Kακοκαιρία Boris: Τουλάχιστον 16 νεκροί - Φόβος για νέες πλημμύρες

Η κακοκαιρία έπληξε περισσότερο την Πολωνία, την Τσεχία και την Αυστρία
Guardian
3'

Το ξέσπασα της κακοκαιρίας Boris έχει προκαλέσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών καθώς και πολλές ζημιές σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, με τον αριθμό των νεκρών συνεχώς να αυξάνονται.

Για την ώρα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 16 νεκροί, με τα περισσότερα θύματα να εντοπίζονται σε Πολωνία, Τσεχία και Αυστρία.

Στη Πολωνία τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

Στη Τσεχία, ένα άτομο πνίγηκε κοντά στη πόλη Μπρούνταλ σε ένα ρέμα, ενώ 7 άτομα ακόμη αγνοούνται.

Στην Αυστρία, δύο ηλικιωμένοι ηλικίας 70 και 80 ετών άφησαν την τελευταία τους πνοή. Ο ένας μάλιστα λέγεται πως πνίγηκε στη προσπάθειά του να αντλήσει νερό από το διαμέρισμά του, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Εξακολουθεί να υπάρχει φόβος πλημμύρας

Σε ορισμένες περιοχές, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες περιοχές που προετοιμάζονται για περισσότερες αναταραχές.

Ειδικότερα, στη Σλοβακία η υπερχείλιση του Δούναβη έχει προκαλέσει πλημμύρες στην περιοχή της παλιάς πόλης της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 9 μέτρα και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Στη Τσεχία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ύψη βροχόπτωσης, ενώ από το πρωί της Πέμπτης στη βορειοανατολική πόλη Jesenik έπεσαν 473 χιλιοστά βροχής, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το μέσο μηνιαίο ύψος βροχής.

Στην Αυστρία οι ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να συνδράμουν προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές που πλημμύρισαν.

Στην ανατολική Ρουμανία, χωριά και πόλεις βυθίστηκαν, με τον δήμαρχο της πόλης Slobozia Conachi να κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες.

Που αναμένονται βροχές

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως θα υπάρξουν νέες βροχές σήμερα Δευτέρα όσο και την Τρίτη σε Αυστρία, Τσεχία αλλά και στη νοτιοανατολική Γερμανία.

Από τα μέσα της εβδομάδας, ο καιρός στην κεντρική Ευρώπη θα βελτιωθεί, ενώ θα επικρατήσουν πιο ξηρές συνθήκες, αν και τα νερά των πλημμυρών ενδεχομένως θα χρειαστούν μέρες για να υποχωρήσουν.

Στην Ιταλία επικρατεί προβληματισμός καθώς λόγω της κακοκαιρίας αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο Ορμπάν ακύρωσε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος επρόκειτο να εκφωνήσει την Τετάρτη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου στο πλαίσιο της εναλλασσόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα πως ακυρώνει την ομιλία του αυτή λόγω της καταιγίδας Μπόρις που πλήττει την κεντρική Ευρώπη.

«Εξαιτίας των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών και των πλημμυρών (...) ανέβαλα το σύνολο των διεθνών υποχρεώσεών μου», έγραψε στο Χ ο εθνικιστής ηγέτης, ο οποίος είχε εκνευρίσει στις αρχές Ιουλίου τους εταίρους του επισκεπτόμενος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε βίντεο που δημοσιοποίησε ανακοίνωσε ότι δεν θα φύγει από τη χώρα μέχρι να περάσουν τα χειρότερα.