Πατέρας σκοτώθηκε σε καυγά μπαρ - Το podcast των παιδιών του οδήγησε σε σύλληψη 35 χρόνια αργότερα

Ο πατέρας τους σκοτώθηκε την Παρασκευή και 13 του μηνός, γεγονός που εδραίωσε την πεποίθηση των αδερφών για την κακή τύχη και τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέονται με την ημέρα αυτή

Πατέρας σκοτώθηκε σε καυγά μπαρ - Το podcast των παιδιών του οδήγησε σε σύλληψη 35 χρόνια αργότερα

Ο πατέρας που δολοφονήθηκε στο μπαρ το 1989

Angela Williams μέσω CNN
11'

Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου του 1989, ο Jimmie Wade Martin πήγε για ένα ποτό σε μια ταβέρνα της γειτονιάς στην πόλη του, το Bonne Terre του Μιζούρι στις ΗΠΑ. Δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι του.

Σύμφωνα με το CNN, το αιματοβαμμένο σώμα του Martin ανακαλύφθηκε πεσμένο σε έναν κοντινό δρόμο τις πρώτες πρωινές ώρες. Είχε υποστεί θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καυγά σε μπαρ που επεκτάθηκε έξω, ανέφεραν τότε οι αρχές.

Οι 11χρονες δίδυμες κόρες του, η Angela Williams και η Andrea Lynn, έμαθαν τα φρικτά νέα όταν τις ξύπνησαν κατά τη διάρκεια ενός sleepover στο τροχόσπιτο ενός οικογενειακού φίλου. Ο πατέρας τους είχε υποσχεθεί να τις πάει σε ένα παζάρι εκείνη την ημέρα.

Για εβδομάδες, οι δίδυμες πήγαιναν με τα ροζ ποδήλατά τους στα περίπτερα των τοπικών εφημερίδων για να διαβάσουν τις ιστορίες για τον θάνατο του πατέρα τους. Στην πόλη τους των 6.000 κατοίκων, που κάποτε ήταν διάσημη για τα τεράστια ορυχεία μολύβδου, οι φόνοι ήταν τόσο σπάνιοι που έκαναν πολλά πρωτοσέλιδα.

Ένας άνδρας συνελήφθη σε σχέση με τον θάνατο του Martin, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος όταν οι κατηγορίες αποσύρθηκαν λίγες ημέρες πριν από τη δίκη του, είπαν τα δίδυμα.

Οι μήνες έγιναν χρόνια χωρίς άλλες συλλήψεις. Κάποιοι μάρτυρες πέθαναν, ενώ άλλοι μετακόμισαν από την πόλη. Η υπόθεση έμεινε ανεξιχνίαστη.

Και οι αδελφές αναρωτήθηκαν: Γιατί η δικαιοσύνη άργησε τόσο πολύ για ένα έγκλημα που συνέβη κοντά σε ένα δημοφιλές μπαρ και είχε αρκετούς μάρτυρες;

Το 2007 οι δίδυμες έγιναν 29 ετών, στην ίδια ηλικία που ήταν ο πατέρας τους όταν πέθανε. Και η απελπισία τους να βρουν απαντήσεις απέκτησε νέο νόημα και επείγουσα σημασία.

«Τότε ήταν που συνειδητοποίησαν πόσο νέος ήταν τότε», είπε η Lynn. «Γιατί όταν είσαι 11 ετών, τα 29 σου φαίνονται τόσο μεγάλα. Και όταν φτάνεις στα 29, συνειδητοποιείς ότι ήταν τόσο νέος.

didimes-bar-1989.jpg

Οι δίδυμες κόρες του Martin, Angela και Andrea

Angela Williams μέσω CNN

«Επικοινώνησαν με τις τοπικές αρχές για να ξανανοίξουν την υπόθεση, αλλά είπαν ότι δεν έλαβαν ποτέ απάντηση. Έτσι, έχοντας ως όπλο την αυτοψία και τις αναφορές της αστυνομίας και του ιατροδικαστή, έφτιαξαν ένα ντοσιέ, το ονόμασαν «Η Βίβλος του Τζίμι» και άρχισαν να χτυπούν πόρτες. Παρακάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής που γνώριζαν οτιδήποτε να το αναφέρουν.

«Αν βλέπαμε ένα όνομα στην αναφορά, ακούγαμε ένα όνομα να αναφέρεται ή ακούγαμε μια φήμη για κάτι που συνέβη εκείνο το βράδυ, απλά εμφανιζόμασταν στο σπίτι αυτουνού και λέγαμε: «Θα μας μιλήσετε παρακαλώ;» είπε η Williams.

Στα τέλη του 2020, 31 χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, τα δίδυμα και τα δύο ξαδέλφια τους, ο Shawn Lee Martin και ο Chris Hulsey, ξεκίνησαν ένα podcast, το «Small Town Forgotten», με όλες τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει.

Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2021, το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας St. Francois ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά την υπόθεση.

Και αυτόν τον μήνα, η αστυνομία τελικά συνέλαβε έναν άνδρα. Ο ύποπτος, ο 69χρονος Wesley Paul Marler, κατηγορήθηκε για επίθεση πρώτου βαθμού και δήλωσε αθώος.

Η δολοφονία του πατέρα τους άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι κόρες του σκέφτονται την Παρασκευή και 13

Το Bonne Terre είναι μια μικρή πόλη περίπου 96 χιλιόμετρα νότια του Σεντ Λούις. Τη στιγμή της δολοφονίας, ήταν ένα ήσυχο μέρος που είχε μόνο ένα φανάρι. Όλοι γνώριζαν ο ένας τον άλλον και η αφοσίωση ήταν βαθιά μεταξύ των ντόπιων, είπαν οι αδελφές.

Ο πατέρας τους σκοτώθηκε την Παρασκευή και 13 του μηνός, γεγονός που εδραίωσε την πεποίθηση των διδύμων για την κακή τύχη και τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέονται με την ημέρα αυτή.

«Από τότε, είμαι πολύ προληπτική για την Παρασκευή και 13», δήλωσε η Williams. «Προσπαθώ να μην κάνω πολλά πράγματα εκείνη την ημέρα».

Ο Marler, ο νέος ύποπτος, κρατείται με εγγύηση 500.000 δολαρίων. Ο δικηγόρος του δήλωσε στο CNN ότι η υπόθεση είναι μοναδική επειδή έχουν περάσει τόσα χρόνια.

«Πολλοί από τους μάρτυρες του περιστατικού έχουν πλέον αποβιώσει, οι μνήμες δεν είναι τόσο έντονες και αξιόπιστες μετά από 35 χρόνια και τα όποια φυσικά στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί «κάθονται» εδώ και 35 χρόνια», ανέφερε ο δικηγόρος Christopher G. Hartmann σε email.

«Πιστεύουμε ότι όταν παρουσιαστούν και εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ο κ. Marler θα απαλλαγεί από την κατηγορία αυτή και θα αποκαλυφθεί η αθωότητά του».

marler-bar-1989.jpg

Ο 69χρονος Wesley Paul Marler κατηγορείται για επίθεση πρώτου βαθμού. Έχει δηλώσει αθώος.

Κομητεία St. Francois, Μιζούρι μέσω CNN

Αλλά οι δίδυμες πιστεύουν ότι τα στοιχεία δείχνουν τον Marler, ο οποίος βρισκόταν στην ταβέρνα Coal Bin εκείνο το βράδυ, είπαν. Μιλώντας με κατοίκους του Bonne Terre, έμαθαν ότι ο Marler είχε κατηγορήσει τον πατέρα τους ότι είχε σχέση με τη σύζυγό του. Οι γονείς τους περνούσαν μια δύσκολη περίοδο στη σχέση τους και είχαν χωρίσει εκείνη την εποχή, είπαν.

Τα δίδυμα, που είναι σήμερα 46 ετών και ζουν στην κοντινή πόλη Φάρμινγκτον, πίστευαν αρχικά ότι ο άνδρας που συνελήφθη το 1989 και αφέθηκε ελεύθερος πριν από τη δίκη είχε σκοτώσει τον πατέρα τους και διέφυγε της δίωξης. Αλλά αυτή η πεποίθηση άρχισε να καταρρέει αφού μίλησαν με κατοίκους και έμαθαν για το τεταμένο ιστορικό του πατέρα τους με τον Marler, είπαν. Λίγες εβδομάδες πριν από τον θανατηφόρο καβγά, οι δύο άνδρες είχαν εμπλακεί σε καβγά, είπε η Lynn.

Τον Νοέμβριο του 2020, οι αδελφές εξέδωσαν μια παράκληση στο podcast τους.

«Σας παρακαλώ, αν ξέρετε κάτι ... Δεν είναι ότι αρρώστησε και πέθανε στο νοσοκομείο», είπε η Lynn, με τη φωνή της να τρέμει. «Ξάπλωσε στην άκρη του δρόμου και πέθανε από αιμορραγία. Αν ήμουν εγώ στη θέση σας, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ζήσω με τον εαυτό μου αν ήξερα κάτι».

