Μάχη του Βατερλώ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφρο γεμάτη λείψανα στο πεδίο μάχης

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη τοποθεσία που να έχει αυτόν τον συνδυασμό στοιχείων, είναι πραγματικά μοναδική, εντός και εκτός της ναπολεόντειας αρχαιολογίας» αναφέρει ο αρχαιολογικός διευθυντής, καθηγητής Tony Pollard, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης

Μάχη του Βατερλώ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφρο γεμάτη λείψανα στο πεδίο μάχης

Αρχαιολογική ανασκαφή στο πεδίο της μάχης του Βατερλώ

PA Media μέσω Independent
4'

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια «ματωμένη» τάφρο στο χώρο ενός νοσοκομείου στο πεδίο όπου έγινε η μάχη του Βατερλώ, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή λειψάνων από το πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με το Independent, σε προηγούμενη ανασκαφή το 2022 βρέθηκαν τα λείψανα αλόγων, ακρωτηριασμένα άκρα και ένας μοναχικός στρατιώτης που αναπαύονταν όλα μαζί σε αυτό που είναι τώρα το περιβόλι του αγροκτήματος.

Μια εβδομάδα ανασκαφών αυτόν τον μήνα αποκάλυψε τώρα έναν σκόπιμα σκαμμένο λάκκο, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα σχεδιάστηκε για να καθαριστεί γρήγορα το νοσοκομείο από το αίμα μετά τη μάχη.

Περιέχει εναποθέσεις ανθρώπινων και ζωικών λειψάνων που χωρίζονται από ένα φράγμα από κουτιά πυρομαχικών που αφαιρέθηκαν από δερμάτινες τσάντες των στρατιωτών.

waterloo-leipsana.jpg

Εθελοντές αποκαλύπτουν τον σκελετό ενός βοδιού.

Chris van Houts/PA μέσω Independent

Η φιλανθρωπική οργάνωση υποστήριξης βετεράνων Waterloo Uncovered διεξάγει στοχευμένη ανασκαφή στο αγρόκτημα Mont-Saint-Jean στο Βέλγιο, το οποίο χρησίμευσε ως νοσοκομείο του Δούκα του Ουέλινγκτον κατά τη διάρκεια της μάχης του 1815.

Ο αρχαιολογικός διευθυντής, καθηγητής Tony Pollard, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη τοποθεσία που να έχει αυτόν τον συνδυασμό στοιχείων, είναι πραγματικά μοναδική, εντός και εκτός της ναπολεόντειας αρχαιολογίας».

«Η διάταξη της τάφρου, με όλα τα λείψανα των ζώων στη μία πλευρά του φράγματος του κιβωτίου πυρομαχικών και όλα τα ανθρώπινα λείψανα στην άλλη, υποδηλώνει έντονα ότι οι άνδρες που έθαψαν αυτό το άτομο προσπάθησαν να του προσφέρουν ένα επίπεδο αξιοπρέπειας και σεβασμού, παρά το φρικτό σκηνικό που θα έβρισκαν μπροστά τους κατά την εκκαθάριση του νοσοκομείου από τους νεκρούς».

Στο βόρειο τμήμα της τάφρου η ομάδα αποκάλυψε τα λείψανα ενός βοδιού και τουλάχιστον επτά αλόγων, αρκετά από τα οποία φέρουν πιθανά σημάδια σφαγής και τρία από αυτά έχουν υποστεί ευθανασία μέσω σφαίρας στο κεφάλι.

Στα νότια, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν σωρό ακρωτηριασμένων ανθρώπινων άκρων, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να φέρουν ενδείξεις αφαίρεσης με το χειρουργικό πριόνι, τοποθετημένα παράλληλα με τον πλήρη ανθρώπινο σκελετό που ανασκάφηκε το 2022.

waterloo-leipsana2.jpg

Η ομάδα ανακάλυψε ανθρώπινους σκελετούς

Chris van Houts/Waterloo Uncovered/PA μέσω Independent

Το πρόγραμμα Waterloo Uncovered's Excavation προσφέρει στους βετεράνους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια πρωτοποριακή αρχαιολογία, λαμβάνοντας παράλληλα ειδική υποστήριξη για την ψυχική τους ευεξία.

Ένας από αυτούς που συμμετείχαν ήταν ο 66χρονος Clive Jones, της Ουαλικής Φρουράς, ο οποίος υπηρετούσε με το Οικιακό Ιππικό στο Knightsbridge κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης στο Hyde Park το 1982, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 στρατιωτικοί και επτά άλογα του ιππικού.

Ο βετεράνος δήλωσε ότι η αποκάλυψη των σκελετών των επτά αλόγων είχε μεγάλο αντίκτυπο πάνω του.

Είπε χαρακτηριστικά: «Νόμιζα ότι ο στρατιώτης θα με επηρέαζε περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν τα άλογα. Απλά με έφερε πίσω στη φρίκη εκείνης της ημέρας».

«Αλλά όλοι εδώ είναι τόσο υποστηρικτικοί. Κάθε δικαιούχος έχει μια ιστορία που τον έφερε στο Βατερλώ. Μακριά από το σπίτι τους και ανάμεσα σε μια ομάδα συναδέλφων βετεράνων και ειδικών σε θέματα ψυχικής ευεξίας, όπου μπορούν να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις αναμνήσεις.

«Οι βετεράνοι μας εξερευνούν τα επακόλουθα μιας μάχης, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τα συνεχιζόμενα επακόλουθα των μαχών στις οποίες έχουν πολεμήσει, ένα επακόλουθο που συχνά συμβαίνει στο μυαλό τους».

Ο 35χρονος John Dawson πυροβολήθηκε στο κεφάλι τον Ιούλιο του 2012, ενώ υπηρετούσε με τη φρουρά Grenadier Guards στην επαρχία Helmand στο Αφγανιστάν, χάνοντας το δεξί του μάτι και τη χρήση του αριστερού του χεριού.

Αφού υποβλήθηκε σε σημαντική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της δεξιάς πλευράς του κεφαλιού του και έδωσε μάχη για να ανακτήσει την ικανότητα να περπατάει, αποκαθιστά σιγά-σιγά την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή του.

Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι που κάνω χωρίς βοηθό. Κανονικά, θα αρνιόμουν να κάνω τέτοια πράγματα, αλλά όταν το σύνταγμά (στρατού) μου επικοινώνησε μαζί μου γι' αυτό, αποφάσισα να το δοκιμάσω και ξεπέρασε όλες μου τις προσδοκίες.

«Τα ακρωτηριασμένα άκρα που βρίσκουμε δεν με ενοχλούν, έχω δει πολύ χειρότερα κατά τη διάρκεια της θητείας μου».

Μια διεθνής ομάδα βετεράνων, υπηρετούντος προσωπικού και αρχαιολόγων συμμετέχει στην ανασκαφή στον τόπο της μάχης, όπου σημειώθηκε η ήττα του Ναπολέοντα.

Η Abigail Boyle, διευθύνουσα σύμβουλος του Waterloo Uncovered, δήλωσε: «Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να επαναφέρουμε τραυματισμένους βετεράνους σε ένα πεδίο μάχης, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή