Αποδεκτή η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Αποδεκτή έγινε η πρόταση μομφής που είχε υποβάλει η «Ανυπότακτη Γαλλία» κατά του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση. 

Αποδεκτή η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση
2'

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία καθώς το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έκανε δεκτή (με 12 ψήφους υπέρ και 10 κατά), έπειτα από συνεδρίασή του το πρωί της Τρίτης, έγινε η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Εμανουέλ Μακρόν η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν - Λυκ Μελανσόν.

Η πρόταση αποστέλλεται προς εξέταση στην Επιτροπή Νομικών, ενώ λίγα λεπτά μετά την επικύρωσή της από την Εθνοσυνέλευση, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ανυπότακτης Γαλλίας χαιρέτησε την απόφαση με πανηγυρική ανάρτηση στο Χ.

Ο Μελανσόν σχολίασε «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», σημειώνοντας ότι ο προεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης Ερίκ Κοκερέλ ήδη ετοιμάζεται να ψάξει για τα έγγραφα του προϋπολογισμού που κρύβονται στο Matignon, ενώ καλεί σε «πορεία για την απόλυση του Μακρόν» στις 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Le Parisien.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δεν μασάει τα λόγια του και δηλώνει ότι «για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ξέρω αν γινόμαστε μάρτυρες φάρσας ή τραγωδίας». «Φάρσα γιατί ακόμα και αυτοί που θα ψηφίσουν υπέρ για την πρόταση μομφής αναγνωρίζουν ότι είναι αβάσιμη και δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί».

Τα επόμενα βήματα

Η έγκριση από την Εθνοσυνέλευση είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μία μακρά διαδικασία. Στη συνέχεια η Νομική Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει εάν θα την υιοθετήσει ή θα την απορρίψει. Εάν εγκριθεί πρέπει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης.

Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτεί την ψήφιση υπέρ από τα δύο τρίτα των βουλευτών της Συνέλευσης και της Γερουσίας. Ωστόσο σύμφωνα με το γαλλικό μέσο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κέντρου και της δεξιάς έχουν λίγους λόγους να στηρίξουν την πρόταση.

Ακόμα και στην αριστερά ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή του Μελανσόν δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση, αφού οι σοσιαλιστές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσουν το κειμενο, αναγνωρίζοντας στρατηγική απόκλιση με την «Ανυπότακτη Γαλλία».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή