«Ολόκληρο οικοσύστημα» απολιθωμάτων 8,7 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε κάτω από λύκειο του Λος Άντζελες

Οι ανακαλύψεις έγιναν μεταξύ του Ιουνίου 2022 και του Ιουλίου 2024

Η απολιθωμένη κάτω γνάθος ενός σπαθόδοντα σολομού είναι μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν κάτω από το σχολείο.

Bischoff/Envicom Corp. μέσω The Guardian
3'

Θαλάσσια απολιθώματα που χρονολογούνται πριν από 8,7 εκατομμύρια χρόνια αποκαλύφθηκαν κάτω από ένα λύκειο στο νότιο Λος Άντζελες.

Την Παρασκευή, οι Los Angeles Times ανέφεραν ότι ερευνητές ανακάλυψαν δύο σημεία στην πανεπιστημιούπολη του λυκείου του Σαν Πέδρο, κάτω από τα οποία ήταν θαμμένα απολιθώματα, μεταξύ των οποίων εκείνα ενός σπαθόδοντα σολομού και ενός μεγαλοδόντη, του γιγαντιαίου προϊστορικού καρχαρία.

Σύμφωνα με το The Guardian που επικαλείται το δημοσίευμα, οι δύο τοποθεσίες όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα περιλαμβάνουν ένα στρώμα οστών ηλικίας 8,7 εκατ. ετών από την εποχή του Μειόκαινου και ένα στρώμα οστράκων ηλικίας 120.000 ετών από την εποχή του Πλειστόκαινου.

Οι ανακαλύψεις έγιναν μεταξύ του Ιουνίου 2022 και του Ιουλίου 2024, αναφέρει το LAist.

Σε δήλωσή του στους Los Angeles Times, ο Richard Behl, γεωλόγος του California State University at Long Beach, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξετάζουν τη χημική και ορυκτή σύνθεση των απολιθωμάτων.

«Πρέπει να βρούμε στοιχεία και να τα συναρμολογήσουμε», δήλωσε ο Behl, προσθέτοντας ότι τα απολιθώματα από την εποχή του Μειόκαινου ήταν εγκλωβισμένα σε διατομίτη, ένα ιζηματογενές πέτρωμα που αποτελείται από τα απολιθωμένα σκελετικά υπολείμματα μονοκύτταρων υδρόβιων φυκών.

Σύμφωνα με τον Behl, ο διατομίτης δείχνει ότι η περιοχή ήταν πλούσια σε φύκια, τα οποία συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός πλούσιου οικοσυστήματος που περιελάμβανε διάφορα θαλάσσια πλάσματα.

Συμφωνώντας με τον Behl, ο Wayne Bischoff, διευθυντής πολιτιστικών πόρων της Envicom Corporation, δήλωσε στο LAist: «Είναι ολόκληρο το οικοσύστημα από μια εποχή που έχει παρέλθει ... Έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους μελλοντικούς ερευνητές να συνθέσουν πώς ήταν μια ολόκληρη οικολογία πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια. Αυτό είναι πραγματικά σπάνιο».

Μεταξύ των απολιθωμάτων που βρέθηκαν κάτω από το γυμνάσιο του San Pedro είναι δόντια από τον νεαρό μεγαλόδοντα (δεξιά), τον πρόγονο του μεγάλου λευκού καρχαρία, και δόντια από καρχαρίες μάκο (κέντρο).

Bischoff/Envicom Corp. μέσω The Guardian

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο LAist και στους Los Angeles Times παρουσιάζονται ένα απολίθωμα σπονδύλου και ένα οστό από πλευρά ενός εξαφανισμένου είδους δελφινιού, το σαγόνι ενός εξαφανισμένου σπαθόδοντα σολομού, ο οποίος είχε επεκτάσιμους κυνόδοντες από το στόμα του, και απολιθώματα εκατοντάδων σπονδύλων μικρών ψαριών.

Μιλώντας στο KABC, ο Austin Hendy, βοηθός επιμελητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της κομητείας του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι «υπήρχε ένα υποθαλάσσιο κανάλι που μετέφερε υλικό από ρηχά νερά σε βαθύτερα νερά και κάπου στην περιοχή υπήρχε ηφαιστειότητα».

«Αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη για όλους όταν άρχισαν να σκάβουν αυτές τις τάφρους για να φέρουν στο φως αυτά τα απολιθώματα ψαριών», πρόσθεσε ο Hendy.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, τα απολιθώματα έχουν διανεμηθεί σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων είναι η ενοποιημένη σχολική περιφέρεια του Λος Άντζελες, το θαλάσσιο ενυδρείο Cabrillo στο Σαν Πέδρο, το California State University Channel Islands και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της κομητείας του Λος Άντζελες.

Σε δήλωσή του στο KABC, ο επιθεωρητής του LAUSD, Alberto Carvalho, δήλωσε ότι η ανακάλυψη των απολιθωμάτων «οδήγησε σε μια νέα εποχή συγκεντρωτικών μελετών που θα φέρει φήμη σε αυτή την κοινότητα και σε αυτό το λύκειο».