Ο Hartmann αρνήθηκε να σχολιάσει το υποτιθέμενο τεταμένο ιστορικό του πελάτη του με τον Martin ή ένα υποτιθέμενο κίνητρο.

«Μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία στην αίθουσα του δικαστηρίου και στο δικαστήριο της κοινής γνώμης, η αθωότητα του πελάτη μου θα αποδειχθεί», είπε.

Οι αδελφές επικοινώνησαν με τον αρχικό ύποπτο μέσω Facebook

Στην προσπάθειά τους να αποδοθεί δικαιοσύνη, οι δίδυμες έστειλαν μήνυμα στο Facebook στον αρχικό ύποπτο της υπόθεσης και στην κόρη του, ζητώντας μια συνάντηση. Εκείνος συμφώνησε να τους μιλήσει. Το CNN δεν προσδιορίζει την ταυτότητα του άνδρα επειδή οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν.

Παρόλο που τα περισσότερα έγγραφα της υπόθεσης σφραγίστηκαν επειδή επρόκειτο για ανεξιχνίαστη δολοφονία, ο άνδρας παρείχε στις δίδυμες ένα σωρό έγγραφα. Ως προηγούμενος ύποπτος, είχε τον φάκελο της υπόθεσης και μπορούσε να μοιραστεί άγνωστες μέχρι πρότινος λεπτομέρειες, δήλωσε η Lynn.

Με τη βοήθειά του, τα δίδυμα χαρτογράφησαν τις τελευταίες στιγμές του πατέρα τους. Έμαθαν ότι ο καυγάς είχε ξεκινήσει στο μπαρ και στη συνέχεια κλιμακώθηκε έξω.

«Κυνήγησαν ο ένας τον άλλον ... και πέρασαν μέσα από την αυλή κάποιων ανθρώπων και κατέληξαν στον επόμενο δρόμο», είπε η Williams. «Ήταν τόσο μεγάλος καυγάς στο μπαρ ... νιώθω ότι υπήρχαν πολλοί καυγάδες εκείνο το βράδυ».

Ο αρχικός ύποπτος ήταν ένας κάτοικος εκτός πόλης που επισκεπτόταν την οικογένεια του εκείνη την εποχή. Είπε στα δίδυμα ότι είδε έναν καβγά και άρπαξε ένα κομμάτι ξύλου που βρισκόταν στο δρόμο. Το πέταξε για να προσπαθήσει να σταματήσει τον καυγά, χτυπώντας ένα άγνωστο άτομο.

Αργότερα κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και ομολόγησε ότι χτύπησε κάποιον. Ο άνδρας συνελήφθη παρά το γεγονός ότι δεν ταίριαζε με την περιγραφή του δολοφόνου που έδωσαν οι μάρτυρες, ανέφεραν τα δίδυμα.

Όταν οι ερευνητές του έδειξαν μια φωτογραφία του Martin κατά την προκαταρκτική ακρόαση, τους είπε ότι δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος που είχε χτυπήσει, είπαν οι αδελφές.

Αλλά ήταν ένας άγνωστος που είχε ποινικό μητρώο για κατοχή ναρκωτικών και άλλα μικροαδικήματα και είχε ομολογήσει ότι χτύπησε κάποιον, γεγονός που τον έκανε τον ιδανικό ύποπτο.

«Είπαν, ναι, ομολόγησε. Αυτός το έκανε», είπε η Williams. «Ήταν από άλλη πόλη. Μπορούσες να δεις την όραση τούνελ που είχαν οι αστυνομικοί στις αναφορές τους. Ήταν η χρονιά εκλογών και ήταν πιο βολικό να του το φορτώσουν».

Τα δίδυμα επισκέφθηκαν επίσης την παλιά τοποθεσία του μπαρ και το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα του πατέρα τους. Ήταν περιτριγυρισμένο από σπίτια, αλλά κανένας από τους γείτονες δεν παρενέβη εκείνο το βράδυ.

«Οι καταθέσεις των μαρτύρων έλεγαν ότι οι κάτοικοι παρακολουθούσαν από τα παράθυρα. Δεν άναψαν ποτέ κανένα φως», δήλωσε η Lynn.

«Ήταν ανατριχιαστικό να ξέρουμε ότι αυτό ήταν το τελευταίο μέρος που βρισκόταν», πρόσθεσε, παλεύοντας να συγκρατήσει τα δάκρυα.

