Ουγκάντα: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της μαραθωνοδρόμου που πυρπολήθηκε από τον πρώην σύντροφό της

Η Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι από την Ουγκάντα κηδεύεται σε κλίμα οδύνης 

Ουγκάντα: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της μαραθωνοδρόμου που πυρπολήθηκε από τον πρώην σύντροφό της
3'

Άρχισε η κηδεία της Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου από την Ουγκάντα ​​Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι, η οποία πυρπολήθηκε από τον πρώην φίλο της και στη συνέχεια κατέληξε. Ο Ντίκσον Ντιέμα της επιτέθηκε με βενζίνη πριν από ένα δεκαπενθήμερο έξω από το σπίτι της στη βορειοδυτική Κένυα, κοντά στο σημείο όπου έκανε προπονήσεις. Η δολοφονία της 33χρονης και ο βάναυσος χαρακτήρας της, συνέτριψε την οικογένειά της και προκάλεσε ανείπωτη θλίψη σε όλο τον κόσμο.

Επανέφερε στο προσκήνιο τα υψηλά επίπεδα βίας κατά των γυναικών στην Κένυα και το γεγονός ότι αρκετές αθλήτριες έχουν πέσει θύματα τα τελευταία χρόνια.

Η Τσεπτεγκέι θα κηδευτεί με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στην τελετή στην Ουγκάντα, αφού υπήρξε μέλος των ενόπλων δυνάμεων εκεί. Πέθανε στο νοσοκομείο τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση. Οι γιατροί είπαν ότι είχε υποστεί εγκαύματα σε περισσότερο από το 80% του σώματός της γεγονός που «οδήγησε σε πολυοργανική ανεπάρκεια».

Kenya Athlete Burned

Ο Nντιέμα ο οποίος επίσης κάηκε στη φρικτή επίθεση, πέθανε τη Δευτέρα. Επιτέθηκε στη μητέρα δύο παιδιών μετά την επιστροφή της από μια λειτουργία σε μια εκκλησία. Ο πάστορας εκεί, Καρολίν Ατιένο, θυμάται έναν «υπέροχο... θεοσεβούμενο άνθρωπο». Αφού άκουσε για το τι είχε συμβεί, κατάφερε να μιλήσει στην Τσαπτεγκέι στο τηλέφωνο ενώ ήταν στο νοσοκομείο.

Η αθλήτρια ρώτησε πρώτα για τα παιδιά της, είπε ο πάστορας στο podcast Africa Daily του BBC. Στη συνέχεια, μίλησε για τον δράστη: «Εννοείς ότι ο Ντίκσον δεν μπορεί να δει όλα όσα έχω κάνει γι 'αυτόν; Δεν μπορούσε να θυμηθεί ούτε ένα ή δύο πράγματα που είχα κάνει γι 'αυτόν και να σταματήσει να μου βάζει φωτιά; Γιατί το έκανε αυτό σε μένα;«

Η κηδεία τελείται στο Bukwo, το σπίτι της οικογένειάς της στην Ουγκάντα ​​και κοντά στα σύνορα με την Κένυα. Την Παρασκευή, μέλη της οικογένειας, φίλοι και ακτιβιστές κατά της βίας την αποχαιρέτησαν σε γραφείο τελετών στην πόλη Έλντορετ της Κένυας. Η μητέρα της, Άγκνες Τσεπτεγκέι, καλύπτοντας το πρόσωπό της φορούσε μια αναμνηστική τσάντα που παρέλαβε η αθλήτρια στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπου ήρθε 44η στον μαραθώνιο. Ήταν ντυμένη με ένα μπλουζάκι που είχε τυπωμένο το σύνθημα «το να είσαι γυναίκα δεν πρέπει να ισοδυναμεί με θανατική ποινή».

Η μητέρα δύο παιδιών ήταν η τρίτη αθλήτρια που σκοτώθηκε στην Κένυα τα τελευταία τρία χρόνια. Οι νυν ή πρώην σύντροφοι κατονομάστηκαν ως οι κύριοι ύποπτοι από την αστυνομία. Το 2021, η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Agnes Tirop μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου και έξι μήνες αργότερα η Damaris Mutua στραγγαλίστηκε. Οι επιθέσεις σε γυναίκες έχουν γίνει μια σημαντική πηγή ανησυχίας στην Κένυα. Το 2022 τουλάχιστον το 34% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σωματική βία, σύμφωνα με πανεθνική έρευνα.

Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι οι αθλήτριες γίνονται όλο και πιο ευάλωτες.«[Αυτό συμβαίνει] επειδή έρχονται σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κανόνες φύλου, όπου η γυναίκα είναι στην κουζίνα και απλώς μαγειρεύει και φροντίζει τα παιδιά. Αλλά τώρα οι αθλήτριες γίνονται πιο ανεξάρτητες, οικονομικά ανεξάρτητες», δήλωσε η Joan Chelimo, συνιδρύτρια του Tirop's Angels που βοηθάει στην ανάδειξη του ζητήματος της βίας κατά των γυναικών.

Ο τελευταίος αγώνας της Τσεπτενγκέι ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αν και ήρθε στην 44η θέση, οι άνθρωποι στην περιοχή καταγωγής της εξακολουθούσαν να την αναφέρουν ως «πρωταθλήτρια». Κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βουνού και Τρεξίματος στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης το 2022.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή