Λονδίνο: Μπαμπάδες έβαλαν μωρά-κούκλες σε αγάλματα ανδρών - Διεκδικούν καλύτερες άδειες πατρότητας

Μπαμπάδες που διεκδικούν ενισχυμένες άδειες πατρότητας πλημμύρισαν τα αγάλματα στο κεντρικό Λονδίνο με μία σειρά από μάρσιπους με μωρά κούκλες
4'

Άνδρες που αγωνίζονται για ενισχυμένη άδεια πατρότητας τοποθέτησαν μωρά-μοντέλα σε φυσικό μέγεθος με μάρσιπους σε χάλκινα αγάλματα ανδρών σε όλο το κεντρικό Λονδίνο και κάλεσαν την κυβέρνηση να βελτιώσει τις επιλογές γονικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες κατατάσσονται στις λιγότερο γενναιόδωρες στην Ευρώπη για τους πατέρες.

Ακτιβιστές από μια νέα ομάδα ακτιβιστών, το Dad Shift, έδεσαν μωρά μοντέλα σε αγάλματα του μηχανικού Isambard Kingdom Brunel, των ηθοποιών Laurence Olivier και Gene Kelly και των ποδοσφαιριστών Thierry Henry και Tony Adams, σε μια προσπάθεια να εστιάσουν την προσοχή στη σημασία του πατέρα και το δέσιμο του με το μωρό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη χειρότερη προσφορά άδειας πατρότητας στην Ευρώπη, με μόνο δύο νόμιμες εβδομάδες άδειας, που πληρώνονται με 184,03 λίρες την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις μπαμπάδες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πήρε άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού του και μία στις δύο οικογένειες όπου οι πατέρες έλαβαν άδεια πατρότητας ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν οικονομικά στη συνέχεια.

Οι ακτιβιστές σχεδιάζουν να παραδώσουν μια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ αργότερα αυτόν τον μήνα, καλώντας τον να λάβει γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση της άδειας πατρότητας. «Η σωστή γονική άδεια για τους πατέρες και τους συνγονείς είναι καλή για τις μητέρες, για τα μωρά, για τους πατέρες και για την κοινωνία.

Οι χώρες με άδεια πατρότητας έξι ή περισσότερων εβδομάδων έχουν μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που είναι 4% μικρότερο και διαφορά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό που είναι επίσης 3,7%, που σημαίνει ότι η αλλαγή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας βοηθώντας παράλληλα τις βρετανικές οικογένειες», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή. Οι εκστρατείες ζητούν «γονική άδεια που να είναι προσιτή για τους ανθρώπους, να παρέχει ουσιαστικό χρόνο και να υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ των γονέων».

Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη της εκστρατείας διαπίστωσε ότι το 90% των πατέρων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αποτελούν μεγαλύτερο μέρος της ζωής των παιδιών τους. Το Εργατικό Κόμμα υποσχέθηκε στο μανιφέστο του ότι η κυβέρνησή του θα «αναθεωρήσει το σύστημα γονικής άδειας, ώστε να στηρίζει καλύτερα τις εργαζόμενες οικογένειες, κατά τον πρώτο χρόνο στην κυβέρνηση».

Οι συνιδρυτές του Dad Shift, George Gabriel και Alex Lloyd Hunter, ταξίδεψαν στο κέντρο του Λονδίνου για να προσκολλήσουν μωρά-μοντέλα στα αγάλματα των ανδρών, με τη βοήθεια του Mel Pinet, ο οποίος διοργανώνει μαθήματα για να βοηθήσει τους γονείς να κατακτήσουν την «τέχνη του μάρσιπου» και να δεθούν τα νεογέννητα μωρά τους. Η θέα των αγαλμάτων διακεκριμένων ανδρικών μορφών με μωρά τυλιγμένα στο στήθος τους προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από τους πρωινούς επιβάτες.

«Πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν για να τραβήξουν φωτογραφίες. ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θερμά. Εννοούσαμε ότι ήταν ένα θετικά προκλητικό θέαμα», είπε ο Gabriel «Υπάρχει ανισορροπία στην απεικόνιση και στην κατανόησή μας για πρόσωπα στη δημόσια ζωή. Συχνά τίθενται ερωτήσεις στις γυναίκες για τη ζωή τους ως σύζυγοι, μητέρες και κόρες, ενώ οι ανδρικές φιγούρες στη δημόσια ζωή συχνά δεν καλούνται να μοιραστούν αυτό το κομμάτι του εαυτού τους. Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στον ρόλο μας ως πατέρες και επίσης στην ανάγκη να υποστηρίζονται καλύτερα οι άνθρωποι όταν έρχονται τα μωρά στη ζωή τους».

Ο Marvyn Harrison, ο ιδρυτής της ψηφιακής κοινότητας Dope Black Dads, που υποστηρίζει την εκστρατεία, δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να δώσει προτεραιότητα στο θέμα. «Είναι επείγον. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασυνήθιστο στο πόσο υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες σε αυτόν τον τομέα», είπε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μόνιμες συνθήκες ώστε οι άνδρες να είναι καλύτεροι γονείς, σύζυγοι, φίλοι, άνθρωποι».