«Πλημμύρες του αιώνα» στην Ευρώπη: Τουλάχιστον 16 νεκροί από την κακοκαιρία - Σκηνές αποκάλυψης

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς συνεχίζονται οι «δραματικές» πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη
Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη
Associated Press
7'

Πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης φοβούνται οτι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε υψηλότερα σημεία για να γλιτώσουν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο απολογισμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ανήλθε σε τουλάχιστον 16, με αρκετούς ακόμη ανθρώπους να αγνοούνται, καθώς οι αρχές ανέφεραν θανάτους στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία και προειδοποίησαν ότι τα χειρότερα μπορεί να έρθουν.

Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε πέντε, αφού ένας χειρουργός που επέστρεφε από τη δουλειά πνίγηκε στη νοτιοδυτική πόλη Nysa, όπου το νοσοκομείο εκκενώθηκε και οι ασθενείς διασώθηκαν με σχεδία. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój, δήλωσαν οι πυροσβέστες.

Στην Αυστρία, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο της πλημμύρας στα σπίτια τους στις πόλεις Böheimkirchen και Sierndorf, αμφότερες στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τσεχίας, Martin Vondrášek, είπε στο τοπικό ραδιόφωνο ότι μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που ξεχείλισε από τις όχθες του κοντά στο Bruntál, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ ακόμη επτά άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Καταστροφή επικών διαστάσεων

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία καθώς η καταιγίδα «Μπόρις» προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Περιγράφηκε από έναν Ρουμάνο δήμαρχο ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

Το νερό της πλημμύρας έσπασε φράγματα, πλημμύρισε δρόμους, έκοψε το ρεύμα και σε ορισμένα σημεία βύθισε ολόκληρες γειτονιές. «Ζω εδώ επί 16 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τέτοιες πλημμύρες», είπε μια Αυστριακή γυναίκα, η Judith Dickson, στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία το Σαββατοκύριακο, καθώς και ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία. Η βροχή αναμενόταν να υποχωρήσει σε πολλές περιοχές τη Δευτέρα, αλλά, καθώς ορισμένα ποτάμια είναι πιθανόν να φτάσουν στο μέγιστο της στάθμης του νερού για μέρες, αρκετές μεγάλες πόλεις προετοιμάζονται για δυνητικά καταστροφικές πλημμύρες.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, στην κεντρική και ανατολική Βόρεια Αμερική και σε μέρη της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πλημμυρισμένες περιοχές και ανακοίνωσε ταμείο έκτακτης βοήθειας ύψους 260 χιλιάδων δολαρίων, ενώ ο ομόλογός του στην Ουγγαρία, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις του.

Ο Τουσκ είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων πληγέντων χωρών και ότι θα ζητήσουν από την ΕΕ οικονομική βοήθεια. «Από σήμερα, όποιος επλήγη από την πλημμύρα, κτήρια που κατέρρευσαν, πλημμυρισμένα γκαράζ, χαμένα αυτοκίνητα, απώλειες που συνδέονται με την πλημμύρα– θα μπορούν εύκολα να [διεκδικήσουν χρήματα]», είπε.

Περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σε όλη την Πολωνία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Władysław Kosiniak-Kamysz. Στην πλατεία της πόλης Lądek-Zdrój στη νοτιοδυτική Πολωνία, ο Szymon Krzysztan, 16 ετών, περιέγραψε την καταστροφή ως «αδιανόητη… Είναι μια πόλη σαν σε αποκάλυψη… Είναι μια πόλη φάντασμα».

Ο Jerzy Adamczyk, 70 ετών, είπε ότι η σκηνή έμοιαζε με «Αρμαγεδδώνα». Και πρόσθεσε: «Κυριολεκτικά κατέστρεψε τα πάντα γιατί δεν έχουμε ούτε μια γέφυρα. Όλες όλες οι γέφυρες έχουν εξαφανιστεί. Είμαστε ουσιαστικά αποκομμένοι από τον κόσμο». Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και είπε ότι η Γερμανία είναι «βαθιά λυπημένη από τα νέα για νεκρούς και αγνοούμενους» και είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, προετοιμάζεται για σοβαρές πλημμύρες καθώς ανεβαινει η στάθμη του Δούναβη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ, είπε ότι οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη διατήρηση του ποταμού και των παραποτάμων του στις όχθες τους και είπε ότι έως και 12.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ήταν επίσης σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, ενώ στους 600.000 κατοίκους του Βρότσλαβ στην Πολωνία είπαν ότι η στάθμη του νερού ενδέχεται να μην κορυφωθεί πριν από την Τετάρτη. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα του «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδιαίτερα στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί σε περιοχή καταστροφής.

Δραματικές ώρες

Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι στην αρωγή είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στο κρατίδιο, είπε. Η κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, Johanna Mikl-Leitner, είπε ότι οι άνθρωποι εκεί αντιμετώπιζαν «δύσκολες και δραματικές ώρες… πιθανώς τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους». Ο δήμος του Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, ήταν εντελώς αποκομμένος από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής 12 φράγματα είχαν σπάσει και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, ανέφεραν οι αρχές.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, προέτρεψε τον κόσμο να «ακολουθήσει τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Από το απόγευμα της Κυριακής, είπε, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν αντιμετωπίσει 7.884 περιστατικά και 119.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, είπε, προσθέτοντας ότι παρόλο που η βροχή σταμάτησε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη για άλλες καθώς η καταιγίδα κινείται προς τα δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

«Πολύ δύσκολες μέρες για πολλούς ανθρώπους, δυστυχώς, συνεχίζονται», δήλωσε ο Fiala τη Δευτέρα, με 207 περιοχές σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας. Η πιο κρίσιμη κατάσταση ήταν στη νότια Βοημία, είπε, προσθέτοντας: «Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι».

Ο ποταμός Μοράβα έβαλε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λιτόβελ, ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο δήμαρχος του στα τοπικά ΜΜΕ, κλείνοντας σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας. Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Οστράβα, ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που παρείχε θερμότητα και ζεστό νερό αναγκάστηκε να κλείσει. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρτσέλ Τσολάκου, δήλωσε ότι η χώρα θα «καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες το 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη».

Η κλιματική έκτακτη ανάγκη προκαλεί περισσότερα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων, επειδή ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς. Οι πλημμύρες είναι πιθανότατα πιο συχνές και σοβαρές ως αποτέλεσμα, αλλά άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες, όπως ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και η χρήση γης, είναι επίσης σημαντικοί.

Σχετικές ειδήσεις