Η αυτοψία έδειξε ότι ο Martin υπέστη αρκετά χτυπήματα που του έσπασαν το κρανίο, αλλά δεν είχε τραύματα άμυνας. Στο podcast, ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε τη νεκροψία είπε ότι πιθανότατα χτυπήθηκε από πίσω και έχασε τις αισθήσεις του.

«Αυτό ήταν δύσκολο για μένα, γνωρίζοντας ότι τον χτύπησαν από πίσω, οπότε δεν είχε την ευκαιρία να παλέψει για τον εαυτό του», δήλωσε η Lynn.

Οι αδελφές είπαν ότι ο μπαμπάς τους δεν ξεκινούσε συνήθως συμπλοκές, αλλά δεν ήταν ούτε αυτός που θα έπεφτε χωρίς μάχη. Θυμήθηκαν ένα περιστατικό κατά το οποίο κάποιος είπε κάτι ανάρμοστο στη μητέρα τους ενώ εκείνος ήταν παρών.

«Εκείνους τους δύο τύπους, ο μπαμπάς μου τους έριξε και τους δύο κάτω και είπε: 'Έλα, αγάπη μου, μπες στο φορτηγό. Πάμε». δήλωσε η Lynn. «Οι άνθρωποι που τον σκότωσαν πιθανότατα τον χτύπησαν από πίσω γιατί δεν ήθελαν να πάνε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. Ήξεραν ότι μπορούσε να κρατηθεί μόνος του».

Μετά από τρεις δεκαετίες οι αδελφές έλαβαν τελικά το τηλεφώνημα που περίμεναν

Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, οι αδελφές έλαβαν ένα τηλεφώνημα τον Φεβρουάριο του 2021, με το οποίο τις ενημέρωσαν ότι η υπόθεση ανοίγει ξανά. Η τότε εισαγγελέας της κομητείας St. Francois, Melissa Gilliam, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το podcast των αδελφών «ήταν το μέσο που έφερε την υπόθεση στην προσοχή μας».

«Έχουν προκύψει νέα στοιχεία στην υπόθεση και οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται επιμελώς για να φέρουν στο φως πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απαγγελία κατηγοριών στον υπεύθυνο για τον θάνατο του Martin», ανέφερε η Gilliam σε δήλωση του 2021.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αδελφές έλαβαν ένα τηλεφώνημα που ονειρεύονταν για χρόνια: Οι αρχές είχαν συλλάβει τον Marler και του απήγγειλαν κατηγορίες για επίθεση κατά του πατέρα τους.

«Ευτυχώς που είχα σχολάσει, γιατί δεν μπορούσα να διαχειριστώ όλα τα συναισθήματα που με διαπερνούσαν», δήλωσε η Lynn. «Γέλασα. Έκλαιγα. Ούρλιαξα. Απλά συναισθήματα παντού».

Η Williams είπε ότι τα χέρια και τα πόδια της έτρεμαν για ώρες αφότου έμαθε τα νέα. «Τη μια στιγμή ήσουν στα σύννεφα και την άλλη έκλαιγες», είπε.

Δεν είναι σαφές γιατί οι εισαγγελείς δεν απήγγειλαν κατηγορίες στον Marler για φόνο.

Οι αδελφές λένε ότι ελπίζουν ότι επιτέλους θα αποδοθεί δικαιοσύνη μετά από τόσα χρόνια που ένιωθαν ηττημένες. Εξακολουθούν να θρηνούν το γεγονός ότι ο πατέρας τους δεν ήταν κοντά τους για να τις δει να μεγαλώνουν και να παντρεύονται ή να γνωρίσει τα τέσσερα εγγόνια του. Θέλουν να τιμωρηθεί το άτομο που τον πήρε μακριά τους.

Οι καλύτερες αναμνήσεις τους από τον πατέρα τους αφορούν κοινές δραστηριότητες. Ήταν αδύνατος και γυμνασμένος και έκανε κωλοτούμπες σε άκυρες στιγμές στην αυλή τους, είπαν. Έκανε βουτιές στη δημόσια πισίνα με τόση γενναιότητα που οι ξένοι έκαναν ουρά για να τον παρακολουθήσουν και τον χειροκροτούσαν, είπε η Lynn.

Για τις αδελφές, δικαιοσύνη σημαίνει να μάθουν επιτέλους την αλήθεια για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Πιστεύουν ότι το podcast τους έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να ξανανοίξει η υπόθεση.

«Δεν φοβόμασταν κανέναν μόνο και μόνο επειδή σκότωσε τον πατέρα μας», δήλωσε η Williams. «Αυτοί θα έπρεπε να φοβούνται εμάς».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή