Σρι Λάνκα: Κλέφτες πεταλούδων δέχθηκαν πρόστιμο 180.000 ευρώ

Ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι άνδρες έκαναν διακοπές στη Σρι Λάνκα εκείνη την περίοδο και κρατούνται στη χώρα μετά το περιστατικό

Η πεταλούδα Nymphalis polychloros

William Malpas
3'

Ένας Ιταλός πατέρας και ο γιος του επιβλήθηκαν σε πρόστιμο 60 εκατομμυρίων ρουπιών Σρι Λάνκα (180.293 ευρώ) επειδή προσπάθησαν να φυγαδεύσουν λαθραία εκατοντάδες ενδημικά έντομα, μεταξύ των οποίων 92 είδη πεταλούδων, από ένα πάρκο σαφάρι.

Οι δασοφύλακες στο Εθνικό Πάρκο Γιάλα συνέλαβαν τον 68χρονο Luigi Ferrari και τον 28χρονο γιο του Mattia στις 8 Μαΐου του τρέχοντος έτους, αφού βρέθηκαν με βάζα που περιείχαν τα έντομα.

Οι άνδρες είχαν προσελκύσει τα έντομα με ελκυστικές ουσίες για ζώα και σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν φακελάκια κεριού για να συντηρήσουν χημικά τα έντομα, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Καταδικάστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου για παράνομη συλλογή, κατοχή και μεταφορά των εντόμων και τους επιβλήθηκε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στη χώρα για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής.

Ένας από τους δασοφύλακες του πάρκου, ο K Sujeewa Nishantha, δήλωσε στο BBC Sinhala ότι την ημέρα του περιστατικού, ένας οδηγός τζιπ σαφάρι είχε ενημερώσει την ομάδα των δασοφυλάκων του ότι ένα «ύποπτο αυτοκίνητο» ήταν σταθμευμένο κατά μήκος του δρόμου και ότι οι δύο άνδρες που επέβαιναν σε αυτό είχαν επιχειρήσει να μπουν στο δάσος με δίχτυα εντόμων.

Οι δασοφύλακες εντόπισαν το αυτοκίνητο και βρήκαν στο πορτμπαγκάζ του εκατοντάδες βάζα που περιείχαν τα έντομα.

«Όλα τα έντομα ήταν νεκρά όταν τα βρήκαμε. Έβαλαν μια χημική ουσία στα μπουκάλια», δήλωσε ο κ. Nishantha. «Υπήρχαν περισσότερα από τριακόσια ζώα».

Αρχικά, στους άνδρες απαγγέλθηκαν 810 κατηγορίες, οι οποίες όμως αργότερα μειώθηκαν σε 304. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δύο χρόνια φυλάκιση αν δεν πληρώσουν το πρόστιμο μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι άνδρες έκαναν διακοπές στη Σρι Λάνκα εκείνη την περίοδο και κρατούνται στη χώρα μετά το περιστατικό.

Το Εθνικό Πάρκο Γιάλα, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πάρκα άγριας ζωής της Σρι Λάνκα, όπου ζουν, μεταξύ άλλων, μεγάλη ποσότητα λεοπαρδάλεων, ελεφάντων και βουβαλιών.

Ο Luigi Ferrari, ορθοπεδικός χειρουργός που ειδικεύεται στη θεραπεία τραυματισμών στα πόδια και τους αστραγάλους, περιγράφηκε από τους φίλους του ως λάτρης των εντόμων, αναφέρουν οι αναφορές. Είναι επίσης μέλος ενός συλλόγου εντομολογίας στη Μόντενα, μια πόλη στη βόρεια Ιταλία.

Οι φίλοι και οι συνάδελφοί του στην Ιταλία έχουν παρακαλέσει για επιείκεια εκ μέρους του. Ορισμένοι πρότειναν ότι οι πεταλούδες που βρέθηκαν στην κατοχή του δεν έχουν εμπορική αξία, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Dr. Jagath Gunawardena, ειδικός στο περιβαλλοντικό δίκαιο, δήλωσε στο BBC Sinhala ότι το πρόστιμο των 60 εκατομμυρίων ρουπιών Σρι Λάνκα ήταν μια προειδοποίηση για τους εγκληματίες καθώς και έθεσε ένα καλό παράδειγμα.

Πηγή: BBC