Ανατριχιάζει ο Πελικό: «Eίμαι βιαστής όπως όλοι σε αυτή την αίθουσα, θυμάμαι μόνο σοκ και τραύματα»

Ο Ντομινίκ Πελικό, το «τέρας της Αβινιόν» εμφανίστηκε σήμερα για να καταθέσει στην πολύκροτη δίκη που έχει προκαλέσει αποτροπιασμό εντός και εκτός Γαλλίας. Κατηγορείται οτι νάρκωνε τη σύζυγό του και στρατολογούσε επί δεκαετίες άγνωστους άνδρες για να τη βιάζουν
5'

Ο Ντομινίκ Πελικό εμφανίστηκε σήμερα για να καταθέσει στην πολύκροτη δίκη που έχει προκαλέσει αποτροπιασμό εντός και εκτός Γαλλίας, καθώς οι γιατροί που τον εξέτασαν εκτίμησαν οτι δεν υπάρχουν πλέον αντενδείξεις για την παρουσία του στο δικαστικό μέγαρο της Αβινιόν. Ο Πελικό επρόκειτο να καταθέσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εμφάνισή του αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Εμφανίστηκε στο δικαστήριο με μπαστούνι.

«Είμαι βιαστής, όπως όλοι οι άλλοι σε αυτή την αίθουσα», είπε μιλώντας για τους 50 συγκατηγορούμενούς του, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πρώην σύζυγός του, Ζιζέλ Πελικό «δεν άξιζε» αυτό που έπρεπε να υπομείνει για 10 χρόνια. «Όλοι ήξεραν, δεν μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε ο 71χρονος συνταξιούχος, αναφερόμενος στην απώλεια των αισθήσεων της Ζιζέλ την οποία νάρκωνε για να τη βιάσει ο ίδιος και δεκάδες άγνωστοι άνδρες που στρατολογούσε μέσω διαδικτύου.

H Zιζέλ Πελικό

AP

Ο κύριος κατηγορούμενος μίλησε για πρώτη φορά επί της ουσίας από την έναρξη αυτής της εμβληματικής δίκης για σεξουαλική βία και χημικής υποταγής που ξεκίνησε στην Αβινιόν στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στο βήμα από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, ο Πελικό μίλησε για το δύσκολο ταξίδι της ζωής του, και αναφέρθηκε αρχικά σε δύο σεξουαλικές επιθέσεις που είπε ότι υπέστη κατά τη διάρκεια της νεότητάς του: έναν βιασμό από μια νοσοκόμα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε ηλικία εννέα ετών και στη συνέχεια σε ένα εργοτάξιο όταν ήταν μαθητευόμενος σε ηλικία 14 ετών, όπου είπε ότι αναγκάστηκε να συμμετάσχει στον ομαδικό βιασμό μιας νεαρής γυναίκας με ειδικές ανάγκες.

«Από τα νιάτα μου θυμάμαι μόνο σοκ και τραύματα»

«Από τα νιάτα μου θυμάμαι μόνο σοκ και τραύματα. Το 1971, έγινε αυτή η όμορφη συνάντηση (με τη Ζιζέλ). Ήταν πολύ βαρύ για να το αντέξω», εξήγησε με σιγανή φωνή, ξεσπώντας σε κλάματα.

«Άντεξα 40 χρόνια, ήμουν πολύ χαρούμενος μαζί της, ήταν το αντίθετο της μητέρας μου, ήταν εντελώς ατίθαση. Αποκτήσαμε τρία παιδιά, τα οποία δεν άγγιξα ποτέ. Δεν της άξιζε αυτό, το αναγνωρίζω», πρόσθεσε αντικρίζοντας την πρώην σύζυγό του. Σύμφωνα με την έρευνα, στον υπολογιστή του βρέθηκαν φωτογραφίες από την κόρη του και τις δύο νύφες του, μερικές από αυτές γυμνές και τραβηγμένες εν αγνοία τους.

