Tραμπ: «Μπαίνει» στην αγορά των crypto - Η νέα επιχείρηση της οικογένειας και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε μια νέα επιχείρηση κρυπτονομισμάτων με δεσμούς με την οικογένειά του, αξιοποιώντας την τρίτη του εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.
O Nτόναλντ Τραμπ
AP.
4'

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε μια νέα επιχείρηση κρυπτονομισμάτων τη Δευτέρα (16/9) σε μια διαδικτυακή εκδήλωση από το κτήμα Mαρ-α- Λάγο, καθώς διεκδικεί άλλα τέσσερα χρόνια στο Οβάλ Γραφείο. Κατά τη διάρκεια της ζωντανής ροής, μίλησε για κρυπτονομίσματα, αναφέρθηκε στη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις για την ασφάλεια των συνόρων.

Οι λεπτομέρειες για τη νέα επιχείρηση, η οποία θα ονομάζεται World Liberty Financial, παραμένουν περιορισμένες, αλλά ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είπε ότι η νέα εταιρεία θα προσφέρει ευκαιρίες σε άτομα που δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από παραδοσιακές τράπεζες.

Ο ίδιος ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών σχολίασε την τελευταία επέκταση της οικογενειακής επιχειρηματικής αυτοκρατορίας από τον λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μεταφέρει τα πολιτικά του μηνύματα και μοιράστηκε αόριστες σκέψεις για θετικά αποτελέσματα. «Είναι πολύ νέα και πολύ αναπτυσσόμενη», είπε ο Τραμπ για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. «Πιστεύω σε αυτή».

Η εικονική εκδήλωση προχώρησε όπως είχε προγραμματιστεί παρά την προφανή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ενώ έπαιζε γκολφ στο κλαμπ του στο West Palm Beach της Φλόριντα. Ο επενδυτής ακινήτων Στιβ Γουίτκοφ, στενός του φίλος που έπαιζε μαζί του γκολφ κατά τη διάρκεια της επίθεσης, συμμετείχε επίσης στην εκδήλωση και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο εγχείρημα.

Από τότε που μπήκε στην κούρσα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο Τραμπ έχει κερδίσει εκατομμύρια δολάρια πουλώντας νέα αντικείμενα που παρουσιάζουν στιγμές από την πολιτική του ζωή, ενώ παράλληλα δημιούργησε πλούτο δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός ιστότοπου μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου μιλάει απευθείας στους υποστηρικτές του.

Οι θαυμαστές του μπορούν να αγοράσουν βιβλία για τραπεζάκια σαλονιού με φωτογραφίες και γράμματα από την προεδρία του ή, αν προτιμούν, μια Βίβλο με θέμα τον Τραμπ. Έχει πουλήσει χρυσά πάνινα παπούτσια αξίας 399 δολαρίων και πρόσφατα διαφήμισε στους υποστηρικτές του «πενήντα ολοκαίνουργιες εκπληκτικές ψηφιακές κάρτες συναλλαγών» για αγορά με κόστος 99 δολαρίων η καθεμία. «Αυτές οι κάρτες με δείχνουν να χορεύω και μάλιστα να κρατάω μερικά bitcoins», είπε ο Τραμπ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Truth Social.

Αλλά αυτή η τελευταία επιχείρηση, που ανακοινώνεται μόλις 50 ημέρες πριν από τις εκλογές, θα προκαλέσει σύμφωνα με τους επικριτές του διάφορα ζητήματα σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο. Στην προεκλογική εκστρατεία, ο πρώην πρόεδρος υποσχέθηκε να προωθήσει ένα κύμα ευνοϊκών πολιτικών για τα ψηφιακά νομίσματα, καθώς φλερτάρει με τις ψήφους και την οικονομική υποστήριξη της κοινότητας του bitcoin. Τώρα, μια σχετική εταιρεία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις ενέργειες που κάνει στο Οβάλ Γραφείο.

Κανένας νόμος δεν απαιτεί από τους προέδρους να αποχωρήσουν από τον πλούτο τους πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, αλλά όσοι κατείχαν το αξίωμα παραδοσιακά κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να διαβεβαιώσουν τους ψηφοφόρους ότι είχαν αποσυνδέσει τη λήψη εκτελεστικών αποφάσεων από τα προσωπικά τους οικονομικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος Ρίγκαν και ο αντιπρόεδρός του Τζορτζ Μπους μετέφεραν τον σημαντικό πλούτο τους σε καταπιστεύματα. Ο Τραμπ, ωστόσο, κατέρριψε τους ιστορικούς κανόνες στην πρώτη του θητεία, όταν παρέδωσε τις επιχειρήσεις του στους δύο γιους του αντί να εκποιηθεί ή να θωρακιστεί από τη διαχείριση του διεθνικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων της οικογένειας.

Ο Τραμπ έχει «αγκαλιάσει» τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2024, δεχόμενος δωρεές σε κρυπτονομίσματα και καλώντας τις ΗΠΑ να γίνουν η «κρυπτογραφική πρωτεύουσα του πλανήτη», σε μία απόκλιση από τις προηγούμενες απόψεις του

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υποσχέθηκε πρόσφατα ότι θα μετατρέψει τις ΗΠΑ «στην παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων», εφόσον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Αντί να εξαπολύουμε επίθεση στις βιομηχανίες του μέλλοντος, εμείς θα τις στηρίξουμε, κάνοντας τις ΗΠΑ την παγκόσμια πρωτεύουσα του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων», είπε σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, όπου παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμά του.

Τα κρυπτονομίσματα είναι μορφές ψηφιακού χρήματος που μπορούν να διαπραγματεύονται μέσω του διαδικτύου και εκτός του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Εκατομμύρια Αμερικανοί επενδύουν ή εμπορεύονται κρυπτονομίσματα και έχουν ευρεία απήχηση στους ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί με την κυβερνητική εισβολή, αλλά είναι πιο δημοφιλή στους πολίτες νεότερης ηλικίας.