Ακίνητα: Εκατομμυριούχοι ενοικιαστές, αν κι αντέχουν οικονομικά το σπίτι των ονείρων τους

Η αύξηση των πλούσιων ενοικιαστών αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο έχει αλλάξει η θεωρία γύρω από την ιδιοκτησία σπιτιού στις ΗΠΑ

Ακίνητα: Εκατομμυριούχοι ενοικιαστές, αν κι αντέχουν οικονομικά το σπίτι των ονείρων τους
Αρχείου AP
4'

Μία νέα τάση αναδύεται στις ΗΠΑ που θέλει τους εκατομμυριούχους, που σίγουρα έχουν την οικονομική επιφάνεια για να αγοράσουν το σπίτι των ονείρων τους να επιλέγουν το ...νοίκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ομαδα αυτών των απίθανων ενοικιαστών, αν και προς το παρόν μικρή, δείχνει να αποκτά εξαιρετική δυναμική, κάτι που αντικατοπτρίζει πώς ο λογισμός γύρω από την ιδιοκτησία σπιτιού έχει αλλάξει ακόμη και για τους πιο πλούσιους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ 2018 και 2022, το μερίδιο των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα άνω των 750.000 δολαρίων που ενοικίαζαν αυξήθηκε στο 10,5%, σύμφωνα με στοιχεία απογραφής από το IPUMS στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που αναλύθηκαν από την Wall Street Journal, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ήταν 8,4% την προηγούμενη πενταετία.

Για τα νοικοκυριά των οποίων η καθαρή θέση κατατάσσεται στο κορυφαίο 5%, το μερίδιο των ενοικιαστών αυξήθηκε στο 3,7% το 2022, σύμφωνα με την Έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα Οικονομικά των Καταναλωτών. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι αγοροπωλησίες κατοικιών έχουν επιβραδυνθεί δραματικά από τότε που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 2022. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε, αφήνοντας στάσιμους πολλούς επίδοξους πωλητές. Αν και η προσφορά ήταν σε άνοδο τους τελευταίους μήνες, παρέμεινε κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα.

Αυτή η έλλειψη έχει ωθήσει τις τιμές των κατοικιών σε υψηλά ρεκόρ. Μαζί, οι απότομες τιμές και οι υψηλότερες τιμές το έχουν καταστήσει λιγότερο προσιτό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή την αγορά σπιτιού, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη συμφέρει περισσότερο το ενοίκιο από την αγορά σε όλες τις κορυφαίες 50 περιοχές του μετρό.

Οι εκατομμυριούχοι δεν ανησυχούν σχεδόν καθόλου όταν πρόκειται για μια οικονομική κρίση που έχει καταστήσει απρόσιτη την ιδιοκτησία σπιτιού για εκατομμύρια Αμερικανούς. Συχνά έχουν την επιλογή να νοικιάσουν, επειδή έχουν επίσης άλλους διαθέσιμους τρόπους για την οικοδόμηση πλούτου—μέσω του χρηματιστηρίου ή των επενδυτικών ακινήτων.

Τα μαθηματικά της ιδιοκτησίας σπιτιού αλλάζουν

Αλλά η αύξηση του μεριδίου των εκατομμυριούχων ενοικιαστών σηματοδοτεί μια ευρεία αναθεώρηση στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι Αμερικανοί σκέφτονται για την ιδιοκτησία σπιτιού.

Πολλά από αυτά έρχονται ακόμα στα μαθηματικά, ακόμη και για τους εκατομμυριούχους.

Κάποιοι προτιμούν να διατηρούν μετρητά στο χρηματιστήριο και άλλες επενδύσεις, με τις τιμές κατοικιών και τις προμήθειες συναλλαγών αυξημένες. Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού μπορεί να είναι ακόμα επώδυνα για όσους δεν χρειάζεται να συνάψουν υποθήκη αλλά θα προτιμούσαν να το κάνουν για επενδυτικούς λόγους. Οι τράπεζες συνήθιζαν να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε δάνεια μαμούθ, αλλά αυτό έχει αντιστραφεί τον περασμένο χρόνο. Τα υψηλά επιτόκια είναι λιγότερο σημαντικός παράγοντας για τους αγοραστές με μετρητά, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν την αγορά κλειδωμένη.

Άλλα έξοδα ιδιοκτησίας σπιτιού έχουν επίσης αυξηθεί απότομα. Οι φόροι ακίνητης περιουσίας έχουν αυξηθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα ασφάλιστρα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ειδικά στις παραλιακές περιοχές.

Άλλοι εκατομμυριούχοι που επιλέγουν να νοικιάσουν οδηγούνται περισσότερο από την ευελιξία και την ευκολία παρά από τα οικονομικά.

Ο κλάδος των ενοικιάσεων πολυτελείας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη μετατόπιση της αγοράς. Η εταιρεία προγραμματισμού Post Brothers με έδρα τη Φιλαδέλφεια, σχεδιάζει ορισμένα ακίνητα για να εξυπηρετεί τους «μόνιμους ενοικιαστές», ιδιαίτερα αυτούς με υψηλότερο εισόδημα.

Άρχισε να χτίζει μεγαλύτερες κατόψεις, mudrooms και playrooms—«το είδος των χαρακτηριστικών που περιμένουν οι άνθρωποι σε ένα νέο McMansion», δήλωσε ο Michael Pestronk, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Post Brothers.

Για ορισμένους εκατομμυριούχους, ειδικά τους νεότερους, η ιδιοκτησία σπιτιού δεν αποκλείεται. Όμως καθυστερεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή