Μια ασυνήθιστη αλλαγή στον καιρό έχει κάνει τη Σαχάρα πράσινη

Υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες για αυτό το παράξενο φαινόμενο, σύμφωνα με τον Karsten Haustein, ερευνητή του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία

Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν τη βλάστηση (πράσινο) πάνω από την Αφρική στις 13 Σεπτεμβρίου 2024.

CIRA/RAMMB μέσω CNN
6'

Δεν υπάρχει πολύ πράσινο στην έρημο Σαχάρα, αλλά μετά από μια ασυνήθιστη εισροή βροχής, το χρώμα φαίνεται από το διάστημα να εισχωρεί σε μέρη ενός από τα ξηρότερα μέρη του κόσμου.

Οι δορυφόροι κατέγραψαν πρόσφατα τη ζωή των φυτών να ανθίζει σε τμήματα της τυπικά άνυδρης νότιας Σαχάρας μετά από καταιγίδες που μετακινήθηκαν εκεί όταν δεν θα έπρεπε. Αυτό έχει επίσης προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα καθιστά και τα δύο πιο πιθανά.

Οι βροχοπτώσεις βόρεια του ισημερινού στην Αφρική αυξάνονται συνήθως από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, καθώς ο δυτικοαφρικανικός μουσώνας μπαίνει σε λειτουργία.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από την αύξηση των καταιγίδων που ξεσπούν όταν υγρός, τροπικός αέρας από κοντά στον ισημερινό συναντά ζεστό, ξηρό αέρα από το βόρειο τμήμα της ηπείρου. Το επίκεντρο αυτού του θυελλώδους καιρού, γνωστό ως Διατροπική Ζώνη Σύγκλισης, μετατοπίζεται βόρεια του ισημερινού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του βόρειου ημισφαιρίου. Μεγάλο μέρος της υποχωρεί νότια του ισημερινού κατά τους θερμούς μήνες του νότιου ημισφαιρίου.

Αλλά τουλάχιστον από τα μέσα Ιουλίου, η ζώνη αυτή έχει μετατοπιστεί βορειότερα από ό,τι συνήθως θα έπρεπε, στέλνοντας καταιγίδες στη νότια Σαχάρα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Νίγηρα, του Τσαντ, του Σουδάν και ακόμη και μέχρι τη Λιβύη, σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Κλιματικών Προβλέψεων της NOAA.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα τμήματα της ερήμου Σαχάρα είναι από διπλάσια έως έξι και πλέον φορές πιο υγρά από ό,τι θα έπρεπε.

Υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες για αυτή την παράξενη μετατόπιση προς τα βόρεια, σύμφωνα με τον Karsten Haustein, ερευνητή του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία.

Η μετάβαση από το Ελ Νίνιο στο Λα Νίνια επηρέασε το πόσο βόρεια μετακινήθηκε αυτή η ζώνη φέτος το καλοκαίρι, δήλωσε ο Haustein. Το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό κλιματικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίας των ωκεανών στον ισημερινό Ειρηνικό, οδηγεί συνήθως σε ξηρότερες από το κανονικό συνθήκες στα υγρά τμήματα της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η Λα Νίνια, ή ακόμη και μια αναδυόμενη Λα Νίνια, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι ο άλλος σημαντικός παράγοντας.

«Η Διατροπική Ζώνη Σύγκλισης, η οποία είναι ο λόγος για το πρασίνισμα (της Αφρικής), μετακινείται βορειότερα όσο θερμαίνεται ο κόσμος», εξήγησε ο Haustein. «Τουλάχιστον, αυτό υποδηλώνουν τα περισσότερα μοντέλα».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους διαπίστωσε ότι οι μετατοπίσεις της ζώνης αυτής βορειότερα θα μπορούσαν να συμβαίνουν συχνότερα τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, ένα υποπροϊόν της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα, αυξάνονται και ο κόσμος θερμαίνεται.

Ένα καταστροφικό σημάδι των πραγμάτων που έρχονται

Η μετατόπιση αυτή δεν πρασινίζει απλώς τις ερήμους, αλλά έχει διαταράξει την εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό και είχε σημαντικές συνέπειες τους τελευταίους μήνες για αρκετές αφρικανικές χώρες.

Χώρες που θα έπρεπε να έχουν περισσότερες βροχοπτώσεις, έχουν λιγότερες, καθώς οι καταιγίδες μετατοπίζονται βόρεια. Τμήματα της Νιγηρίας και του Καμερούν συνήθως βρέχονται με τουλάχιστον 20 έως 30 ίντσες βροχής από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά έχουν λάβει μόνο το 50 έως 80% της τυπικής βροχής από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CPC.

Πιο βόρεια, τυπικά ξηρότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Νίγηρα, του Τσαντ, του Σουδάν, της Λιβύης και της νότιας Αιγύπτου, έχουν λάβει πάνω από το 400% των τυπικών τους βροχοπτώσεων από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CPC.

Για παράδειγμα, το βόρειο τμήμα του Τσαντ, το οποίο αποτελεί μέρος της ερήμου Σαχάρα. Μόνο μέχρι μια ίντσα βροχής πέφτει συνήθως εδώ από τα μέσα Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αλλά στο ίδιο χρονικό διάστημα φέτος έπεσαν από 3 έως 8 ίντσες βροχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της CPC.

Αυτή η υπερβολική βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στο Τσαντ. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πληγεί και τουλάχιστον 340 έχουν σκοτωθεί από τις πλημμύρες στη χώρα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρομακτικές πλημμύρες έχουν επίσης σκοτώσει περισσότερους από 220 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες στη Νιγηρία, κυρίως στο συνήθως ξηρότερο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε προηγουμένως το CNN.

Θανατηφόρες πλημμύρες συγκλόνισαν επίσης το Σουδάν στα τέλη Αυγούστου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 132 ανθρώπους και καταστρέφοντας περισσότερα από 12.000 σπίτια.

Πλημμυρικά φαινόμενα όπως αυτά έχουν πιθανότατα τα αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Haustein, ο οποίος εργάζεται σε μελέτες απόδοσης για να καθορίσει σε ποιο βαθμό η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει ένα συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο.

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, θα μπορεί να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, εξήγησε ο Haustein. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υγρότερους συνολικούς μουσώνες και σε πιο καταστροφικές πλημμύρες όπως αυτή την εποχή.

Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί πόσο ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή σε κάθε πλημμύρα, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για τα πράγματα που έρχονται, δήλωσε ο Haustien.

«Κάθε γεγονός επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Χάουστιν. «(Ακόμη και αν) καμία μεμονωμένη πλημμύρα δεν προκαλείται (άμεσα) από την κλιματική αλλαγή, έχει γίνει πιο πιθανή».

Με πληροφορίες από το CNN