Δείτε μια μερική έκλειψη της Σελήνης κατά τη διάρκεια της υπερπανσελήνου του Σεπτεμβρίου

Η Γη, το φεγγάρι και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται για να δημιουργήσουν μια ηλιακή ή σεληνιακή έκλειψη τέσσερις έως επτά φορές το χρόνο
PIXABAY
2'

Ετοιμαστείτε για μερική έκλειψη Σελήνης και υπερπανσέληνο, όλα μαζί!

Το θέαμα θα είναι ορατό σε καθαρούς ουρανούς στη Βόρεια και Νότια Αμερική το βράδυ της Τρίτης και στην Αφρική και την Ευρώπη το πρωί της Τετάρτης.

Μια μερική έκλειψη σελήνης συμβαίνει όταν η Γη περνάει ανάμεσα στον ήλιο και τη σελήνη, ρίχνοντας μια σκιά που σκοτεινιάζει ένα κομμάτι της σελήνης και φαίνεται σαν να το δαγκώνει.

Δεδομένου ότι το φεγγάρι θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση αναπνοής, θα φαίνεται λίγο μεγαλύτερο στον ουρανό. Η υπερπανσέληνος είναι μία από τις τρεις που απομένουν φέτος.

«Λίγο από το φως του ήλιου εμποδίζεται, οπότε το φεγγάρι θα είναι ελαφρώς πιο αμυδρό», δήλωσε η Valerie Rapson, αστρονόμος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην Ονεόντα.

Η Γη, το φεγγάρι και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται για να δημιουργήσουν μια ηλιακή ή σεληνιακή έκλειψη τέσσερις έως επτά φορές το χρόνο, σύμφωνα με τη NASA. Αυτή η σεληνιακή έκλειψη είναι η δεύτερη και τελευταία της χρονιάς μετά από μια μικρή συσκότιση τον Μάρτιο.

Τον Απρίλιο, μια ολική έκλειψη ηλίου βύθισε στο σκοτάδι επιλεγμένες πόλεις σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.

Δεν απαιτείται ειδική προστασία των ματιών για να δείτε μια σεληνιακή έκλειψη. Οι θεατές μπορούν να κοιτάξουν το φεγγάρι με γυμνό μάτι ή να επιλέξουν κιάλια και τηλεσκόπια για να το δουν από κοντά.

Για να εντοπίσετε τη λεπτή συρρίκνωση του φεγγαριού με την πάροδο του χρόνου, μείνετε έξω για μερικές ώρες ή ρίξτε πολλές ματιές κατά τη διάρκεια της βραδιάς, δήλωσε ο KaChun Yu, επιμελητής στο Μουσείο Φύσης και Επιστήμης του Ντένβερ.

«Από το ένα λεπτό στο άλλο, μπορεί να μην δείτε πολλά να συμβαίνουν», δήλωσε ο Yu.

Για ένα πιο εντυπωσιακό σεληνιακό θέαμα, οι παρατηρητές του ουρανού μπορούν να βάλουν στο ημερολόγιό τους την 13η Μαρτίου του 2025. Το φεγγάρι θα εκλείψει εντελώς από τη σκιά της Γης και θα βαφτεί κόκκινο από «αδέσποτα» κομμάτια ηλιακού φωτός που φιλτράρονται μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Με πληροφορίες από AP News