Nέο είδος σφήκας προκαλεί τον απόλυτο τρόμο

Αναπαράγεται όπως το Xenomorph από την ταινία «Alien».

Nέο είδος σφήκας προκαλεί τον απόλυτο τρόμο
2'

Νέο είδος σφήκας ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το οποίο εναποθέτει τα αυγά του μέσα σε ζωντανές μύγες, απ’ όπου αργότερα βγαίνουν οι προνύμφες, όπως αναφέρει το περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με τον Logan Moore, βιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, το είδος αυτό, που ονομάζεται Syntretus perlmani, εισάγει τα αυγά του στο σώμα της μύγας drosophila affinis με ένα εργαλείο που μοιάζει με βελόνα. Μετά την εκκόλαψη, οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στη ζωντανή μύγα για 18 μέρες, μέχρι να βγουν από την κοιλιά της, προκαλώντας το θάνατο του ξενιστή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μύγες παραμένουν ζωντανές για αρκετές ώρες μετά την έξοδο των προνυμφών, μια διαδικασία που θυμίζει τη διάσημη σκηνή από την ταινία Alien. Η σφήκα αυτή ανήκει στα παρασιτοειδή έντομα, καθώς πάντα σκοτώνει τον ξενιστή της.

Το Syntretus perlmani ανακαλύφθηκε ενώ οι επιστήμονες μελετούσαν παρασιτικούς σκώληκες στις μύγες drosophila affinis σε μια αυλή στο Μισισιπή. Η ταυτότητα των προνυμφών επιβεβαιώθηκε μέσω ανάλυσης DNA. Αφού οι προνύμφες αναδύθηκαν, ολοκλήρωσαν την ανάπτυξή τους και έγιναν πλήρως ανεπτυγμένες σφήκες σε 23 ημέρες.

Παρά τη βίαιη διαδικασία παρασιτισμού, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς οι φρουτόμυγες θεωρούνται επιβλαβείς για τα φρούτα και τα λαχανικά, αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ο Moore εξηγεί ότι το γεγονός πως η σφήκα αυτή δεν είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα οφείλεται στο ότι κανείς δεν περίμενε να βρει ένα παρασιτοειδές που επηρεάζει ενήλικες μύγες.

Τέλος, ο Moore τονίζει ότι η ύπαρξη αυτής της σφήκας εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσα ακόμη άγνωστα είδη παρασιτοειδών μπορεί να υπάρχουν γύρω μας. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως υπάρχουν μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμύριο είδη τέτοιων σφηκών, με ένα από τα γνωστότερα να είναι το tarantula hawk, που παραλύει και γεννά τα αυγά του πάνω σε αράχνες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή