Οργή της Χεζμπολάχ για το μακελειό στον Λίβανο - Ορκίζεται να «τιμωρήσει» το Ισραήλ για τις εκρήξεις

Χεζμπολάχ: Στην πρώτη αντίδρασή της για τη μαζική επίθεση που άφησε πίσω της μέχρι στιγμής 9 νεκρούς και 2.800 τραυματίες
AP
2'

Εκτός ελέγχου δείχνει να οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη συντονισμένη επίθεση σε συσκευές τηλεειδοποίησης μελών της Χεζμπολάχ σχεδόν σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από ένα κύμα εκρήξεων που σκότωσε τουλάχιστον εννέα και τραυμάτισε 2.800 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου χαρακτήρισε την επίθεση ως «εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα» και «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου».

Η Χεζμπολάχ, οι μαχητές της οποίας τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσε επίσης ότι θεωρεί τον «ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επίθεση».

«Αυτός ο ύπουλος και εγκληματικός εχθρός θα λάβει σίγουρα τη δίκαιη τιμωρία του για αυτή την αμαρτωλή επίθεση», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανάμεσά του ο πρωθυπουργός Ντανιάχου, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ, φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις στο αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ, για το πώς το Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσει σε μια πιθανή κλιμάκωση από τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι επηρεασμένοι τηλεειδοποιητές παραδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ένας εμπειρογνώμονας ασφαλείας δήλωσε στην Telegraph ότι οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει «μια παλιομοδίτικη εκρηκτική παγίδα».

Έρχεται καθώς το Ισραήλ προειδοποιεί ότι πλησιάζει σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Από το κύμα επιθέσεων δεν φαίνεται να τραυματίστηκε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ενώ ένα κοριτσάκι 10 ετών, κόρη μέλους της οργάνωσης είναι μεταξύ των νεκρών, όταν εξερράγη ο βομβητής του πατέρα της ενώ στεκόταν δίπλα του.