Ζοφερή πρόβλεψη: Τρεις στους τέσσερις αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα 20 χρόνια

Εάν η ανθρωπότητα συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της, οι επικίνδυνες αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού
4'

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους θα βιώσουν ακραίες καιρικές αλλαγές τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση είναι δυνατή μόνο με σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.

«Εκτιμούμε ότι, στην καλύτερη περίπτωση, οι γρήγορες αλλαγές θα επηρεάσουν 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους», λέει ο φυσικός Björn Samseth του Κέντρου Διεθνούς Έρευνας για το Κλίμα (CICERO) στη Νορβηγία.

Η μοντελοποίηση του μέλλοντος της κλιματικής επιστήμονα Carley Iles και της ομάδας της στο CICERO υποδηλώνει ότι επικίνδυνες αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, έχουν ήδη καταγραφεί πολλές συνέπειες.

Το πιο ζεστό καλοκαίρι ως τώρα

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να προετοιμαστούμε για την υψηλή πιθανότητα πρωτοφανών ακραίων γεγονότων που θα μπορούσαν να συμβούν τις επόμενες μία έως δύο δεκαετίες», εξηγεί ο Samseth.

Στοιχεία από την ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματισμού Copernicus δείχνουν ότι το βόρειο ημισφαίριο γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί πέρυσι. Το Νότιο Ημισφαίριο γνώρισε επίσης ένα ρεκόρ ζεστού χειμώνα.

Αυτή η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει σε θανατηφόρες πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασίες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και εξαπλώνουν την πείνα και νέες ασθένειες.

«Ως άνθρωποι που ζούμε σε εμπόλεμη ζώνη, έχουμε αρχίσει να αγνοούμε τους συναγερμούς και τις σειρήνες», είπε η Τζένιφερ Φράνσις του Κέντρου Ερευνών για το Κλίμα Woodwell.

Η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι περαιτέρω ακραίες καιρικές αλλαγές θα συμβούν ταχύτερα από ό,τι έχουν παρατηρήσει προηγουμένως οι επιστήμονες. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να σημειωθούν πιο επικίνδυνες αλλαγές θερμοκρασίας, βροχοπτώσεις και άνεμοι ταυτόχρονα ή διαδοχικά.

Για παράδειγμα, η αύξηση του αριθμού των ξηρών καταιγίδων σε συνθήκες ξηρασίας οδηγεί σε συχνότερες και έντονες πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Το 2022, υπερβολική ζέστη καταγράφηκε αμέσως στο Πακιστάν μετά από άνευ προηγουμένου πλημμύρες που έπληξαν εκατομμύρια ανθρώπους.

«Οι κοινωνίες γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες σε ταχέως μεταβαλλόμενα ακραία γεγονότα, ειδικά όταν ο αριθμός των απειλών αυξάνεται ταυτόχρονα», εξηγούν οι ερευνητές. «Τα κύματα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν θερμικό στρες και να αυξήσουν τη θνησιμότητα σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και να μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να δημιουργήσουν προβλήματα ψύξης για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας».

Ομοίως, οι ακραίες βροχοπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πλημμύρες και καταστροφή υποδομών, γεωργικών εκτάσεων και οικοσυστημάτων, αυξανόμενη διάβρωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων. Στα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών, οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, θα αντιμετωπίσουν τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Εστιάζουμε στην περιφερειακή αλλαγή λόγω της αυξανόμενης σημασίας της για την ανθρώπινη ζωή και τα οικοσυστήματα σε σύγκριση με τους παγκόσμιους μέσους όρους», εξηγεί η Iles.

Μειώνοντας απότομα τις εκπομπές, οι άνθρωποι μπορούν να μετριάσουν ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις, αλλά σε ορισμένες περιοχές μπορεί να προκαλέσει πιο έντονα προβλήματα.

«Ενώ η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι κρίσιμη για την υγεία, η ατμοσφαιρική ρύπανση καλύπτει επίσης ορισμένες από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε η μετεωρολόγος Laura Wilcox από το Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.

Η ταχεία μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στην Ασία, συμβάλλει στην απότομη αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών και επηρεάζει τους καλοκαιρινούς μουσώνες της περιοχής. Ωστόσο, η αδράνεια σημαίνει ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών είναι πιθανό να επηρεάσει τους περισσότερους από εμάς στο εγγύς μέλλον.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη τόσο για περαιτέρω μετριασμό όσο και για προσαρμογή σε δυνητικά άνευ προηγουμένου αλλαγές τα επόμενα 20 χρόνια, ακόμη και σε ένα σενάριο χαμηλών εκπομπών», δήλωσε η Carley Iles.