Γαλλία: Πάνω από 40 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν σε μπανάνες στα ράφια σούπερ μάρκετ

Γαλλία: Οι μπανάνες είναι το φρούτο της επιλογής των διακινητών ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής
2'

Δεκάδες κιλά κοκαϊνης εντόπισε το προσωπικό των υποκαταστημάτων Grand Frais στην περιοχή Bourgogne-Franche-Comté, στην ανατολική Γαλλία μέσα σε παραδόσεις μπανάνας σε τέσσερα καταστήματα γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν είναι σίγουρη για το ποιος μπορεί να ήταν ο αρχικός παραλήπτης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το προσωπικό των υποκαταστημάτων Grand Frais ανακάλυψε 40 με 50 κιλά ναρκωτικών κρυμμένα κάτω από παλέτες με μπανάνες και αγωνιούσε να διαβεβαιώσει τους πελάτες ότι η κοκαΐνη δεν είχε έρθει σε επαφή με τα φρούτα.

Πλέον οι Αρχές προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο για το πώς τα ναρκωτικά – που πιστεύεται ότι ήρθαν από την Κολομβία – βρέθηκαν στις παλέτες αλλά και το ποιος ήταν ο παραλήπτης τους.

Ο Olivier Caracotch, εισαγγελέας της Dijon, στη Βουργουνδία, δήλωσε ότι 10 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν στην παράδοση φρούτων στο κατάστημα Grand Frais στην Beaune. Μεταξύ 10 και 12 κιλών βρέθηκαν σε παρόμοιες παραδόσεις σε τρία άλλα καταστήματα.

Εκπρόσωπος του Grand Frais δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με την αστυνομία για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας και την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών μας».

Συνηθίζεται η μεταφορά κοκαΐνης σε μπανάνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως φαίνεται οι μπανάνες είναι το φρούτο της επιλογής των διακινητών ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής, καθώς μεγάλα φορτία κοκαΐνης έχουν κατασχεθεί ανά την Ευρώπη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης προερχόταν από την Κολομβία.

Τον περασμένο Ιούλιο, σκύλοι-ανιχνευτές εντόπισαν 6.000 κιλά κοκαΐνης, αξίας περίπου 173 εκατομμυρίων λιρών, κρυμμένα σε φορτίο μπανάνας στο Εκουαδόρ που προοριζόταν για τη Γερμανία. Τον Αύγουστο, τελωνειακοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης ανακάλυψαν περίπου 93 κιλά κοκαΐνης σε πλοίο από το Εκουαδόρ που μετέφερε μπανάνες.

Τον Μάιο, περίπου 250 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν κρυμμένα σε κιβώτια με μπανάνες σε αποθήκη στο Κολμάρ της ανατολικής Γαλλίας. Η αστυνομία βρήκε επίσης μια συσκευή εντοπισμού GPS στο φορτίο. Οι ντετέκτιβ πίστευαν ότι τα ναρκωτικά επρόκειτο να παραδοθούν στη Γερμανία, αλλά είχαν σταλεί κατά λάθος στη Γαλλία.

Τον Μάρτιο, Βούλγαροι τελωνειακοί υπάλληλοι κατέσχεσαν 170 κιλά κοκαΐνης από πλοίο που μετέφερε μπανάνες στην Ευρώπη από τον Ισημερινό, ενώ έναν μήνα νωρίτερα Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν βρει 5,7 τόνους κοκαΐνης σε παρόμοιο φορτίο.