Ζιμπάμπουε: Θα σκοτώσουν 200 ελεφάντες για να τους φάνε - Λιμός λόγω της ξηρασίας

Η Ζιμπάμπουε φιλοξενεί περισσότερους από 84.000 ελέφαντες, περίπου το διπλάσιο της «χωρητικότητάς της των 45.000» δήλωσε ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε

Ζιμπάμπουε: Θα σκοτώσουν 200 ελεφάντες για να τους φάνε -  Λιμός λόγω της ξηρασίας
Αρχείου
4'

Η Ζιμπάμπουε ενέκρινε τη μαζική σφαγή ελεφάντων για να ταΐσει τους πολίτες που πεινούν λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών.

Με σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οξείας πείνας, «στοχεύουμε στη σφαγή 200 ελεφάντων», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ο Tinashe Farawo, εκπρόσωπος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση στη Ναμίμπια να θανατώσει ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα για να ανακουφίσει την επισιτιστική ανασφάλεια που τροφοδοτείται από μια παρατεταμένη ξηρασία. Οι σφαγές έχουν προκαλέσει επικρίσεις από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και τους οικολόγους.

Η Ζιμπάμπουε φιλοξενεί περισσότερους από 84.000 ελέφαντες, δήλωσε ο Farawo, περίπου το διπλάσιο της «χωρητικότητάς της των 45.000», πρόσθεσε.

Ο πληθυσμός των ελεφάντων της Ζιμπάμπουε είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, ξεπερνώντας μόνο αυτόν της Μποτσουάνα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Sithembiso Nyoni, δήλωσε στους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα ότι «η Ζιμπάμπουε έχει περισσότερους ελέφαντες από όσους χρειαζόμαστε και περισσότερους ελέφαντες από όσους μπορούν να φιλοξενήσουν τα δάση μας».

Πρόσθεσε ότι ο υπερπληθυσμός των ελεφάντων «προκαλεί έλλειψη πόρων» για τη συντήρησή τους, γεγονός που τροφοδοτεί τις συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής στη χώρα.

«Συζητάμε με τα Zim Parks (Αρχή Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε) και κάποιες κοινότητες να κάνουμε ό,τι έκανε η Ναμίμπια, ώστε να καταμετρήσουμε τους ελέφαντες, να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες για να αποξηράνουν ίσως το κρέας και να το συσκευάσουν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσει σε κάποιες κοινότητες που χρειάζονται την πρωτεΐνη», δήλωσε ο Nyoni.

«Όταν υπάρχει υπερπληθυσμός άγριων ζώων σε ένα συγκεκριμένο πάρκο, τότε θα επιδιώξουν να βγουν έξω από το πάρκο για να αναζητήσουν άλλους πόρους, όπως νερό ή βλάστηση. Όταν συμβεί αυτό, τότε θα έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους και θα αρχίσουν οι συγκρούσεις».

Στη Ναμίμπια, 700 άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων και ελέφαντες, εγκρίθηκαν για σφαγή τον περασμένο μήνα και το κρέας τους να διανεμηθεί σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Περισσότερα από 150 ζώα έχουν ήδη θανατωθεί, δήλωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Τουρισμού της Ναμίμπια, με περισσότερα από 125.000 κιλά κρέατος να μοιράζονται.

Η Ζιμπάμπουε και η Ναμίμπια είναι μόνο δύο από τις πολλές χώρες της νότιας Αφρικής που υποφέρουν από σοβαρή ξηρασία που προκαλείται από το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό κλιματικό πρότυπο που έχει ως αποτέλεσμα πολύ λίγες βροχοπτώσεις στην περιοχή από τις αρχές του έτους. Οι χώρες αυτές είναι επίσης ευάλωτες σε ξηρασίες που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Ο Farawo, εκπρόσωπος των πάρκων, δήλωσε στο CNN ότι η σφαγή θα ξεκινήσει μόλις η αρχή ολοκληρώσει την απαραίτητη γραφειοκρατία.

«Κάνουμε τη γραφειοκρατία ... ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε, προσθέτοντας ότι η σχεδιαζόμενη σφαγή θα στοχεύει σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό ελεφάντων.

Οι προτεινόμενες σφαγές ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια έχουν επικριθεί έντονα.

«Η θανάτωση των ελεφάντων πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Farai Maguwu, ο οποίος ηγείται της ομάδας υπεράσπισης του Κέντρου για τη Διακυβέρνηση των Φυσικών Πόρων με έδρα τη Ζιμπάμπουε, σε ανάρτησή του στο X.

«Οι ελέφαντες έχουν δικαίωμα ύπαρξης», έγραψε, προσθέτοντας ότι «οι μελλοντικές γενιές έχουν δικαίωμα να βλέπουν ελέφαντες στο φυσικό τους περιβάλλον».

Ο βιολόγος διατήρησης και σύμβουλος φυσικών πόρων Keith Lindsay εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του για τη χρήση της άγριας ζωής για την ανακούφιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, λέγοντας στο CNN ότι είναι «πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια πιο τακτική, συνεχή ζήτηση για κρέας που δεν θα είναι βιώσιμο».

Ο Farawo, ωστόσο, δήλωσε ότι η απόφαση της Ζιμπάμπουε να σφάξει ελέφαντες, η πρώτη σφαγή της από το 1988, ήταν μέρος ευρύτερων μέτρων για τη μείωση των συγκρούσεων μεταξύ ελεφάντων και ανθρώπων, μετά από μια σειρά επιθέσεων ελεφάντων σε ανθρώπους.

«Τα ζώα προκαλούν μεγάλη καταστροφή στις κοινότητες, σκοτώνοντας ανθρώπους. Την περασμένη εβδομάδα, χάσαμε μια γυναίκα στο βόρειο τμήμα της χώρας που σκοτώθηκε από ελέφαντα. Την προηγούμενη εβδομάδα, συνέβη το ίδιο πράγμα. Έτσι, αυτό (η θανάτωση) είναι επίσης ένας τρόπος ελέγχου», δήλωσε.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν πεθάνει φέτος στη Ζιμπάμπουε ως αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή