Γερμανία: Σύρος πρόσφυγας και τοξικομανής ο ύποπτος για τον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον στρατιωτών

Ο Σύρος ήταν τοξικομανής και έχει ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης για ποινικό αδίκημα που διέπραξε στο εξωτερικό
(AP Photo/Roberto Pfeil)
1'

Τον Οκτώβριο του 2014 είχε φθάσει στην Γερμανία, όπου έλαβε άσυλο, ο 27χρονος Σύρος ο οποίος συνελήφθη χθες το βράδυ στην Βαυαρία ως ύποπτος για τον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον στρατιωτών της Bundeswehr.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, ο Σύρος ήταν τοξικομανής και έχει ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης για ποινικό αδίκημα που διέπραξε στο εξωτερικό. Η άδεια παραμονής του λήγει στις 11 Δεκεμβρίου 2025 και μέχρι τώρα δεν είχε προγραμματιστεί απέλασή του. Σύμφωνα με την BILD, δεν είχε μέχρι τώρα διαπράξει ποινικά αδικήματα στην Γερμανία.

Ο συλληφθείς είχε ήδη προμηθευτεί δύο ματσέτες με λεπίδες μήκους 40 εκατοστών και σκόπευε να επιτεθεί εναντίον στρατιωτών της Bundeswehr, οι οποίοι σταθμεύουν στην πόλη Χοφ της 'Ανω Φρανκονίας. Είχε μάλιστα σχεδιάσει να πραγματοποιήσει την επίθεσή του κατά την διάρκεια του μεσημβρινού διαλείμματος των στρατιωτών. Ο συλληφθείς, ο οποίος θεωρείται ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής, «ήθελε να επιτεθεί και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους, να προκαλέσει αναταραχή και να δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Μονάχου.

«Αυτή η υπόθεση δείχνει ότι οι βαυαρικές αρχές ενεργούν αμέσως, όταν υπάρχουν υποψίες. Γιατί η προστασία του πληθυσμού μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν και ευχαρίστησε την εισαγγελία και την αστυνομία για την «αποφασιστική» τους δράση.

Στην Χοφ της Βαυαρίας βρίσκεται το Κεντρικό Ερευνητικό Κέντρο Τεχνικής Αναγνώρισης της Bundeswehr και σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, όπου υπηρετούν 450 σήμερα στρατιώτες.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων