Απόπειρα κατά του Τραμπ: Ο ένοπλος «ήθελε να πεθάνει για την Ουκρανία»- Μέσα στο ταραγμένο μυαλό του

Ποιος είναι ο Ράιαν Ρουθ, ο 58χρονος ένοπλος που συνελήφθη για τη νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Ντόναλντ Τραμπ. Έχει ποινικό μητρώο, ήθελε να πολεμήσει στο πλευρό της Ουκρανίας και έζησε αρκετό καιρό στο Κίεβο, επιχειρώντας να στρατολογήσει εθελοντές

Απόπειρα κατά του Τραμπ: Ο ένοπλος «ήθελε να πεθάνει για την Ουκρανία»- Μέσα στο ταραγμένο μυαλό του
7'

Ο Ράιαν Ρουθ, ο άνδρας που συνελήφθη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες Κυριακή (15/9), έχει ποινικό μητρώο στη Βόρεια Καρολίνα, έχτιζε φθηνά σπίτια στη Χαβάη και είχε εμμονή με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο 58χρονος Ρουθ συνελήφθη από την αστυνομία στη Φλόριντα, αφού πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας εντόπισαν έναν άνδρα να σηκώνει ένα τουφέκι μέσα από τον φράχτη στο γκολφ κλαμπ του Γουεστ Παλμ Μπιτς όπου ο Τραμπ έπαιζε γκολφ και άνοιξαν πυρ εναντίον του. Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή με ένα μαύρο Nissan και συνελήφθη γρήγορα σε γειτονική κομητεία.

Πριν από τη σύλληψή του, προσπαθούσε να στρατολογήσει εθελοντές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προθυμία του να πολεμήσει την εισβολή της Ρωσίας και μάλιστα ταξίδεψε στο Κίεβο πριν από δύο χρόνια. Είχε ζήσει χρόνια αναταραχής, είχε προβλήματα με το νόμο και αποτυχημένες προσπάθειες να συνδεθεί με κάποιον ευρύτερο σκοπό, σύμφωνα με δημόσια αρχεία, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεντεύξεις με ανθρώπους που τον γνωρίζουν.

shooter.2.jpg

«Θα απολάμβανα πάρα πολύ την πρόσκληση να συμμετάσχω σε οποιονδήποτε μνημειώδη αξιόλογο σκοπό που θα επιφέρει πραγματική αλλαγή στον κόσμο μας», έγραψε στο προφίλ του στο LinkedIn. «Είμαι σίγουρα ελεύθερος να μετακομίσω σε οποιαδήποτε απομακρυσμένη τοποθεσία στον πλανήτη που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο».

Όταν η Ρωσία πραγματοποίησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο Ρουθ φάνηκε να βρήκε σκοπό. Την ημέρα της εισβολής δημοσίευσε μια σειρά από αναρτήσεις στο twitter ζητώντας κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για την προσπάθειά του να ενθαρρύνει μη Ουκρανούς να ταξιδέψουν στη χώρα για να πάρουν τα όπλα, λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν έτοιμος να «πολεμήσει και να πεθάνει» για λογαριασμό του Κιέβου. «Πρέπει να κάψουμε το Κρεμλίνο ολοκληρωτικά και να βάλουμε ένα τέλος στον Πούτιν και τη Ρωσία», έγραψε, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρουθ έφτασε στο Κίεβο τον Απρίλιο του 2022. Η πόλη ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημη και αναζήτησε συνδέσεις με άλλους Δυτικούς που είχαν έρθει για να βοηθήσουν. Ξεχώριζε, φορώντας συχνά μπλουζάκι με αμερικανική σημαία ή μπαντάνα, σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνώριζαν στην Ουκρανία.

Εκείνο τον Απρίλιο, έγραψε στο Twitter στον επίσημο λογαριασμό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι βρισκόταν στο Κίεβο και σχεδίαζε να στήσει έναν «καταυλισμό» στην πρωτεύουσα για να προσελκύσει ξένους μαχητές. «Μπορούμε να συγκεντρώσουμε μεγάλη υποστήριξη και εξοπλισμό», έγραψε.

Ο Ρουθ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου μπροστά από ένα πανό που καλούσε ξένους εθελοντές και μαχητές. «Αυτή η σύγκρουση είναι σίγουρα ασπρόμαυρη», είπε ο Ρουθ σε μια συνέντευξη του 2022 στη ρουμανική έκδοση του Newsweek. «Είναι το καλό εναντίον του κακού».

Trump

Δεν υπηρέτησε στον στρατό των ΗΠΑ, είπε στο Newsweek της Ρουμανίας. Στην Ουκρανία απορρίφθηκε από τη στρατιωτική θητεία, σύμφωνα με δύο άτομα που τον γνώριζαν εκεί. Στη συνέχεια κατέβαλε προσπάθειες για να στρατολογήσει άτομα για να ενταχθούν στη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας. «Αυτό ήταν το κύριο καθήκον του—το οποίο ανέθεσε στον εαυτό του», είπε ο Κρις Λουτς, ένας Γερμανός εθελοντής ανθρωπιστής που γνώριζε τον Ρουθ στην Ουκρανία. «Δεν διορίστηκε επίσημα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Ήταν απλώς μια προσωπική του αποστολή»

Στον ιστότοπο του ο Ρουθ έγραψε ότι «η ήττα σε αυτό τον πόλεμο δεν αποτελεί επιλογή» και παρακάλεσε τους πολίτες σε όλο τον κόσμο «να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα». Αλλά στις συζητήσεις του στο Κίεβο, φαινόταν να μην έχει διαύγεια σκέψης και είχε πρόβλημα να συγκρατήσει το κοινό του, καθώς πηδούσε από το ένα θέμα στο άλλο.

«Αν θέλεις να πολεμήσεις, έλα εδώ να με δεις», είπε ο Ρουθ στη συνέντευξη στο Newsweek. «Και θα σε βάλω σε μια μονάδα για να πας να πολεμήσεις». «Ο Ράιαν ήταν περισσότερο μαζορέτα στρατολόγησης», είπε ο Λουτς. «Έγινε ένα είδος μασκότ». Βρέθηκε μάλιστα σε αντιπαράθεση με τη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας, της οποίας οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι ισχυριζόταν ότι είχε σχέση με την ομάδα.

Απογοητευμένος από την αδυναμία του να διεισδύσει σε στρατιωτικούς κύκλους στην Ουκρανία, ο Ρουθ ανακατεύθυνε τις προσπάθειές του στην αμυντική παραγωγή και τις εισαγωγές όπλων. Προσπάθησε να κάνει συμφωνίες για την παραγωγή drone στην Ουκρανία και έκανε ταξίδια σε γειτονικές χώρες, επιδιώκοντας να εμπλακεί σε συζητήσεις για τις εξαγωγές όπλων, σύμφωνα με τον Τζόνι Ρότζερς, έναν Αμερικανό που εργαζόταν για μία ιατρική ΜΚΟ στην Ουκρανία.

golf.jpg

Τα πειστήρια έξω απο το γκολγφ κλαμπ του Τραμπ

«Από το να φοράει συνεχώς την αμερικανική σημαία και να έχει τρελά μαλλιά, φόρεσε κοστούμι», είπε ο Ρότζερς. «Όταν φόρεσε κοστούμι, προσπαθούσε ενεργά να πετύχει αμυντικές συμφωνίες. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο μπορούσε να κάνει στρατιωτικές συμφωνίες. Ήθελε να γίνει παράγοντας». Την άνοιξη του περασμένου έτους, τριγυρνούσε στο κέντρο του Κιέβου ταλαιπωρημένος, χωρίς ενέργεια και χρήματα, είπε ο Ρότζερς.

Ο Ρουθ φοίτησε στο Γεωπονικό και Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας μέχρι το 1998, σπουδάζοντας μηχανολόγος μηχανικός, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn. Συνεισέφερε περίπου 140 δολάρια συνολικά στους Δημοκρατικούς υποψηφίους το 2019 και το 2020, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων 25 δολαρίων για τον πρώην βουλευτή Beto O'Rourke (D., Τέξας) και 15 δολάρια για τον υποψήφιο για την προεδρία των Δημοκρατικών, Άντριου Γιανγκ. Τα αρχεία της Βόρειας Καρολίνα δείχνουν ότι είχε έναν μακρύ κατάλογο τροχαίων παραπτωμάτων. Ομολόγησε ένοχος για κλοπή το 1997.

Το 2002, καταδικάστηκε για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με αρχεία της Βόρειας Καρολίνας. Μια ιστορία στο Greensboro, N.C.'s News & Record ανέφερε ότι ο Ρουθ συνελήφθη με ένα αυτόματο πολυβόλο μετά από συμπλοκή με την αστυνομία. Αργότερα μετακόμισε από τη Βόρεια Καρολίνα στη Χαβάη, όπου έχτισε καταφύγια ενός δωματίου για μόλις 4.500 δολάρια, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn και έναν ιστότοπο της εταιρείας. Όμως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έφυγε για το εξωτερικό.

Ο Ρουθ προσπάθησε να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες που είχαν εγκαταλείψει τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν τη Ρωσία, σύμφωνα με συνεντεύξεις και ένα άρθρο στους New York Times τον Ιανουάριο του 2023. Ο Ρουθ είπε ότι σχεδίαζε να αποκτήσει πακιστανικά διαβατήρια για τους νεοσύλλεκτους και να τους μεταφέρει από τη χώρα αυτή και από το Ιράν στην Ουκρανία.

Αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Semafor πέρυσι ότι οι ουκρανικές επαφές του, που ανησυχούσαν για την κατασκοπεία, δεν ενδιαφέρονταν για Αφγανούς εθελοντές.

Αναζητώντας ακόμα μια αιτία, ο Ρουθ εστρεψε την εστίασή του στην Ταϊβάν, ισχυριζόμενος στο X πέρυσι ότι μπορούσε να προμηθεύσει χιλιάδες «εκπαιδευμένους στο ΝΑΤΟ Αφγανούς στρατιώτες για να βοηθήσουν στην άμυνα της Ταϊβάν» ως μέρος μιας ξένης αμυντικής δύναμης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ιδέα του προχώρησε. Σε μια ανάρτηση του Δεκεμβρίου, ο Ρουθ έγραψε ότι θα μπορούσε να προμηθεύσει χιλιάδες Αφγανούς στρατιώτες για να εργαστούν για την εθνική αστυνομία της Αϊτής.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή