Συναγερμός από τον Μπιλ Γκέιτς: «Θα ζήσουμε πόλεμο ή πανδημία μέσα στα επόμενα 25 χρόνια»

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε οτι μία νέα παγκόσμια πανδημία είναι «πιθανή» μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σε μία δυσοίωνη προειδοποίηση για το μέλλον του πλανήτη

Συναγερμός από τον Μπιλ Γκέιτς: «Θα ζήσουμε πόλεμο ή πανδημία μέσα στα επόμενα 25 χρόνια»
2'

Αν ο πλανήτης καταφέρει να αποφύγει έναν νέο παγκόσμια πόλεμο μία νέα σαρωτική πανδημία είναι πολύ πιθανόν να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. «Οι πολλές αναταραχές» στη σημερινή εποχή θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν μεγάλο πόλεμο, είπε στο «Make It» του CNBC. «Αν αποφύγουμε έναν μεγάλο πόλεμο… τότε, ναι, θα υπάρξει άλλη μια πανδημία, πιθανότατα τα επόμενα 25 χρόνια», συνέχισε.

Όταν διαπίστωσε την έλλειψη ετοιμότητας για την πανδημία της COVID-19, ο Γκέιτς εντάχθηκε στο «κλαμπ» των επιστημόνων που εξέφρασαν φόβους για το πώς θα τα καταφέρει ο κόσμος εάν σαρώσει τον πληθυσμό μια άλλη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

Το 2022 ο Γκέιτς έγραψε ένα βιβλίο με θέμα «Πώς να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία», όπου εξέταζε τις ελλείψεις στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ευρέως διαδεδομένων ασθενειών, όπως οι βελτιωμένες τεχνικές καραντίνας και επενδύσεις στην έρευνα εμβολίων, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η χώρα που ο κόσμος περίμενε να ηγηθεί και να γίνει πρότυπο δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες», έγραψε, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι θεραπείες και τα προληπτικά μέτρα – καθώς και η αυξημένη φυσική ανοσία – ακολούθησαν τους αγώνες των πλήρων νοσοκομειακών κλινών, την έλλειψη αναπνευστήρων και την απώλεια εκατομμυρίων παγκοσμίως.

Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες έχουν σταθμίσει έκτοτε τις πιθανότητες εμφάνισης νέας πανδημίας στο εγγύς μέλλον. Αν και η προέλευση του κοροναϊού παραμένει αμφισβητούμενη, οι ειδικοί επιμένουν ότι ένα παθογόνο θα μπορούσε τελικά να μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο και να προκαλέσει μια νέα ασθένεια.

Η ευλογιά των πιθήκων και η γρίπη των πτηνών έχουν ήδη γίνει πρωτοσέλιδα ως πιθανή απειλή. Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε τον Αύγουστο οτι η ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται μέσω στενής επαφής ή κοινής χρήσης αντικειμένων όπως πετσέτες και κρεβάτια, «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή