Φονικές πλημμύρες σαρώνουν την Eυρώπη: «Πρόκειται για καταστροφή επικών διαστάσεων»

Αντιμέτωπη με φονικές πλημμύρες είναι η Κεντρική Ευρώπη

Πλημμύρες σαρώνουν την Ευρώπη
Πλημμύρες σαρώνουν την Ευρώπη
ΑΡ
3'

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ενισχύουν την αντιπλημμυρική άμυνα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που φούσκωσαν ποτάμια και προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες σπίτια. Η καταιγίδα «Μπόρις» αποδείχθηκε θανατηφόρα στη Ρουμανία, όπου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη νοτιοανατολική περιοχή του Γαλάτι.

Στην Τσεχία, οι πλημμύρες οδήγησαν σε εκκενώσεις και 51.000 νοικοκυριά στις βόρειες περιοχές της χώρας επλήγησαν από διακοπές ρεύματος, αναφέρει η τσεχική εταιρεία ηλεκτρισμού CEZ. Τα αντιπλημμυρικά φράγματα έχουν ανέβει στην πρωτεύουσα Πράγα. Η Πολωνία απομάκρυνε επίσης μερικούς ανθρώπους από το Glucholazy, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, αφού οι όχθες ενός ποταμού υπερχείλισαν.

«Είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι ολοένα και πιο παρούσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με δραματικές συνέπειες», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται πιο πιθανές στην Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις. Ο δήμαρχος του Slobozia Conachi, ενός χωριού στην περιοχή Γαλάτι της Ρουμανίας, δήλωσε ότι 700 σπίτια έχουν πλημμυρίσει. «Πρόκειται για μια καταστροφή επικών διαστάσεων», είπε ο Eμίλ Ντραγκομίρ.

Στο Glucholazy, στη νότια Πολωνία, οι πυροσβέστες κατασκεύασαν φράγματα με σάκους άμμου για να προστατεύσουν τους κατοίκους κοντά στο ποτάμι. Παρόμοια προσπάθεια λαμβάνει χώρα στην Κρακοβία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, με τους κατοίκους να τοποθετούν σάκους άμμου για προστασία από τις πλημμύρες.

Ο κάτοικος της πόλης, Πιοτρ Γιακουμπιέτς, είπε ότι είχε ετοιμάσει σάκους άμμου και αντλίες για να εκτρέψει το νερό, αλλά ότι ήταν «αδύνατο να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί». «Είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου που βλέπω ένα τέτοιο φαινόμενο. Είναι ένας εφιάλτης για τους ανθρώπους που ζουν εδώ», είπε.

Μια άλλη κάτοικος, η Σοφία Οουζιάκα, είπε ότι όλοι στην πόλη ήταν «φοβισμένοι» και φαινόταν να μην υπάρχει «καμία ελπίδα να σταματήσει η βροχή». Στην πόλη του Βρότσλαβ, χιλιάδες κάτοικοι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες πολυώροφων οικοδομών, επειδή οι ανελκυστήρες έκλεισαν προληπτικά για τις πλημμύρες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Τσεχία, ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Νότιας Βοημίας το Σάββατο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πετρ Χλάντικ προέτρεψε όσους βρίσκονται στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο να προετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το έδαφος είπε ήταν κορεσμένο και το νερό της βροχής παρέμενε στην επιφάνεια - αυξάνοντας τον κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών. Βροχές στην Τσεχία αναμένονται μέχρι την Τρίτη, είπε ο υπουργός. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι η χώρα προετοιμάζεται για «ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο». Οι αρχές έχουν τοποθετήσει προστατευτικούς τοίχους από σάκους άμμου και μεταλλικά φράγματα.

Οι αγώνες ποδοσφαίρου στα δύο κορυφαία πρωταθλήματα της χώρας που ήταν προγραμματισμένοι για αυτό το Σαββατοκύριακο ακυρώθηκαν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή