Έρχεται αυτήν την εβδομάδα η εντυπωσιακή «Πανσέληνος του καλαμποκιού»

Δεν απαιτείται ειδική προστασία των ματιών για να δείτε μια σεληνιακή έκλειψη
2'

Μια ιδιαίτερη πανσέληνος έρχεται αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα αυτήν την Τετάρτη.

Στις 18/09, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, η οποία θα είναι και υπερπανσέληνος, θα συμπέσει με μια μερική έκλειψη Σελήνης. Το εντυπωσιακό θέαμα θα είναι ορατό σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς και σε μεγάλα τμήματα της Ασίας και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Δεδομένου ότι το φεγγάρι θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση αναπνοής, θα φαίνεται λίγο μεγαλύτερο στον ουρανό.

Η Γη, το φεγγάρι και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται για να δημιουργήσουν μια ηλιακή ή σεληνιακή έκλειψη τέσσερις έως επτά φορές το χρόνο, σύμφωνα με τη NASA. Αυτή η σεληνιακή έκλειψη είναι η δεύτερη και τελευταία της χρονιάς μετά από μια μικρή συσκότιση τον Μάρτιο.

Δεν απαιτείται ειδική προστασία των ματιών για να δείτε μια σεληνιακή έκλειψη. Οι θεατές μπορούν να κοιτάξουν το φεγγάρι με γυμνό μάτι ή να επιλέξουν κιάλια και τηλεσκόπια για να το δουν από κοντά.

Μια μερική έκλειψη σελήνης συμβαίνει όταν η Γη περνά ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη, ρίχοντας μια σκιά που σκοτεινιάζει ένα κομμάτι του φεγγαριού, κάνοντάς το να φαίνεται σκοτεινό και κοκκινωπό.

Γιατί ονομάζεται έτσι;

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ονομάζεται και πανσέληνος του καλαμποκιού.

Σύμφωνα με το The Old Farmer’s Almanac, τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών των Ιθαγενών Αμερικανών. Η ονομασία της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου προέρχεται από τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ όπου υπάρχουν φυτείες καλαμποκιού.

Η ονομασία προέκυψε επειδή τον Σεπτέμβριο, κοντά στην ισημερία (22 Σεπτεμβρίου 2024), ξεκινά η συγκομιδή καλαμποκιού.