Ο Πελικό ο οποίος κατέγραψε όλους τους βιασμούς σε αρχεία που κατατέθηκαν στον υπολογιστή του, παραδέχτηκε τα γεγονότα που διαπράχθηκαν μεταξύ 2011 και 2020, αλλά ποτέ δεν είχε ομολογήσει λεπτομερώς τις πράξεις του πριν από την έναρξη της δίκης.

Οι συγκατηγορούμενοι του Πελικό

Η μαρτυρία του είναι επίσης καθοριστική για την υπόθεση των άλλων ανδρών, ηλικίας 26 έως 74 ετών, που δικάστηκαν μαζί του. Τις επόμενες ημέρες, το δικαστήριο θα πρέπει να συνεχίσει την εξέταση, που έχει ήδη ξεκινήσει, εξετάζοντας τέσσερις από αυτούς: Jean-Pierre M., 63 ετών, Jacques C., 72 ετών, Lionel R., 44 ετών, και Cyrille D. , 54 ετών.

Αν κάποιοι από τους κατηγορούμενους παραδέχτηκαν ότι είχαν προηγουμένως ενημερωθεί ότι ο Πελικό χορηγούσε ισχυρά αγχολυτικά στη σύζυγό του, εν αγνοία της, για να την αφήσει αναίσθητη, άλλοι υποστηρίζουν ότι πίστευαν μόνο ότι συμμετείχαν στο σενάριο ενός ελεύθερου ζευγαριού, αρνούμενοι ότι ήταν βιασμός. Τα γεγονότα που στοχοποιούσαν τον Πελικό ήρθαν στο φως μετά τη σύλληψή του τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ γύριζε βίντεο κάτω από τις φούστες τριών γυναικών σε ένα εμπορικό κέντρο στο Carpentras, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ερευνώντας τον υπολογιστή του, οι ερευνητές ανακάλυψαν βιασμούς μιας δεκαετίας που διαπράχθηκαν σε βάρος της τότε συζύγου του, κυρίως στο σπίτι τους στο Μαζάν

Ερωτηθείς από το δικαστήριο για τα βίντεο που έκανε με τους βιασμούς της συζύγου του, ο Πελικό είπε μεταξύ άλλων οτι τουλάχιστον θα βοηθήσουν να βρεθούν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό». Οι συγκατηγορούμενοί του αναστατώθηκαν στην αίθουσα, καταγγέλλοντας αυτές τις δηλώσεις, καθώς αρκετοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι έχουν «χειραγωγηθεί» από τον συνταξιούχο.

«Ζητάω συγχώρεση, ακόμα κι αν έκανα κάτι ασυγχωρητο»

Η Ζιζέλ Πελικό θέλησε να αντιδράσει στις πρώτες δηλώσεις του πρώην συζύγου της «Για μένα είναι δύσκολο να τον ακούσω. Για 50 χρόνια έζησα με έναν άνθρωπο που δεν θα φανταζόμουν ούτε ένα δευτερόλεπτο ότι θα μπορούσε να κάνει αυτές τις πράξεις. Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόν τον άντρα».

Στη συνέχεια αντέδρασε ο Πελικό «Είμαι ένοχος για ό,τι έκανα. Πήρα τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου.... Μετανιώνω για ό,τι έκανα, ζητώ συγχώρεση αν και δεν συγχωρείται (όλο αυτό)»

Επίσης για αρκετά λεπτά, κλήθηκε να αντιδράσει στα συμπεράσματα των ειδικών ψυχολόγων. «Με κατηγορούν για πολλά πράγματα. Δεν γεννιέσαι διεστραμμένος, γίνεσαι. Ακόμα κι αν είναι παράδοξο, ποτέ δεν θεώρησα τη γυναίκα μου ως αντικείμενο» Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ήταν «ευτυχισμένος» μαζί της σε όλη τους τη ζωή. Στο τέλος αυτής της δήλωσης, η πρώην σύζυγός του χαμήλωσε το κεφάλι της, βάζοντας ξανά τα γυαλιά ηλίου της.

Σχετικές ειδήσεις