Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας - Τι συμφώνησαν Μπάιντεν - Στάρμερ στον Λευκό Οίκο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο καθώς ο Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να επιστρατεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας - Τι  συμφώνησαν Μπάιντεν - Στάρμερ στον Λευκό Οίκο
Associated Press
4'

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των προσπαθειών της «να υπονομεύσει και να πολώσει ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες» αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Σήμερα, επιβάλλουμε κυρώσεις σε τρεις οντότητες και δύο άτομα για τις μυστικές επιχειρήσεις παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στη δημοκρατία της Μολδαβίας και τις επερχόμενες εκλογές της. Οι ενέργειες που εκθέτουμε σήμερα και οι ενέργειες που αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα δεν ενσωματώνουν το πλήρες εύρος των προσπαθειών της Ρωσίας να υπονομεύσει τις δημοκρατίες. Και εκτός από αυτό.

Η εργαλειοποίηση της παραπληροφόρησης της Ρωσίας για την ανατροπή και την πόλωση των ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών εκτείνεται σε κάθε μέρος του κόσμου. Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ξεκινούν μια κοινή διπλωματική εκστρατεία για να συσπειρώσουν συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της απειλής που θέτει η RT και άλλοι μηχανισμοί ρωσικής παραπληροφόρησης και μυστικής επιρροής».

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν και ο Κιρ Στάρμερ συζήτησαν τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για την υποστήριξή τους στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Καμία επίσημη θέση ωστόσο δεν ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που κράτησε περίπου 20 λεπτά, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να συζήτησαν επίσης τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.

Όταν ρωτήθηκε αν έπεισε τον Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, ο Στάρμερ είπε ότι είχαν «μια μακρά και παραγωγική συζήτηση σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, όπως θα περίμενε κανείς, της Μέσης Ανατολής. και της Ινδίας-Ειρηνικού».

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησής του με τον Στάρμερ στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε: «Δεν σκέφτομαι πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δώσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, υπό τον φόβο της κλιμάκωσης.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα καλέσει τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να επιτρέψουν μια τέτοια χρήση, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος. Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι ουκρανικές πόλεις και οι γραμμές του μετώπου βομβαρδίζονται καθημερινά από τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι εξέφρασαν επίσης «βαθιά ανησυχία για την παροχή φονικών όπλων στη Ρωσία από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα». Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τα δυτικά κράτη να μην αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αυξανόμενες πιέσεις τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία για επέμβαση στον πόλεμο. «Βρισκόμαστε τώρα στον τρίτο χρόνο ενός πολέμου πλήρους κλίμακας. Μετά από τόσους θανάτους, καταστροφές και αμέτρητα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, ο Πούτιν αντέχει οικονομικά να καταστρέφει ζωές στην Ουκρανία όπως θέλει, να αγοράζει και να παράγει πυραύλους, βόμβες και πυρομαχικά και να θέτει τελεσίγραφα στον κόσμο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός ηγέτης. σε ανάρτηση στο Χ την Παρασκευή πριν από τη συνάντηση. «Περιμένει ότι ο κόσμος θα υποκύψει στην τρέλα του».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι εάν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνήσουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις επιδρομές μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, θα θεωρηθεί ως πράξη επιθετικότητας που σημαίνει ότι η Ρωσία θα βρίσκεται σε πόλεμο με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

«Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ – οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες – βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν σε Ρώσους δημοσιογράφους την Πέμπτη. Και αν αυτό ισχύει, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ουσία της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα μας τεθούν».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή