Συναγερμός στη Δύση για μυστική πυρηνική συμφωνία Ιράν-Ρωσίας - Ισορροπίες «νέου Ψυχρού Πολέμου»
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Ουάσινγκτον προχθές, ο Τζο Μπάντεν και ο Κιρ Στάρμερ αναγνώρισαν ότι οι δύο χώρες συσφίγγουν τη στρατιωτική τους συνεργασία σε μια εποχή, που το Ιράν βρίσκεται στη διαδικασία εμπλουτισμού αρκετού ουρανίου για να ολοκληρώσει τον μακροχρόνιο στόχο του να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
Σύμφωνα με τον Guardian, βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας από το Ιράν, μέρος μιας βαθύτερης συμμαχίας μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης -η οποία όμως αρνείται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έκανε μία παρόμοια προειδοποίηση σε επίσκεψη στο Λονδίνο για μια σύνοδο κορυφής με τον βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι έλαβε όμως λίγη προσοχή, καθώς το επίκεντρο τότε ήταν η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την ιρανική προμήθεια πυραύλων στη Μόσχα.
Συμμαχία Ιράν-Ρωσίας σπέρνει τρόμο στη Δύση
«Από την πλευρά της, η Ρωσία μοιράζεται την τεχνολογία που επιδιώκει το Ιράν – αυτός είναι ένας αμφίδρομος δρόμος – συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών θεμάτων καθώς και ορισμένων διαστημικών πληροφοριών», είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι εμπλέκονται σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες που σπέρνουν «ακόμα μεγαλύτερες ανασφάλεια» σε όλο τον κόσμο.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προειδοποίησαν από κοινού την περασμένη εβδομάδα ότι το απόθεμα υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν «συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά, χωρίς καμία αξιόπιστη πολιτική δικαιολογία» και ότι είχε συσσωρεύσει τέσσερις «σημαντικές ποσότητες» που η καθεμία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Αλλά δεν είναι σαφές πόση τεχνογνωσία διαθέτει η Τεχεράνη για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο σε αυτό το στάδιο, ή πόσο γρήγορα θα μπορούσε να το κάνει. Ωστόσο, η συνεργασία με έμπειρους Ρώσους ειδικούς ή η χρήση ρωσικών γνώσεων θα βοηθούσε στην επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής.
Το Ιράν είχε συνάψει συμφωνία το 2015 για να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη – μόνο για να εγκαταλειφθεί η συμφωνία το 2018 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ. Το Ιράν απάντησε παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα όρια για την ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που μπορούσε να χρησιμοποιήσει.
Συγκρίσεις με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου
Η ανησυχία της Δύσης ότι το Ιράν είναι κοντά στο να μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο κυκλοφορεί εδώ και μήνες, συμβάλλοντας στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ήδη σε υψηλό επίπεδο λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Χαμάς και τη Γάζα. Το Ιράν και η εντολοδόχος του Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είναι υποστηρικτές της Χαμάς – και η πυρηνική ανάπτυξη της Τεχεράνης θεωρείται ως εκ τούτου ως άμεση απειλή από την Ιερουσαλήμ.
Λίγο αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, το Ιράν άρχισε να προμηθεύει drones στη Μόσχα και βοήθησε τη Ρωσία να χτίσει ένα εργοστάσιο για να κατασκευάσει περισσότερα με στόχο να βομβαρδίσει στόχους σε όλη την Ουκρανία. Τον Απρίλιο, το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drone ρωσικού τύπου με στόχο το Ισραήλ, η οποία ουσιαστικά αποφεύχθηκε και διακόπηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ρωσία και το Ιράν, αν και δεν είναι ιστορικά σύμμαχοι, ενώνονται ολοένα και περισσότερο στην αντίθεσή τους στη Δύση, μέρος ενός ευρύτερου «άξονα» που περιλαμβάνει επίσης σε διάφορους βαθμούς την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, αντανακλώντας την επιστροφή σε μια εποχή κρατικού ανταγωνισμού που θυμίζει την εποχή του ψυχρού πολέμου.
Την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη παρτίδα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων υψηλής ταχύτητας Fath-360, με βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα, είχε παραδοθεί στη Ρωσία. Ικανοί να χτυπήσουν ήδη βομβαρδισμένες πόλεις της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας, οι πύραυλοι προκάλεσαν μια δραματική επαναξιολόγηση στη δυτική σκέψη καθώς και νέες οικονομικές κυρώσεις.
Συνάντηση Μπάιντεν - Στάρμερ
Ο Στάρμερ πέταξε στην Ουάσιγκτον στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για να πραγματοποιήσει μια ειδική σύνοδο εξωτερικής πολιτικής με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Οι ηγέτες και οι βοηθοί τους συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και τον αναδυόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα.
Πριν από τη συνάντηση, βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο χώρες είχαν καταρχήν συμφωνήσει να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει για πρώτη φορά αγγλο-γαλλικούς πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία. Δεν υπήρξε ωστόσο ενημέρωση μετά τη συνάντηση. Οποιαδήποτε χρήση πυραύλων θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πολεμικού σχεδίου της Ουκρανίας για να στοχεύσει αεροπορικές βάσεις, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να βομβαρδίσουν την Ουκρανία.
Η Βρετανία χρειάζεται την άδεια του Λευκού Οίκου για να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στη Ρωσία επειδή χρησιμοποιούν εξαρτήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.