Aπόπειρα κατά του Τραμπ: Ο ένοπλος καραδοκούσε 12 ώρες κοντά στο γήπεδο γκολφ - Τα κενά ασφαλείας

Ο ένοπλος κρυβόταν για σχεδόν 12 ώρες σε θάμνους πριν ο Ντόναλντ Τραμπ παίξει ένα απρογραμμάτιστο παιχνίδι γκολφ στο κλαμπ του μπροστά στον ωκεανό
6'

Ο ένοπλος κρυβόταν για σχεδόν 12 ώρες στους θάμνους πριν ο Ντόναλντ Τραμπ παίξει ένα απρογραμμάτιστο παιχνίδι γκολφ στο κλαμπ του μπροστά στον ωκεανό στη Φλόριντα, σοκάροντας τους ντόπιους για τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού πρώην προέδρου μέσα σε πολλούς μήνες.

Είχε ζέστη και συννεφιά το απόγευμα της Κυριακής όταν ο Τραμπ και ο καλός του φίλος, ο κατασκευαστής ακινήτων Στίβ Γουίτκοφ έφτασαν στο Trump International Golf Club στο Γουέστ Παλμ Μπιτς. Ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν στον πέμπτο διάδρομο σε μια περιοχή δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Παλμ Μπιτς, όταν ένα μέλος της ομάδας προστασίας του εντόπισε ένα τουφέκι να βγαίνει από το φύλλωμα κοντά στην έκτη τρύπα.

Ο Τραμπ - ο οποίος εκκενώθηκε σώος - είπε το βράδυ της Δευτέρας ότι άκουσε «πιθανώς τέσσερις ή πέντε» πυροβολισμούς να ηχούν σε κοντινή απόσταση. Ένας γρήγορος πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση του υπόπτου, ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά και δεν είχε ξεκάθαρη οπτική επαφή με τον Τραμπ, δήλωσαν ομοσπονδιακοί ερευνητές.

«Η Μυστική Υπηρεσία κατάλαβε αμέσως ότι ήταν σφαίρες και με άρπαξαν», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που μεταδόθηκε ζωντανά στο X, πρώην Twitter, από το θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγο. «Μπήκαμε στα καροτσάκια και προχωρήσαμε αρκετά, πολύ καλά. Ήμουν με έναν πράκτορα και ο πράκτορας έκανε φανταστική δουλειά»

Ο συλληφθείς πλέον Ράιαν Ρουθ- που οι ερευνητές λένε ότι δεν πυροβόλησε - κρύφτηκε πίσω από τους καλά περιποιημένους θάμνους και τους ψηλούς φοίνικες που περιβάλλουν την περίμετρο της διαδρομής των 27 οπών. Κρυβόταν εκεί στη δημόσια πλευρά ενός φράχτη από τη 01:59 τοπική ώρα το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με αρχεία κινητών τηλεφώνων, που επικαλούνται ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι.

Ήταν εξοπλισμένος με δύο ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, μια μαύρη πλαστική σακούλα με τρόφιμα, ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου- ένα όπλο με βεληνεκές σχεδόν 400 μέτρων - και ένα πεδίο για μεγέθυνση του φακού του. Η τελευταία δημόσια προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωση του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου ήταν το βράδυ του Σαββάτου, στην άλλη άκρη της χώρας, στην πολιτεία της Γιούτα.

Οι κάτοικοι λένε ότι ο Τραμπ περνά σχεδόν κάθε Κυριακή στο κλαμπ του γκολφ του Γουέστ Παλμ Μπιτς όταν δεν βρίσκεται στην προεκλογική εκστρατεία.
Ωστόσο, ο διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας Ρόναλντ Ρόου είπε τη Δευτέρα ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν έπρεπε καν να πάει εκεί», οπότε οι πράκτορες έπρεπε να συντάξουν ένα σχέδιο ασφαλείας την τελευταία στιγμή.

Η νέα απόπειρα κατά του Τραμπ έχει δημιουργήσει πιεστικές ερωτήσεις. Γνώριζε ο ύποπτος ότι ο πρώην πρόεδρος θα ερχόταν να παίξει γκολφ ή απλά το υπέθεσε; Πώς μπορούσε να έμεινε απαρατήρητος τόσο καιρό, κρυμμένος στους θάμνους με ένα τουφέκι; Ο ένοπλος διέφυγε από τη σκηνή με ένα μαύρο Nissan, βγάζοντας το σακίδιο με τα εμπορεύματα και το όπλο του. Μια πολίτης μπόρεσε να τραβήξει μια φωτογραφία της πινακίδας του και να τη δώσει στους ανακριτές, είπε ο Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ένοπλος περιπλανήθηκε περίπου 40 λεπτά πριν οι αστυνομικοί τραβήξουν το όχημά του στην Interstate 95 και τον διατάξουν να βγει. Τα πλάνα της κάμερας δείχνουν ότι φαινόταν ήρεμος καθώς οι αστυνομικοί του φώναζαν να κάνει στο πλάι πριν του περάσουν χειροπέδες χωρίς να συμβεί κάποιο επεισόδιο.

Τη Δευτέρα, ο ύποπτος εμφανίστηκε σε ένα κατάμεστο δικαστήριο του Παλμ Μπιτς, φορώντας μια φόρμα φυλακής και χαμογελώντας καθώς συνομιλούσε με τον δικηγόρο του. Κάτοικος Χαβάης με ποινικό μητρώο, είχε μπει στο ραντάρ του FBI το 2019 επειδή ήταν εγκληματίας που είχε στην κατοχή του πυροβόλο όπλο. Το γραφείο ενημέρωσε τις αρχές επιβολής του νόμου στη Χονολουλού εκείνη την εποχή.

Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί το κίνητρό του, ο ύποπτος είχε πει στο παρελθόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ψήφισε υπέρ του Ρεπουμπλικανού το 2016 προτού τον καταδικάσει. Το περιστατικό έχει συγκλονίσει το Γουεστ Παλμ Μπιτς και τις γειτονικές πόλεις. Ο Σέλμπι Στίβενς, 52χρονος υποστηρικτής του Τραμπ από την περιοχή είπε στο BBC: «Ανεξάρτητα από το πόση ασφάλεια έχεις και οτιδήποτε άλλο, αν κάποιος είναι πρόθυμος να δώσει τη ζωή του για να πάρει τη ζωή κάποιου άλλου, μπορεί να συμβεί».

Ο Κόσμπε Μπλάνκο ζει μόλις λίγα τετράγωνα μακριά και είπε ότι ο Τραμπ έρχεται δύο φορές την εβδομάδα όταν δεν κάνει προεκλογική εκστρατεία. Ο 61χρονος υποστηρικτής του είπε ότι η παρουσία ασφαλείας γύρω από το γκολφ κλαμπ του δεν είναι συνήθως συντριπτική. Όμως όλα αυτά άλλαξαν την Κυριακή, όταν ο Μπλάνκο έτρεξε έξω μετά τους πυροβολισμούς για να δει ελικόπτερα να κάνουν κύκλους στη γειτονιά.
«Ανησυχούσα. Θα γίνω 62 ετών και δεν έχω δει ποτέ την Αμερική να αλλάζει τόσο πολύ», είπε ο Κουβανός μετανάστης. Ο Μπλάνκο είπε ότι δεν θα ήταν δύσκολο για έναν ύποπτο να στοχεύσει τον Τραμπ στο γήπεδο του γκολφ του.

Ο πρώην πρόεδρος έφτασε εκεί με μια αυτοκινητοπομπή που θα χρειαζόταν περίπου 12 λεπτά για να περάσει από το Mαρ-α-Λάγο σε μια γέφυρα με θέα στη λιμνοθάλασσα Lake Worth. «Αν δουν την αυτοκινητοπομπή να έρχεται, είμαι σίγουρος ότι σε εκείνο το σημείο ξέρουν ότι θα παίξει γκολφ - είναι κοινή λογική», είπε. Οι αρχές είπαν ότι ολόκληρο το γήπεδο του γκολφ θα είχε περικυκλωθεί αν ήταν ένας εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο σημείο

Αφού κατηγόρησε τη ρητορική του Λευκού Οίκου για την τελευταία υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας του, ο Τραμπ είπε το βράδυ της Δευτέρας ότι είχε μια «πολύ ωραία συνομιλία» με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την ενίσχυση της προστασίας των μυστικών υπηρεσιών. Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα χρήματα για την υπηρεσία τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι η Μυστική Υπηρεσία «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια».

Ο Μάικλ Ματράνγκα, πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας που εργαζόταν για τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι ο Τραμπ έχει καλύτερη ασφάλεια από πολλούς άλλους πρώην προέδρους, οι οποίοι συνήθως λαμβάνουν λιγότερη προστασία από τους ενοίκους του Λευκού Οίκου. Για παράδειγμα, είπε, στους πρώην προέδρους δεν προσφέρονται συνήθως ομάδες ελεύθερων σκοπευτών όπως ο Τραμπ.

Η Μυστική Υπηρεσία έχει αντιμετωπίσει έντονο έλεγχο από την πρώτη απόπειρα κατά της ζωής του Τραμπ, με την αρχηγό της υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ, να παραιτείται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη μοιραία προεκλογική συγκέντρωση.
Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας έχουν πει ότι η Μυστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει έλλειψη πόρων.