Πρίγκιπας Χάρι: «Ήμουν ανήσυχος για τα 30, είμαι ενθουσιασμένος για τα 40» - Οι σταθμοί της ζωής του

«Ήμουν ανήσυχος για τα 30, είμαι ενθουσιασμένος για τα 40», είπε ο πρίγκιπας Χάρι, ενόψει των γενεθλίων του αυτό το Σαββατοκύριακο.
4'

«Ήμουν ανήσυχος για τα 30, είμαι ενθουσιασμένος για τα 40», είπε ο δούκας του Σάσεξ, ενόψει των γενεθλίων του αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε μια δήλωση στο BBC, ο πρίγκιπας Χάρι είπε: «Όποια κι αν είναι η ηλικία, η αποστολή μου είναι να συνεχίσω να εμφανίζομαι και να κάνω καλό στον κόσμο».

Ο έκπτωτος πρίγκιπας σκοπεύει να γιορτάσει τα 40α γενέθλιά του την Κυριακή (15/9) με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια, ενώ στη συνέχεια θα απολαύσει μερικές στιγμές χαλάρωσης με μια ομάδα από τους πιο στενούς του φίλους. Ο πρίγκιπας μίλησε επίσης για τη σημασία των παιδιών του, του Άρτσι, πέντε ετών, και της 3χρονης Λίλιμπετ.

«Το να γίνω πατέρας δύο απίστευτα ευγενικών και αστείων παιδιών μου έδωσε μια νέα προοπτική για τη ζωή, καθώς και αύξησε την εστίασή μου», είπε ο πρίγκιπας σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του. «Το να γίνω μπαμπάς ήταν μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής και με έχει κάνει μόνο πιο δυναμικο και πιο αφοσιωμένο στο να κάνω αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν μια ταραχώδης περίοδος για τον πρίγκιπα Χάρι γεμάτη με σημαντικές αλλαγές. Έκλεισε τα 30 το 2014, το έτος μετά την επιστροφή του από τη δεύτερη περιοδεία του με τον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν. Προηγουμένως είχε πει στα απομνημονεύματά του ότι «περνούσε μια κακή στιγμή» μετά την επιστροφή του, καθώς περνούσε περιόδους με λήθαργο και «τρομακτικές κρίσεις πανικού».

Ο πρίγκιπας Χάρι ίδρυσε τα Invictus Games τη χρονιά που έκλεισε τα 30, κάτι που έχει πει προηγουμένως ότι ήταν η απάντησή του στο σοκ για τα θύματα που είδε στον πόλεμο καθώς είχε την αίσθηση ότι το κοινό δεν γνώριζε πλήρως το μέγεθος της σύγκρουσης. Επίσης λίγους μήνες πριν κλείσει τα 30, χώρισε με την τότε κοπέλα του Κρεσίντα Μπόνας.

Ο πρίγκιπας Χάρι - ο οποίος είναι πέμπτος στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο - γνώρισε τη Μέγκαν Μαρκλ το 2016 και μετακόμισε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Καλιφόρνια το 2020 αφήνοντας πίσω τη ζωή του ως βασιλιάς. Η κρίση με την οικογένειά του ήταν σκληρή και δημόσια και δεν υπάρχουν ακόμη και σήμερα σημάδια συμφιλίωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχαν εικασίες ότι ο πρίγκιπας Χάρι εξετάζει την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως όσοι τον γνωρίζουν καλά το έχουν αποκλείσει και λένε ότι είναι χαρούμενος που εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια. Είναι κατανοητό ότι θα ήθελε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργαζόμενος με τους οργανισμούς που υποστηρίζει, αλλά το θέμα της ασφάλειάς του στη χώρα παραμένει πρόβλημα.

Μια νομική διαμάχη με το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το επίπεδο αστυνομικής προστασίας που λαμβάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τον Μάιο, ο πρίγκιπας Χάρι έκανε μια ατομική επίσκεψη στο Λονδίνο για να συνεργαστεί με μια σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων. Του προσφέρθηκε ένα μέρος για να μείνει σε μια βασιλική κατοικία, αλλά το απέρριψε, πιστεύοντας ότι η τοποθεσία του θα γινόταν προφανής και θα διακινδύνευε την ικανότητά του να μετακινείται με ασφάλεια στην πόλη.

Αλλά θα νιώσει σίγουρα έντονα την έλξη της πατρίδας του, του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι Αγώνες Invictus που είναι αφιερωμένοι στους τραυματίες στρατιωτικούς ήταν το όραμα του πρίγκιπα Χάρι όταν ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια στο Λονδίνο. Η διοργάνωση παραμένει ένα προσωπικό του πάθος και θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2027 όταν το Μπέρμιγχαμ θα φιλοξενήσει τους Αγώνες.

«Μου το περιέγραψε ως το πρώτο του παιδί. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα και είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό», λέει ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Invictus Games Foundation, Ντομινικ Ρέιντ. «Νομίζω ότι μιλάει πολύ βαθιά στον στρατιώτη μέσα του». Τα 40α γενέθλια μπορεί να είναι μια περίοδος προβληματισμού. Ο πρίγκιπας Χάρι φαίνεται να οδεύει προς αυτό το ορόσημο με αισιόδοξο πνεύμα. Η δήλωσή του στο BBC καταλήγει σε θετική νότα. «Ας ξεκινήσει η επόμενη δεκαετία», λέει, καθώς ετοιμάζεται να γιορτάσει την Κυριακή.