Νορβηγία: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν σε αριθμό τα βενζινοκίνητα

Η επιτυχία της Νορβηγίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες στην υπόλοιπη Ευρώπη

Νορβηγία: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν σε αριθμό τα βενζινοκίνητα
1'

Αν και η Νορβηγία είναι μεγάλη παραγωγός πετρελαίου, έχει θέσει στόχο όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται να είναι μηδενικών εκπομπών.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπερνούν πλέον αριθμητικά τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στη σκανδιναβική χώρα για πρώτη φορά, δήλωσε ένας βιομηχανικός οργανισμός, μια παγκόσμια πρωτοτυπία που βάζει τη χώρα σε καλό δρόμο για την απομάκρυνση των οχημάτων ορυκτών καυσίμων από τον δρόμο.

Από τα 2,8 εκατομμύρια ιδιωτικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στη σκανδιναβική χώρα, τα 754.303 είναι αμιγώς ηλεκτρικά, έναντι 753.905 που κινούνται με βενζίνη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Οδική Ομοσπονδία (OFV).

Τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα παραμένουν τα πιο πολυάριθμα, αλλά οι πωλήσεις τους πέφτουν ραγδαία.

«Αυτό είναι ιστορικό. Ένα ορόσημο που λίγοι είδαν να έρχεται πριν από 10 χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του OFV Øyvind Solberg Thorsen.

Τον Αύγουστο, τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα έφτασαν το ρεκόρ του 94,3% των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία, ενισχυμένα από τις πωλήσεις του Tesla Model Y.

Σε μια προσπάθεια να ηλεκτροδοτήσουν τις οδικές μεταφορές για να συμβάλουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Νορβηγίας για το κλίμα, οι νορβηγικές αρχές έχουν προσφέρει γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στα ηλεκτρικά οχήματα, καθιστώντας ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τα καύσιμα, το ντίζελ και τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Η επιτυχία της Νορβηγίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων άρχισαν να μειώνονται στα τέλη του 2023 και πλέον αντιπροσωπεύουν μόλις το 12,5% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στη γηραιά ήπειρο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή