Βούτσιτς: Ζητά εκλογές στον βορρά του Κοσόβου και επιστροφή των Σέρβων στους θεσμούς

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς βάζει στο στόχο όλες τις κρατικές δομές του Κοσόβου

Βούτσιτς: Ζητά εκλογές στον βορρά του Κοσόβου και επιστροφή των Σέρβων στους θεσμούς
Αρχείου - AP
1'

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιδρώντας στην κατάργηση των σερβικών κρατικών δομών στο βόρειο Κόσοβο που επέβαλε η κυβέρνηση στην Πρίστινα, παρουσίασε τα βασικά αιτήματα του Βελιγραδίου «για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στον διάλογο» που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Βούτσιτς ζήτησε την προκήρυξη τοπικών εκλογών στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, την επιστροφή των Σέρβων στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, την απόσυρση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου από τον βορρά και την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO).

Ο Βούτσιτς ανήγγειλε επίσης την έκδοση ψηφίσματος από το σερβικό κοινοβούλιο με το οποίο θα κηρύσσονται «παράνομες» όλες οι κρατικές δομές του Κοσόβου που συστάθηκαν μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008.

Ανέφερε επίσης ότι εντός 45 ημερών θα ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα καθορίζει το Κόσοβο ως «ειδική περιοχή κοινωνικής προστασίας», με σκοπό να διασφαλιστεί η οικονομική στήριξη των Σέρβων που έμειναν άνεργοι μετά το κλείσιμο των δομών.

Η νέα κρίση στην γραμμή Βελιγραδίου-Πρίστινας εκδηλώθηκε όταν οι αρχές του Κοσόβου έκλεισαν όλες τις παράλληλές σερβικές δομές στο βορρά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θεωρώντας την λειτουργία τους αντισυνταγματική και παράνομη.

Το Βελιγράδι, χαρακτήρισε «εγκληματική» την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου καταγγέλλοντας προσπάθεια «δίωξης του σερβικού πληθυσμού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία επέκριναν το Κόσοβο χαρακτηρίζοντας, «μονομερείς και ασυντόνιστες τις ενέργειες στα βόρεια της χώρας».

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή