Ερυθρά Θαλασσα: Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου Sounion σε ασφαλές σημείο

Αποφεύχθηκε η περιβαλλοντική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Sounion μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο

Ερυθρά Θαλασσα: Ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου Sounion σε ασφαλές σημείο
3'

Ένα φλεγόμενο πετρελαιοφόρο που δέχτηκε επίθεση από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης ρυμουλκήθηκε σε ασφαλή περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα χωρίς να διαρρεύσει πετρέλαιο, σύμφωνα με μια ναυτική αποστολή της ΕΕ. Το ελληνόκτητο MV Sounion, που μετέφερε περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού, εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του αφού χτυπήθηκε από πυραύλους στις 21 Αυγούστου. Αργότερα, μέλη των Χούθι πυροδότησαν εκρηκτικά στο πλοίο, προκαλώντας πολλές φωτιές.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε το βράδυ της Δευτέρας (16/9) έδειξε τρία σκάφη που ανήκουν σε αυτό που η αποστολή της ΕΕ περιέγραψε ως «ιδιώτες ενδιαφερόμενους φορείς» που πραγματοποιούν την επιχείρηση διάσωσης, συνοδεία ενός πολεμικού πλοίου. Ο προορισμός του δεν ανακοινώθηκε, αλλά η Σαουδική Αραβία φέρεται να προσφέρθηκε να βοηθήσει τους διασώστες να εκφορτώσουν το πετρέλαιο του.

«Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης της επιχείρησης διάσωσης είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσέγγισης και στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων που έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή που επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε η Επιχείρηση Aspides της ΕΕ στο X.

Μια πιθανή διαρροή από το δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την καταστροφή του Exxon Valdez του 1989, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν 2.100 χιλιόμετρα ακτογραμμής, μετά από την προσάραξη ενός δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά της Αλάσκας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι δήλωσαν στο τέλος Αυγούστου ότι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του πλοίου από την Υεμένη αφού ήρθαν σε επαφή «πολλά διεθνή μέρη». Τόνισαν επίσης ότι η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο έδειξε τη «δέσμευσή τους να στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο παραβιάζει το εμπάργκο της Υεμένης».

Οι Χούθι έχουν στοχεύσει επανειλημμένα την εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο, βυθίζοντας δύο πλοία, προχωρώντας στην κατάσχεση ενός άλλου και προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων μελών του πληρώματος. Λένε ότι ενεργούν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ισχυρίστηκαν - συχνά ψευδώς - ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται μόνο με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν έχουν αποθαρρυνθεί από την ανάπτυξη δυτικών πολεμικών πλοίων για την προστασία των εμπορικών σκαφών, ούτε από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε εδάφη που ελέγχουν στη βορειοδυτική Υεμένη. Το Ισραήλ βομβάρδισε επίσης την Υεμένη ως αντίποινα για μια θανατηφόρα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ και έχει δεσμευτεί να κάνει τους Χούθι να πληρώσουν «βαρύ τίμημα» για μια επίθεση με πυραύλους την Κυριακή.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη τη Δευτέρα, οι Χούτι δήλωσαν ότι κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper, κατασκευής ΗΠΑ, πάνω από την επαρχία Νταμάρ της Υεμένης και δημοσίευσαν βίντεο που, όπως είπαν, έδειχναν τα απανθρακωμένα συντρίμμια στο έδαφος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή