Η κακοκαιρία «Μπόρις» πνίγει την Ευρώπη: Τουλάχιστον 9 οι νεκροί - Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών εν μέσω εκτεταμένων πλημμυρών στην κεντρική Ευρώπη

Eικόνες καταστροφής από τις πλημμύρες στην Ευρώπη
Eικόνες καταστροφής από τις πλημμύρες στην Ευρώπη
AP
5'

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στην κεντρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία, ένας στην Αυστρία, ένας στην Πολωνία και ένας ακόμη στην Τσεχία, όπου εξακολουθούν να αγνοούνται επτά άνθρωποι.

Αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν πληγεί από σοβαρές πλημμύρες, όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρουμανία, ενώ η Σλοβακία και η Ουγγαρία ενδέχεται να ακολουθήσουν ως αποτέλεσμα ενός συστήματος χαμηλής πίεσης από τη βόρεια Ιταλία που ρίχνει ρεκόρ βροχοπτώσεων στην περιοχή από την Πέμπτη.

Οι περισσότερες περιοχές της Τσεχίας έχουν πληγεί καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν «κόκκινες» προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε περίπου 100 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως η κατάσταση ήταν χειρότερη σε δύο βορειοανατολικές περιοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των βουνών Jeseniky κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Czech Republic Floods.jpg

Στην πόλη Opava, έως και 10.000 άτομα από έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 56.000 ανθρώπων έχουν κληθεί να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία. Οι διασώστες χρησιμοποίησαν βάρκες για να μεταφέρουν ανθρώπους σε ασφαλείς περιοχές σε μια γειτονιά που πλημμύρισε από τον ποταμό Opava που υπερχείλισε.

«Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Tomáš Navrátil στο δημόσιο ραδιόφωνο της Τσεχίας. Είπε ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες το 1997, που είναι γνωστές ως «πλημμύρα του αιώνα».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη διάσωση ζωών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα στην τσεχική δημόσια τηλεόραση την Κυριακή. Η κυβέρνησή του επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα (16/9) για να εκτιμήσει τις ζημιές. Τα χειρότερα «δεν πέρασαν», προειδοποίησε.

Αγνοούμενοι και αποκομμένα χωριά

Χιλιάδες άλλοι επίσης εκκενώθηκαν στις πόλεις Κrnov και Cesky Tesin., που πλημμύρισαν σχεδόν ολοσχερώς. Ο ποταμός Όντερ που ρέει στην Πολωνία έφτασε σε ακραία επίπεδα, προκαλώντας εκκενώσεις. Η Οστράβα, η περιφερειακή πρωτεύουσα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Ο δήμαρχος Jan Dohnal είπε ότι η πόλη θα αντιμετωπίσει μεγάλες κυκλοφοριακές διακοπές τις επόμενες ημέρες. Σχεδόν κανένα τρένο δεν λειτουργείστην περιοχή.

Πόλεις και χωριά στα βουνά Jeseniky, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού κέντρου Jesenik, πλημμύρισαν και απομονώθηκαν από τα μανιασμένα νερά που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια. Ο στρατός έστειλε ένα ελικόπτερο για να βοηθήσει στην εκκένωση.

Η δήμαρχος του Jesenik Zdenka Blistanova είπε στη δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας ότι πολλά σπίτια σε αυτήν και σε άλλες κοντινές πόλεις έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Πολλές γέφυρες και δρόμοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Περίπου 260.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα το πρωί της Κυριακής σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η κυκλοφορία διεκόπη σε πολλούς δρόμους, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αυτοκινητόδρομου D1.

Ένας πυροσβέστης νεκρός στην Αυστρία

Ένας πυροσβέστης πέθανε αφού «γλίστρησε στις σκάλες» κατά την άντληση ενός πλημμυρισμένου υπόγειου στην πόλη Tulln, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ο επικεφαλής του πυροσβεστικού τμήματος της Κάτω Αυστρίας, Dietmar Fahrafellner.

Οι αρχές κήρυξαν ολόκληρη το κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας ζώνη καταστροφής, ενώ 10.000 δυνάμεις αρωγής έχουν εκκενώσει μέχρι στιγμής 1.100 σπίτια εκεί. Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης έχει αρχίσει να δημιουργεί καταλύματα για τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών.

Romania Floods

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά μήκος του ποταμού Κamp, που εκβάλλει στον Δούναβη. Η δεξαμενή Ottenstein στον ποταμό λειτουργεί ως ρυθμιστής, αλλά η υπέρβαση των ορίων της θα μπορούσε να προκαλέσει πoλύ χειρότερες πλημμύρες, λένε οι ειδικοί. Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται». Είπε ότι 2.400 στρατιώτες ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν την προσπάθεια βοήθειας στην Αυστρία. Από αυτούς, 1.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη ζώνη καταστροφής στην Κάτω Αυστρία, όπου άρχιζαν να υπερχειλίζουν φράγματα.

«Βιώνουμε δύσκολες και δραματικές ώρες στην Κάτω Αυστρία. Για πολλούς ανθρώπους στην Κάτω Αυστρία αυτές θα είναι πιθανώς οι πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους», δήλωσε η Johanna Mikl-Leitner, κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας.

Η Ρουμανία αναφέρει άλλα 2 θύματα

Οι ρουμανικές αρχές δήλωσαν την Κυριακή ότι άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην σκληρά πληγείσα ανατολική επαρχία Γαλάτι, αφού τέσσερις νεκροί αναφέρθηκαν εκεί μια ημέρα νωρίτερα, μετά από άνευ προηγουμένου βροχόπτωση.

Δραματικές πλημμύρες στην Πολωνία

Στην Πολωνία, ένας άνθρωπος θεωρείται νεκρός από τις πλημμύρες στα νοτιοδυτικά, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ είπε ότι η κατάσταση ήταν «δραματική» γύρω από την πόλη Klodzko, με περίπου 25.000 κατοίκους, που βρίσκεται σε μια κοιλάδα στα βουνά Sudetes κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Σε λίγες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα για να σώσουν ανθρώπους από πλημμυρισμένες στέγες.

Στο Glucholazy, η άνοδος των νερών υπερχείλισε ένα ανάχωμα ποταμού και πλημμύρισε δρόμους και σπίτια. Ο δήμαρχος Paweł Szymkowicz είπε, «πνιγόμαστε» και κάλεσε τους κατοίκους να σπεύσουν σε ψηλότερα σημεία.

Οι προμήθειες ενέργειας και οι επικοινωνίες διακόπηκαν σε ορισμένες πλημμυρισμένες περιοχές οι οποίες ενδέχεται να καταφύγουν στη χρήση της υπηρεσίας Starlink που βασίζεται σε δορυφόρους, είπε ο Τουσκ.

Η αλλαγή του καιρού ήρθε μετά από ένα ζεστό ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου στην περιοχή. Οι επιστήμονες κατέγραψαν το πιο ζεστό καλοκαίρι στα χρονικά το οποίο κατέρριψε ένα ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις πριν από ένα χρόνο. Η πιο ζεστή ατμόσφαιρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή