Τραμπ: Νέα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του - Βία και πόλωση 50 ημέρες πριν τις κάλπες

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ είναι ασφαλής, αφού οι Μυστικές Υπηρεσίες απέτρεψαν νέα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ενώ έπαιζε γκολφ στο γήπεδο του στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.
Associated Press
11'

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε εκ νέου στόχος «απόπειρας δολοφονίας» στο γκολφ κλαμπ του στη Φλόριντα, την Κυριακή, μόλις εννέα εβδομάδες αφότου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία επέζησε μίας άλλης απόπειρας εναντίον του. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος είπε ότι είναι ασφαλής και καλά ενώ οι αρχές έθεσαν συνέλαβαν έναν άνδρα για το περιστατικό που προκάλεσε ανησυχία στη χώρα, λιγότερο απο δύο μήνες πριν απο τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Οι πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ που βρίσκονταν κοντά στο σημείο όπου έπαιζε γκολφ ο Τραμπ παρατήρησαν το ρύγχος ενός τουφεκιού τύπου AK μέσα από ένα θάμνο, να τον σημαδεύει, περίπου 350 μέτρα μακριά. Ένας από αυτούς πυροβόλησε και ο ένοπλος αφού πέταξε το όπλο, τράπηκε σε φυγή με ένα SUV, αφήνοντας πίσω του το όπλο μαζί με δύο σακίδια πλάτης, ένα σκόπευτρο και μια κάμερα, είπε ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, Ρικ Μπράντσοου. Ο άνδρας συνελήφθη αργότερα από τις αρχές επιβολής του νόμου σε μια γειτονική κομητεία.

Ήταν η τελευταία τρομακτική στιγμή σε μια προεκλογική χρονιά που σημαδεύτηκε από άνευ προηγουμένου ανατροπές. Στις 13 Ιουλίου, ο Τραμπ πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια και μια σφαίρα πέρασε ξυστά από το αυτί του. Οκτώ ημέρες αργότερα, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για να γίνει υποψήφια του κόμματος. Και η χώρα εξακολουθεί να διερωτάται για την αποτελεσματικότητα των Μυστικών Υπηρεσιών μετά τη σειρά αποτυχιών στην αποτροπή της απόπειρας δολοφονίας αυτό το καλοκαίρι.

Σε ένα email προς τους υποστηρικτές του αμέσως μετά το περιστατικό ο Τραμπ είπε: «Σημειώθηκαν πυροβολισμοί κοντά μου, αλλά προτού οι φήμες αρχίσουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ήθελα να ακούσετε πρώτα αυτό: Είμαι ασφαλής και καλά». Έγραψε: «Τίποτα δεν θα με επιβραδύνει. Δεν θα παραδοθώ ποτέ!»

Επέστρεψε στο Mαρ α- Λάγο, το ιδιωτικό του κλαμπ στο Παλμ Μπιτς όπου ζει, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις κινήσεις του Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς η εξέλιξη θα επηρεάσει το πρόγραμμά του ή τη δυναμική της εκστρατείας του. Ο Τραμπ επρόκειτο να μιλήσει από τη Φλόριντα για τα κρυπτονομίσματα ζωντανά τη Δευτέρα το βράδυ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X και είχε προγραμματίσει στάσεις την Τρίτη και την Τετάρτη στο Μίσιγκαν και στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

«Ζητάμε να παραμείνετε σε εγρήγορση στις καθημερινές σας μετακινήσεις» ανέφερε ένα email προς τα στελέχη της εκστρατείας του Τραμπ. «Καθώς εισερχόμαστε στις τελευταίες 50 ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, πρέπει να θυμόμαστε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Αμερική από αυτούς που επιδιώκουν να την καταστρέψουν, μόνο αν δουλεύουμε μαζί ως ομάδα».

Μηνύματα συμπαράστασης από Μπάιντεν, Χάρις

Ο Μπάιντεν και η Χάρις ενημερώθηκαν για το θέμα και ο καθένας εξέδωσε δήλωση που καταδίκασε την πολιτική βία. Η Χάρις πρόσθεσε ότι ήταν «βαθιά ταραγμένη» από τα γεγονότα της ημέρας και ότι «πρέπει όλοι να κάνουμε αυτό που μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το περιστατικό δεν θα οδηγήσει σε περισσότερη βία».

Ο Μπάιντεν είπε ότι έδωσε εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες «έχουν κάθε πόρο, ικανότητα και προστατευτικό μέτρο που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη συνεχή ασφάλεια του πρώην προέδρου». Στη συνέχεια, ο Τραμπ βρέθηκε με συμμάχους, μεταξύ των οποίων ο υποψήφιος αντιπροέδρος, γερουσιαστής του Οχάιο Τζ.Ντ Βανς, ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνα Λίντσει Γκρέιαμ και αρκετoί παρουσιαστές του Fox News. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον είπε ότι πέρασε αρκετές ώρες με τον Τραμπ και τον αποκάλεσε «ασταμάτητο».

Ο παρουσιαστής του Fox News, Σον Χάνιτι αφηγήθηκε στον αέρα τη συνομιλία του με τον συνεργάτη του πρώην προέδρου στο γκολφ, Στιβ Γουίτκοφ. Είχαν βρεθεί στην πέμπτη τρύπα και ετοιμάζονταν να ανέβουν για να παίζουν όταν άκουσαν έναν ήχο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είπε ότι ο Γουίτκοφ αφηγήθηκε ότι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας «επιτέθηκαν» στον Τραμπ και «τον κάλυψαν» για να τον προστατεύσουν.

Ο Τραμπ είχε επιστρέψει στη Φλόριντα αυτό το Σαββατοκύριακο από μια περιοδεία στη Δυτική Ακτή που περιλάμβανε μια συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής στο Λας Βέγκας και έναν έρανο στη Γιούτα. Η εκστρατεία του δεν είχε ανακοινώσει δημόσια σχέδια για την Κυριακή. μία ημέρα κατά την οποία συνήθως ξεκουράζεται παίζοντας γκολφ.

Ο Τραμπ είχε αυξημένη ασφάλεια μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον Ιούλιο. Όταν βρίσκεται στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σταθμευμένα ανατρεπόμενα φορτηγά σχηματίζουν έναν τοίχο έξω από το κτήριο, ενώ σε υπαίθριες συγκεντρώσεις μιλάει πλέον πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί.

Το γήπεδο γκολφ της Φλόριντα κλείνει εν μέρει για τον Τραμπ όταν παίζει, αλλά υπάρχουν αρκετές περιοχές γύρω από την περίμετρο του ακινήτου όπου οι παίκτες του γκολφ είναι ορατοί από τη γραμμή του φράχτη. Πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας και αξιωματικοί γενικά ασφαλίζουν την περιοχή μπροστά και πίσω από τον Τραμπ. Συνήθως έχουν ένα τεθωρακισμένο όχημα στην πορεία για να προστατεύσουν γρήγορα τον Τραμπ σε περίπτωση που προκύψει απειλή.

Ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς είπε ότι ολόκληρο το γήπεδο του γκολφ θα είχε καλυφθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου εάν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, αλλά επειδή δεν είναι, «η ασφάλεια περιορίζεται στις περιοχές που η Μυστική Υπηρεσία θεωρεί πιθανές». «Θα φανταζόμουν ότι την επόμενη φορά που θα έρθει στο γήπεδο του γκολφ, πιθανότατα θα υπάρχουν λίγο περισσότεροι άνθρωποι γύρω από την περίμετρο», είπε «Αλλά η Μυστική Υπηρεσία έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνει».

Μετά την περιπέτειά του, ο πρώην πρόεδρος κοινοποίησε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαριστώντας τις Μυστικές Υπηρεσίες και τις αρχές επιβολής του νόμου που τον κράτησαν ασφαλή, αποκαλώντας τους «γενναίους και αφοσιωμένους Πατριώτες», προσθέτοντας ότι ήταν «σίγουρα μια ενδιαφέρουσα μέρα!».

Οι πρώην πρόεδροι και οι σύζυγοί τους έχουν ισόβια προστασία από τις Μυστικές Υπηρεσίες, αλλά η ασφάλεια γύρω από τους πρώην προέδρους ποικίλλει ανάλογα με τα επίπεδα απειλών και την έκθεσή τους σε κίνδυνο, με τα πιο αυστηρά μέτρα να λαμβάνονται συνήθως αμέσως μετά την αποχώρηση τους.

Η προστασία του Τραμπ είναι μεγαλύτερη από ορισμένους άλλους πρώην προέδρους λόγω της μεγάλης προβολής του στα Μέσα και της εκστρατείας του να διεκδικήσει ξανά τον Λευκό Οίκο.

Ακτιβιστής υπέρ της Ουκρανίας ο ένοπλος

Το CNN, το Fox News και οι New York Times αναγνώρισαν τον ύποπτο ως Ράιαν Ουέσλι Ρουθ, 58 ετών, από τη Χαβάη, επικαλούμενα αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την ταυτότητά του. Δεν ήταν σαφές εάν ή πώς ο ύποπτος ήξερε ότι ο Τραμπ έπαιζε γκολφ εκείνη τη στιγμή ή ποιο ήταν το κίνητρό του, αλλά η απόπειρα δολοφονίας ήταν βέβαιο ότι θα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο προστασίας του.

Τα αρχεία δείχνουν ότι ο 58χρονος Ρουθ έζησε στη Βόρεια Καρολίνα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πριν μετακομίσει στη Χαβάη το 2018, έχει ποινικό μητρώο, έκανε συχνά αναρτήσεις σχετικά με την πολιτική και έκανε αποκλειστικά δωρεές σε υποψηφίους των Δημοκρατικών από το 2019. Το 2020, έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας την επανεκλογή του Τραμπ, αλλά τα τελευταία χρόνια οι αναρτήσεις του εξέφραζαν υποστήριξη στον Μπάιντεν και τον Χάρις.

Σε μια ανάρτηση στο X στις 22 Απριλίου συμβούλεψε τον Μπάιντεν, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για επανεκλογή, να διεξαγάγει μια εκστρατεία για να διατηρήσει την «Αμερική δημοκρατική και ελεύθερη». Υποστήριξε ότι ο Τραμπ θέλει «να κάνει τους Αμερικανούς σκλάβους εναντίον του κυρίου». «Η δημοκρατία διακυβεύεται ψηφοδέλτιο και δεν μπορούμε να χάσουμε», έγραψε, ένα παρόμοιο σύνθημα που χρησιμοποιούν συνήθως ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε», συνέχισε. «Ο κόσμος βασίζεται σε εμάς για να δείξουμε το δρόμο». Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ τον Ιούλιο, όπου ο υποψήφιος του GOP τραυματίστηκε στο αυτί, συμβούλεψε τον Μπάιντεν μέσω Twitter ότι πρέπει να επισκεφθεί τα θύματα της συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια όπου ο Τόμας Μάθιου Κρουκς άνοιξε πυρ και να παραστεί στην κηδεία του 50χρονου εθελοντή πυροσβέστη που σκοτώθηκε.

«Πρέπει να επισκεφτείτε τα θύματα στο νοσοκομείο και να παρευρεθείτε στην κηδεία του πυροσβέστη που πέθανε. Ο Τραμπ σίγουρα δεν θα το έκανε ποτέ. Δείξτε στον κόσμο τι κάνουν οι πραγματικοί ηγέτες», ανάρτησε στις 16 Ιουλίου. Επίσης, έγραψε στο Twitter στον Τραμπ τον Ιούνιο του 2020 ότι ενώ υποστήριξε τον Ρεπουμπλικανό το 2016, απογοητεύθηκε από τη θητεία του στο Οβάλ Γραφείο.

«Εγώ και ο κόσμος ελπίζαμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ήταν διαφορετικός και καλύτερος, αλλά όλοι ήμασταν πολύ απογοητευμένοι και φαίνεται ότι χειροτερεύετε (...) Θα χαρώ όταν φύγετε», έγραψε..

Το LinkedIn του δείχνει ότι φοίτησε στο Γεωπονικό και Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, αλλά μετακόμισε στη Χαβάη κάπου γύρω στο 2018. Στο προφίλ του γράφει οτι έχει «μηχανική σκέψη» και απολαμβάνει «ιδέες και εφευρέσεις και δημιουργικά έργα με καλλιτεχνική αίσθηση».

Ο λογαριασμός του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν επίσης γεμάτος με ανόητα tweets και απαντήσεις, ενώ εξέφρασε επίσης ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία στον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας και της Ταϊβάν στον αγώνα της ενάντια της Κίνας.

Σε μία απάντηση στον ιδιοκτήτη του X, Έλον Μασκ, φαινόταν να διασκεδάζει αγοράζοντας έναν πύραυλο από τον δισεκατομμυριούχο. «Θα ήθελα να αγοράσω έναν πύραυλο από εσάς. Θέλω να τον φορτώσω με μια πυρηνική κεφαλή για το καταφύγιο της έπαυλης του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα για να τον τερματίσω. Μπορείτε να μου δώσετε μια τιμή παρακαλώ. Μπορεί να είναι παλιός και χρησιμοποιημένος αφού δεν θα επιστρέφει», έγραψε

Υποστήριξε στο X ότι προσπάθησε να «πουλήσει» την ιδέα να πολεμήσουν πρώην στρατιώτες του Αφγανιστάν για την Ουκρανία στη Ρωσία, αλλά αρνήθηκε πολλές φορές πριν τα παρατήσει μετά από έξι μήνες. Είπε επίσης ότι επισκέφθηκε το Κίεβο και ισχυρίστηκε ότι θα ήταν πρόθυμος να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, αν του επιτρεπόταν.

Σε μια συνέντευξη του 2022 στο Newsweek Romania, ο Ρουθ, φορώντας ένα πουκάμισο με την αμερικανική σημαία, μίλησε για τη στρατολόγηση εθελοντών για να πολεμήσουν στο Κίεβο. «Το ερώτημα σχετικά με το γιατί είμαι εδώ. Για μένα, πολλές από τις άλλες συγκρούσεις είναι γκρι, αλλά αυτή η σύγκρουση είναι σίγουρα ασπρόμαυρη», είπε. «Είναι για το καλό εναντίον του κακού».

«Χρειαζόμαστε χιλιάδες και χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους εδώ να πολεμήσουν με Ουκρανούς», πρόσθεσε. Σε μια συνέντευξη με τη Semafor ένα χρόνο αργότερα, ο Ρουθ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους Ουκρανούς. «Με την Ουκρανία είναι πολύ συχνά δύσκολο να συνεργαστείς», είπε. «Πολλοί ξένοι στρατιώτες φεύγουν μετά από μια εβδομάδα στην Ουκρανία ή πρέπει να μετακινούνται από μονάδα σε μονάδα για να βρουν ένα μέρος που τους σέβονται και τους εκτιμούν»

Ήταν υποστηρικτής του Vivek Ramaswamy και της Nikki Haley, σύμφωνα με μια από τις αναρτήσεις του στην οποία ενθάρρυνε τους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για την προεδρία να συνεχίσουν τις κούρσες τους.

Σχετικές ειδήσεις