Ρωσία: Κλιμακώνει τη σύγκρουση με τη Δύση - Απέλασε Βρετανούς διπλωμάτες

Η απάντηση της Βρετανίας στις κατηγορίες της Ρωσίας
Αρχείου - AP
4'

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλεσε τα διαπιστευτήρια έξι Βρετανών διπλωματών στη Μόσχα, οι ενέργειες των οποίων-όπως υποστηρίζει-παρέπεμπαν σε κατασκοπεία και δολιοφθορά.

Η FSB, διάδοχος της σοβιετικής KGB, υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή της έγγραφα που δείχνουν ότι μια υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο, υπεύθυνη για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, συντονίζει "κλιμάκωση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης" και είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της στρατηγικής ήττας της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

"Συνεπώς, τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν επιτρέπουν να εξεταστούν οι ενέργειες Βρετανών διπλωματών, που εστάλησαν στη Μόσχα από τη διεύθυνση, ως απειλητικές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η FSB.

"Σχετικά με αυτό, με βάση τα έγγραφα που προσκόμισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ως απάντηση στα πολυάριθμα εχθρικά βήματα που έχει λάβει το Λονδίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανακάλεσε τα διαπιστευτήρια έξι μελών του πολιτικού τμήματος της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα, στις ενέργειες των οποίων εντοπίστηκαν ενδείξεις κατασκοπείας και δολιοφθοράς", προστίθεται.

Οι έξι διπλωμάτες κατονομάστηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία μετέδωσε και φωτογραφίες με τα πρόσωπά τους.

"Οι Άγγλοι δεν έλαβαν υπόψη τους τις νύξεις μας για την αναγκαιότητα να σταματήσουν αυτή την πρακτική (της διενέργειας κατασκοπείας εντός της Ρωσίας) και έτσι αποφασίσαμε, αρχικά, να απελάσουμε αυτούς τους έξι", δήλωσε στο κρατικό ρωσικό δίκτυο Rossiya-24 υπάλληλος της FSB.

Η FSB ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα καλέσει και άλλους Βρετανούς διπλωμάτες να επιστρέψουν στις χώρες τους νωρίτερα αν βρεθεί ότι προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι οι ενέργειες της πρεσβείας της Βρετανίας στη Μόσχα ξεπέρασαν κατά πολύ τους διπλωματικούς κανόνες και την κατηγόρησε ότι προέβη σε σκόπιμες ενέργειες με στόχο να πλήξει τον ρωσικό λαό.

Η απάντηση της Βρετανίας στις κατηγορίες της Ρωσίας

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «εντελώς αβάσιμες», τονίζοντας ότι η αφαίρεση της διαπίστευσης των διπλωματών από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα ήταν αντίποινα για προηγούμενες βρετανικές ενέργειες σε απάντηση της ρωσικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απέλαση των έξι Βρετανών διπλωματών από τη Ρωσία, όπως αναφέρει η Washington Post, έρχεται ως απάντηση σε "πολλαπλά εχθρικά βήματα" που έχει λάβει το Λονδίνο, σύμφωνα με την FSB, η οποία κατηγόρησε τους διπλωμάτες για κατασκοπεία και δολιοφθορές. Οι έξι διπλωμάτες από το πολιτικό τμήμα της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα φέρονται να είχαν επαφές με δημοσιογράφους της εφημερίδας Novaya Gazeta και της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, που έχει χαρακτηριστεί ως "ξένος πράκτορας" από τις ρωσικές αρχές.

Συνάντηση Μπάιντεν - Στάρμερ: Στην ατζέντα ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν σήμερα στην Ουάσινγκτον την πιθανότητα να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας.

Η Ουκρανία ζητεί από τους συμμάχους της να άρουν τους περιορισμούς οι οποίοι δεν της επιτρέπουν να πλήξει με τα όπλα που της παρέχουν στρατιωτικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Όμως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Πέμπτη ότι αν επιτραπεί κάτι τέτοιο στην Ουκρανία, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπάιντεν, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης, είναι έτοιμος να επιτρέψει στο Κίεβο να αναπτύξει βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία, αλλά όχι αμερικανικούς πυραύλους.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, της δεύτερης που πραγματοποιεί στην Ουάσινγκτον μετά την εκλογή του τον Ιούλιο, ο Στάρμερ θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο στις 16:30 (23:30 ώρα Ελλάδας).

«Πρόκειται για στρατηγικές συναντήσεις για να συζητήσουμε την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», εξήγησε χθες Πέμπτη ο ίδιος.