«Πύρινος εφιάλτης» στην Πορτογαλία – Φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Πορτογαλία, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται.
AP.
2'

Δασικές πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου σε τουλάχιστον 20 διαφορετικές περιοχές της Πορτογαλίας, καθώς η χώρα δίνει «μάχη» με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και τις ασυνήθιστες για την εποχή ξηρές συνθήκες. Δύο νεκροί και 12 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός, τη στιγμή που ολόκληρα χωριά εκκενώνονται.

Περίπου 5.000 πυροσβέστες δίνουν άνιση «μάχη» με τις φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα, με 1.100 στη βορειοδυτική περιφέρεια Αβέιρο, όπου μία δασική πυρκαγιά έφτασε στα περίχωρα της πόλης Albergaria–a –Velha.

Τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές έχουν δεχθεί ανθρώπους με εγκαύματα, αναπνευστικές δυσκολίες και άλλους τραυματισμούς από τις πυρκαγιές. Η αστυνομία έχει κλείσει τους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένου του κύριου δρόμου μεταξύ της πρωτεύουσας, Λισαβόνας, και του Πόρτο.

Τεράστια είναι και η περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς 100.000 στρέμματα γης έχουν ήδη γίνει στάχτη μεταξύ του Πόρτο και του Αβέιρο στα βόρεια, σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Ύστερα από αίτημα της πορτογαλικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστού ως RescEU, η Ένωση ανακοίνωσε ότι θα στείλει οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Πορτογαλία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις σοβαρές πυρκαγιές.

Δύο αεροσκάφη έφτασαν ήδη από την Ισπανία, δύο αναμένονται από τη Γαλλία, ενώ η Ελλάδα δήλωσε ότι θα στείλει δύο αεροσκάφη Canadair CL–415. Η Πορτογαλία διαθέτει ήδη 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και έχει αναπτύξει πάνω από 1.500 πυροσβεστικά οχήματα, αλλά οι αρχές δήλωσαν ότι η περίπλοκη κατάσταση απαιτεί πρόσθετη υποστήριξη.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι υπάρχει ύψιστος κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε πολλές κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας μέχρι την Τετάρτη, με την απειλή να παραμένει «πολύ υψηλή» μέχρι την Παρασκευή.