Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι έλεγχοι για τους μετανάστες

Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της στο μεταναστευτικό - Από τα ακριβότερα πλαστά διαβατήρια είναι τα ελληνικά
Αρχείου - Eurokinissi
5'

Η Γερμανία σκληραίνει συνεχώς τη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό. Χθες, οι αρχές της χώρας συνέλαβαν στη Βαυαρία έναν 27χρονο από τη Συρία με την υποψία ότι σχεδίαζε να επιτεθεί και να σκοτώσει στρατιώτες στην πόλη Χοφ.

«Εικάζεται ότι ο άνδρας ήθελε να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες με δύο ματσέτες κατά τη διάρκεια του μεσημβρινού τους διαλείμματος στο κέντρο της πόλης Χοφ. Ο ύποπτος είχε ήδη αγοράσει τα όπλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Μονάχου.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο συλληφθείς είναι υποστηρικτής ριζοσπαστικής ισλαμιστικής ιδεολογίας και φιλοδοξούσε με την επίθεση να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναταραχή.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται να ενισχύσει την απόφαση της Γερμανίας ως προς το μεταναστευτικό. Η χώρα άλλωστε, με επιστολή της στην Κομισιόν, επικαλούμενη λόγους τρομοκρατίας και τον ισλαμιστικό κίνδυνο ζήτησε έκτακτα μέτρα και ειδικότερα την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για έξι μήνες.

«Μεταναστευτικό προφίλ» - Αυστηροί έλεγχοι στην Ελλάδα

Εδώ και χρόνια γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι στις πτήσεις από την Ελλάδα και ειδικότερα από τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τα αεροδρόμια της Γερμανίας.

Όταν εντοπιστεί κάποιος ύποπτος, τον σταματούν και τον ελέγχουν. Αντίστοιχα, όταν φτάνει κάποιος στη Γερμανία και χαρακτηριστεί ως ύποπτος ή φέρει προφίλ μετανάστη ή πρόσφυγα, πάντα υπάρχει υπεύθυνο πρόσωπο, συγκεκριμένα αστυνομικός, στην ειδική γέφυρα επιβίβασης (φυσούνα) το οποίο προβαίνει σε σχετικούς ελέγχους.

Το εν λόγω πλαίσιο αναμένεται να γίνει αυστηρότερο, ωστόσο την ίδια ώρα υπάρχει προβληματισμός ιδίως αν πρόκειται για πρόσωπα στα οποία εγγράφως έχει παρασχεθεί άσυλο.

Και η Ολλανδία σηκώνει «τείχος» στους μετανάστες

Η Ολλανδία ακολουθεί τα βήματα της Γερμανίας απέναντι στο μεταναστευτικό, καθώς λαμβάνει αντίστοιχη απόφαση αυστηροποίησης των μέτρων. Η νέα κυβέρνηση του Γκερτ Βίλντερς

(βουλευτής και ηγέτης του αντι-Ισλαμικού κόμματος «Κόμμα για την Ελευθερία», PVV), ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να κηρύξει την Ολλανδία σε κρίση εθνικού ασύλου. Κάτι τέτοιο θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αναγκαιότητα, ακόμη και τη νομιμότητα, αυτής της κίνησης, αλλά η υπουργός Μετανάστευσης Μαργιολάιν Φάμπερ (προέρχεται από το PVV) είπε ότι ενεργεί με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται από τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι στοχεύει να ζητήσει την εξαίρεσή της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο αν και οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αντιδράσουν, επειδή οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητούνται στη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε εγκρίνει νόμους, δεν μπορεί να επιλέξει κανείς να εξαιρεθεί από την εγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ, αυτή είναι μια γενική αρχή», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μαμέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα για μια πιθανή εξαίρεση της Ολλανδίας.

Σε μία από τις πρώτες ενέργειές της η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες όσων έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Θα αρχίσει επίσης να επεξεργάζεται έναν νόμο με τον οποίο θα αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιοριστούν και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

Στις 5.000 ευρώ η τιμή των πλαστών ελληνικών διαβατηρίων

Από τα ακριβότερα πλαστά διαβατήρια είναι τα ελληνικά, καθώς η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, μετανάστης αναφέρει πως τα πλαστά διαβατήρια κοστίζουν στην Παλαιστίνη περίπου 3.000 με 4.000 ευρώ. «Άραβες έρχονται εδώ (σ.σ Ελλάδα) και αγοράζουν αυτά τα διαβατήρια. Είναι τα ακριβότερα. Κοστίζουν 5.000 ευρώ».

Παράνομοι μετανάστες ταξιδεύουν με ελληνικά διαβατήρια, δηλαδή ως Έλληνες, αρκεί να μοιάζουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους με εκείνα των Ελλήνων κατόχων, επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

«Άραβες, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Τούρκοι αγοράζουν τα ελληνικά διαβατήρια», αναφέρει στην κάμερα του Alpha μετανάστης και προσθέτει πως κάτι τέτοιο «είναι εύκολο». «Υπάρχουν και πλαστά και γνήσια ελληνικά διαβατήρια», αναφέρει επίσης.

«Ξετρυπώθηκε» υπερσύγχρονο εργαστήριο πλαστών διαβατηρίων

Υπενθυμίζεται πως σε συνεργασία με τη EUROPOL, διαπιστώθηκε κύκλωμα που δραστηριοποιείται από το 2021 στην κατάρτιση και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ οι γερμανικές Αρχές είχαν προβεί σε κατάσχεση δέματος που περιείχε πλαστά διαβατήρια το 2021, αποστολέας των οποίων ήταν ένας 35χρονος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο 35χρονος λειτουργούσε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, το οποίο διέθετε εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων και πλαστικών καρτών, σύγχρονης τεχνολογίας laser, αλλά και κατάλληλες πρώτες ύλες.

Προκειμένου ο 35χρονος και ο συνεργός του να αποκρύπτουν τη δράση τους, είχαν εγκαταστήσει το εργαστήριο σε σπίτι που δεν το χρησιμοποιούσαν ως μόνιμη κατοικία, αλλά αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία του εργαστηρίου. Η ποσότητα των εγγράφων που έχει διακινηθεί εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες, ενώ τα έγγραφα τα διοχέτευαν σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή απευθείας σε υποψήφιους για προώθηση μετανάστες.

Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 600 έως και 900 ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου.

Ο 35χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις