SOS για φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη: 4 νεκροί στη Ρουμανία, θωρακίζονται Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία

Η Κεντρική Ευρώπη προετοιμάζεται για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών. Αυστρία, Τσεχία και Πολωνία θωρακίζονται ενώ η Ρουμανία θρηνεί ήδη 4 νεκρούς

Φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη
Φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη
AP
4'

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία λόγω των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή που σάρωσε την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Στην Τσεχία κηρύχθηκε ο υψηλότερος συναγερμός για πλημμύρες σε 38 τοποθεσίες της χώρας σήμερα Σάββατο (14/9), ενώ στην πρωτεύουσα Πράγα, υψώθηκαν αντιπλημμυρικά φράγματα, τα αναχώματα έχουν κλείσει για το κοινό και ο ζωολογικός κήπος έβαλε λουκέτο δήλωσαν οι τσεχικές αρχές.

Εκκενώσεις ξεκίνησαν και στην Πολωνία καθώς τα ποτάμια ανεβαίνουν σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι τέσσερις νεκροί εντοπίστηκαν στη νοτιοανατολική περιοχή Γαλάτι της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, επιβεβαίωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν από τα σπίτια τους σε 19 περιοχές της χώρας», πρόσθεσαν.

Στην Πολωνία, ο υπουργός Εσωτερικών Tomasz Siemoniak είπε ότι οι κάτοικοι στις μικρές πόλεις κοντά στα τσεχικά σύνορα Morow και Glucholazy, αντιμετωπίζουν επικίνδυνη κατάσταση. Στο Glucholazy η στάθμη του ποταμού είχε ξεπεράσει την ασφαλή στάθμη κατά δύο μέτρα και οι κάτοικοι που ζούσαν σε κοντινούς δρόμους έχουν εκκενωθεί.

Από την Πέμπτη, ο κυκλώνας «Μπόρις» έχει φέρει ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές σε περιοχές της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας δεν ρισκάρει, μετά τις πλημμύρες που κατέστρεψαν την πόλη πριν από δύο δεκαετίες.

Οι εικόνες από το 2002 με πλημμυρισμένους σταθμούς του μετρό, κατοίκους να διασώζονται με λαστιχένιες λέμβους και ελέφαντες που πνίγονται στον ζωολογικό κήπο της Πράγας, έχουν μείνει στην τοπική μνήμη. Η Πράγα ελπίζει να γλιτώσει αυτή τη φορά από τις πλημμύρες. Η προσοχή εστιάζεται αυτό το Σαββατοκύριακο στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Μοραβία, όπου 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1997.

Ο στρατός της χώρας είναι σε ετοιμότητα και σε μία από τις τέσσερις νότιες επαρχίες, τη Malopolska, εκτιμάται ότι είχαν αποθηκευτεί δύο εκατομμύρια σάκοι άμμου, ενώ κι άλλα εκατομμύρια είναι διαθέσιμα στην Κάτω Σιλεσία, την επαρχία γύρω από το Βρότσλαβ. Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες των πολυώροφων πολυκατοικιών τους στο Βρότσλαβ, επειδή οι ανελκυστήρες έκλεισαν εν μέσω φόβων για πλημμύρες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πολωνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Διαχείρισης Υδάτων επέκτεινε αργότερα το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού από τις τέσσερις νότιες επαρχίες μέχρι τις εκβολές του ποταμού Odra στο Szczecin, όπου χύνεται στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Αυστρία γνώρισε τον πιο ζεστό Αύγουστο της από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό ινστιτούτο Geosphere Austria. Τώρα προειδοποιεί για 10-20 εκατοστά βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές μέσα σε λίγες μέρες. Σε ορισμένα σημεία, πολύ πάνω από 20 εκατοστά είναι δυνατό, ειδικά στα βουνά της Άνω και Κάτω Αυστρίας και στη βόρεια Άνω Στυρία.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο OEBB συνέστησε σε όλους τους επιβάτες να αναβάλουν τα μη επείγοντα ταξίδια. Μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής Tauern μεταξύ Bad Hofgastein και Böckstein στην επαρχία του Σάλτσμπουργκ έχει κλείσει λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Πλημμύρες και κατολισθήσεις είναι πιθανές, με θυελλώδεις ανέμους να αναμένονται στην πρωτεύουσα, Βιέννη. Η ανθρωπιστική οργάνωση Caritas απηύθυνε έκκληση σε εθελοντές να βοηθήσουν στις πληγείσες περιοχές.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται και πέρα ​​από τα σύνορα στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή όχι εθνική έκτακτη ανάγκη, με μια μεγάλη περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης να επηρεάζεται. Ωστόσο, μια υπενθύμιση των εθνικών προτεραιοτήτων ήρθε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν Τσέχοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να αρνηθούν ένα γερμανικό αίτημα να σταματήσουν να αδειάζουν ταμιευτήρες στον ποταμό Μολδάβα, ο οποίος εκβάλλει στον ποταμό Έλβα (Labe στα Τσεχικά) και στη συνέχεια στη Γερμανία, μετά την κατάρρευση γέφυρας στη Δρέσδη.Αυτές οι δεξαμενές - μια σειρά από εννέα φράγματα γνωστά ως Καταρράκτης Μολδάβα - θα πρέπει να είναι μισοάδεια για να πάρουν ό,τι ποσότητα νερού επιφυλάσσει αυτό το Σαββατοκύριακο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή