Αναζωπυρώνεται η «φωτιά» στη Μέση Ανατολή: Η επίθεση που αλλάζει τα δεδομένα του πολέμου
Μία ταυτόχρονη έκρηξη χιλιάδων βομβητών που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ αιματοκύλησε τον Λίβανο και πλέον η σύγκρουση με το Ισραήλ μοιάζει αναπόφευκτη
Σε μία άνευ προηγουμένη επίθεση χιλιάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας σύμφωνα με νεότερο απολογισμό 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, τραυματίζοντας σχεδόν 4.000 εκ των οποίων τουλάχιστον 400 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι σκηνές αμέσως μετά στις πόλεις του Λιβάνου ήταν συγκλονιστικές. Άνθρωποι πεσμένοι στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, γεμάτοι αίματα, ζητώντας βοήθεια, και τα νοσοκομεία να γεμίζουν ασφυκτικά. Τα τραύματα περιελάμβαναν κομμένα δάχτυλα, τραύματα στο κεφάλι και στα κορμιά των ανθρώπων.
Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ, ο οποίος έκανε την πρώτη ενημέρωση αποκάλυψε ότι ζητήθηκε από τους γιατρούς που έσπευσαν να βοηθήσουν να ξεφορτωθούν τις συσκευές υπό τον φόβο δεύτερου κύματος εκρήξεων.
Εκρήξεις βομβητών και στη Συρία
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Συρία την Τρίτη όταν εξερράγησαν τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα βρετανικό παρατηρητήριο πολέμου.
«Δεκατέσσερις άνθρωποι, των οποίων οι εθνικότητες είναι άγνωστες, τραυματίστηκαν στη Δαμασκό και την ύπαιθρό της μετά την έκρηξη τηλεειδοποίησης που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ», ανέφερε.
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ορισμένα από τα μέλη της τραυματίστηκαν σε εκρήξεις τηλεειδοποίησης στη γειτονική Συρία, χωρίς να διευκρινίσει πόσα.
Oι περιοχές των εκρήξεων
Κακόβουλο λογισμικό ο «δράστης» της επίθεσης
Οι τηλεειδοποιητές που επηρεάστηκαν ήταν από μια νέα αποστολή που έλαβε η ομάδα τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν άτομα εξοικειωμένα με το θέμα. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πολλοί μαχητές είχαν τέτοιες συσκευές, εικάζοντας ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να προκάλεσε την έκρηξη των συσκευών. Ο αξιωματούχος είπε ότι μερικοί άνθρωποι ένιωσαν τους βομβητές να θερμαίνονται πριν εκραγούν.
Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ένας αριθμός τηλεειδοποιήσεων που μετέφεραν τα μέλη της εξερράγησαν ταυτόχρονα στις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί αμέσως τι προκάλεσε τις εκρήξεις, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα σε διάφορες περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει έντονη παρουσία.
Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση με την οργάνωση να ορκίζεται αντίποινα. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρεσβευτής της χώρας στον Λίβανο, Μοϊτάμπα Αμάνι, τραυματίστηκε από τον βομβητή του, αλλά έχει τις αισθήσεις του και δεν κινδυνεύει. Το Ιράν είναι ο κύριος υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, η οποία έχει εξελιχθεί σε μία από τις καλύτερα εξοπλισμένες μη κρατικές πολιτοφυλακές στον κόσμο.
Οι εκρήξεις μηχανισμών στο Λίβανο έμοιαζαν με το είδος της επιχείρησης που διεξήγαγε η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, δήλωσε ο Ρόνεν Σόλομον, ανεξάρτητος αναλυτής πληροφοριών.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα στο Λίβανο είναι μια προσπάθεια από κάτι σαν τη Μοσάντ», δήλωσε ο Σόλομον, ο οποίος ειδικεύεται στην κατανόηση των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Το Ισραήλ πιθανότατα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι έχει μια μοναδική ικανότητα να επιτεθεί, είπε.
Ο Michael Horowitz, επικεφαλής πληροφοριών της Le Beck International, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνων με έδρα τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η αιτία ήταν πιθανώς κακόβουλο λογισμικό που προκάλεσε υπερθέρμανση και έκρηξη των μπαταριών των τηλεειδοποιητών ή φόρτιση που τοποθετήθηκε στις συσκευές και εξερράγη εξ αποστάσεως.
«Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη επίθεση», είπε. «Ιδιαίτερα αν πρόκειται για φυσική παραβίαση, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το Ισραήλ έχει πρόσβαση στον παραγωγό αυτών των συσκευών. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του μηνύματος που αποστέλλεται εδώ».
Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν συσκευές επικοινωνίας για να πραγματοποιήσει στοχευμένες δολοφονίες. Αφού συγκλονίστηκε από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας τη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ σκότωσε τον κατασκευαστή βομβών της Χαμάς, Yahya Ayyash τοποθετώντας ένα εκρηκτικό σε ένα τηλέφωνο που πυροδοτήθηκε δίπλα στο αυτί του.
Η Χεζμπολάχ αναγνώρισε την ευπάθεια των δικτύων επικοινωνίας της νωρίτερα στον πόλεμο. Τον Φεβρουάριο, ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, προέτρεψε τους μαχητές της να απαλλαγούν από τα smartphones τους, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για παρακολούθηση ή στόχευση.
Η επίθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς που πυροδότησαν τον πόλεμο στη Γάζα. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά καθημερινά από τότε, εκδιώκοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από πόλεις και στις δύο πλευρές των συνόρων και αφήνοντας εκατοντάδες πράκτορες της Χεζμπολάχ νεκρούς.
Άγνοια δηλώνουν οι ΗΠΑ
Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία εκ των προτέρων πληροφορία για την επίθεση. «Μπορώ να σας πω ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν σε αυτό, οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν εκ των προτέρων αυτό το περιστατικό και, σε αυτό το σημείο, συλλέγουμε πληροφορίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Έσπευσε ωστόσο να απευθύνει έκκληση προς το Ιράν, «να μην εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε περιστατικό για να προσπαθήσει να προσθέσει περαιτέρω αστάθεια και να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή».