίνου. «Και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας».

Οι δυτικοί ηγέτες αγνόησαν αυτό που ερμηνεύτηκε ευρέως εκείνη την εποχή ως πυρηνική απειλή. Έκτοτε, η Δύση παρείχε στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα συστήματα πυραύλων και, πιο πρόσφατα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.Φέτος η Ρωσία έχει ήδη κατηγορήσει την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS για να στοχεύσει την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.

Οι πύραυλοι ATACMS εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, Ρώσοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει σε πολλές περιπτώσεις τη Δύση ότι «πολέμησε τη Ρωσία» ή ότι ξεκίνησε «πόλεμο» στη Ρωσία αν και η Ρωσία ήταν εκείνη που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Από τον τόνο των τελευταίων δηλώσεων του προέδρου Πούτιν ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι θεωρεί πως η στόχευση διεθνώς αναγνωρισμένου ρωσικού εδάφους με δυτικά πυραυλικά συστήματα θα ανέβαζε τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο. Αυτό που δεν ξεκαθάρισε χθες είναι πώς θα απαντούσε η Μόσχα.

«Θα λάβουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα δημιουργηθούν εναντίον μας», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σήμερα (13/9) η Ρωσία απέσυρε τη διαπίστευση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για «ανατρεπτικές δραστηριότητες» και απειλώντας την ασφάλεια της Ρωσίας. Αλλά η πιθανή απάντηση του Πούτιν είναι πολύ ευρύτερη. Πρόσφερε κάποιες ενδείξεις τον Ιούνιο. Σε μια συνάντηση με τους επικεφαλής των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ρωτήθηκε: πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία εάν δινόταν η ευκαιρία στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που της προμήθευε η Ευρώπη;

«Πρώτον, θα βελτιώσουμε φυσικά τα συστήματα αεράμυνας μας. Θα καταστρέψουμε τους πυραύλους τους», απάντησε ο πρόεδρος Πούτιν. «Δεύτερον, πιστεύουμε ότι εάν κάποιος σκέφτεται ότι είναι δυνατό να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να χτυπήσει το έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, γιατί δεν μπορούμε να προμηθεύουμε τα όπλα μας της ίδιας κατηγορίας σε εκείνες τις περιοχές σε όλο τον κόσμο στις ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;».

Με άλλα λόγια, ο οπλισμός δυτικών αντιπάλων για να χτυπήσουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό είναι κάτι που η Μόσχα εξετάζει. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επρόκειτο να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα: το έγγραφο που καθορίζει υπό ποιες συνθήκες η Μόσχα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

Πρότεινε ότι η απόφαση για αναθεώρηση του δόγματος «συνδέεται με την κλιμακούμενη πορεία των δυτικών αντιπάλων [της Ρωσίας]». Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητήσουν οι δύο ηγέτες είναι το ζήτημα της Ουκρανίας και των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση. Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ καθοδόν προς την Ουάσιγκτον. «Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως». Οι δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο θεωρούν μεγαλύτερο: τον κίνδυνο κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης ή την ανάγκη άρσης των περιορισμών στη χρήση δυτικών πυραύλων από την Ουκρανία.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή