Ισπανία - Βενεζουέλα: Διπλωματικός πόλεμος με ανακλήσεις πρεσβευτών και αλληλοκατηγορίες

Η Βενεζουέλα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, κλιμακώνοντας τη διπλωματική ένταση μετά τις προεδρικές εκλογές και το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα της κάλπης
3'

Μετά από ημέρες αυξανόμενων διμερών εντάσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Γκιλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Ισπανίας στο Καράκας για να διαμαρτυρηθεί για τον χαρακτηρισμό υπουργού που αποκάλεσε την κυβέρνηση της χώρας το «δικτατορία».

Ο Γκιλ περιέγραψε ως «παρεμβατικά και αγενή» τα σχόλια που έκανε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Mαργαρίτα Ρόμπλες. Ενώ συζητούσε για διάφορα κατασταλτικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, η Ρόμπλες μίλησε για «άντρες και γυναίκες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα ακριβώς λόγω της δικτατορίας που ζουν».

Ο Γκιλ γράφοντας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, είπε ότι οι παρατηρήσεις «υποδηλώνουν επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Εκτός από την κλήση του Ισπανού πρέσβη, Ραμόν Σάντος, είπε ότι η πρέσβης της Βενεζουέλας στη Μαδρίτη, Γκλάντις Γκουτιέρες, ανακλήθηκε επίσης για διαβούλευση.

Την Κυριακή, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Eντμούντο Γκονζάλες έφτασε στη Μαδρίτη, ζητώντας άσυλο το οποίο η ισπανική κυβέρνηση είπε ότι θα εξετάσει. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ήταν ο ξεκάθαρος νικητής όταν έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του προέδρου Nικολας Μαδούρο στις εκλογές του Ιουλίου.

Ο Μαδούρο επέμεινε ότι κέρδισε, αν και χωρίς να δημοσιοποιήσει εκλογικά έγγραφα που να το αποδεικνύουν, προκαλώντας διεθνή καταδίκη. Ο Γκονζάλες κατέφυγε στην πρεσβεία της Ολλανδίας και στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη πριν ταξιδέψει στην Ισπανία. Οι σύμμαχοί του είπαν ότι η ζωή του ήταν σε κίνδυνο στη Βενεζουέλα και χθες συναντήθηκε με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισπανία έχει στενούς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Βενεζουέλα, καθιστώντας τη χώρα της Νότιας Αμερικής ένα ευαίσθητο θέμα στην εθνική πολιτική. Αυτή την εβδομάδα, η δεξιά αντιπολίτευση παρουσίασε μια μη δεσμευτική πρόταση στο ισπανικό Κογκρέσο ζητώντας από την κυβέρνηση Σάντσεθ να αναγνωρίσει τον Γκονζάλες ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προτιμά να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ, η οποία δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό νίκης του Μαδούρo, αλλά λέει ότι τα εκλογικά έγγραφα πρέπει να εξεταστούν πριν αναγνωριστεί ο Γκονζάλες ως νικητής. Πριν η Ρόμπλες κάνει τα σχόλιά της, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκες, ζήτησε να διακοπούν «όλες οι διπλωματικές σχέσεις, όλες οι εμπορικές σχέσεις» με την Ισπανία και να ακυρωθούν όλες οι πτήσεις μεταξύ των χωρών.

Πολλές μεγάλες ισπανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων των Repsol, Santander, BBVA, Telefónica και Inditex.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 278.000 Βενεζολάνοι διέμεναν στην Ισπανία στις αρχές του 2023, αν και ο αριθμός αυτός πιστεύεται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά έκτοτε. Απαντώντας στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας για διπλωματικά μέτρα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση με τον λαό της Βενεζουέλας».