Κακοκαιρία Boris: Προς την Ιταλία μετά τους 21 νεκρούς από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας εξέδωσε κίτρινο συναγερμό για σχεδόν 50 περιοχές την Τετάρτη

Κακοκαιρία Boris: Προς την Ιταλία μετά τους 21 νεκρούς από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Πλημμύρες στην Τσεχία

Associated Press
3'

Οι σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη φτάνουν τώρα στην Ιταλία, όπου έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες για μεγάλο μέρος της χώρας.

Πλημμύρες έχουν ήδη αναφερθεί στην κεντρική πόλη της Πεσκάρα, ενώ οι προειδοποιήσεις καιρού της ιταλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ισχύουν από τη βόρεια ακτή της Εμίλια-Ρομάνια προς τον νότο.

Η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας εξέδωσε κίτρινο συναγερμό για σχεδόν 50 περιοχές την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος καταιγίδων, κατολισθήσεων και πλημμυρών.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε τμήματα της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας με τουλάχιστον 21 νεκρούς.

Οι αρχές στην Κροατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία προειδοποιούν επίσης για πλημμύρες τις επόμενες ημέρες.

Οι σημαντικές πλημμύρες προκλήθηκαν από την καταιγίδα Μπόρις, η οποία έφερε τεράστιες ποσότητες βροχής και χιονιού το Σαββατοκύριακο.

Περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη νότια Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων των 40.000 κατοίκων που εκκένωσαν την πόλη Nysa.

Τα νερά των πλημμυρών υποχωρούν σε ορισμένα σημεία της περιοχής και εξαπλώνονται σε άλλα, με την έκταση των ζημιών να αποκαλύπτεται σε πολωνικές πόλεις όπως το Glucholazy.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ, κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής διάρκειας ενός μήνα - με τις χειρότερες πλημμύρες να αναμένεται να πλήξουν την πόλη του Βρότσλαβ την Τετάρτη.

Οι περιοχές κατά μήκος των συνόρων Τσεχίας-Πολωνίας είναι από τις χειρότερα πληγείσες με 15.000 ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί και στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η χώρα έχει βιώσει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και πάνω από 27 χρόνια, σύμφωνα με τοπική ΜΚΟ.

Η Οστράβα είναι μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο, αφού ο ποταμός Όντερ υπερχείλισε στις όχθες του μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα στον ποταμό Δούναβη στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με τις πρωτεύουσες Μπρατισλάβα και Βουδαπέστη να προετοιμάζονται για πιθανές πλημμύρες.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι εθελοντές, σε ορισμένα μέρη που υποστηρίζονται από τον στρατό, εργάζονται επίσης όλο το εικοσιτετράωρο για την προστασία των οικισμών χαμηλού υψομέτρου στην περιοχή.

Οι αυστριακές αρχές έχουν κλείσει τμήματα του Δούναβη για τη θαλάσσια κυκλοφορία πάνω από τα αυξημένα επίπεδα νερού κατά μήκος της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κροατική Μετεωρολογική και Υδρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι ο ποταμός θα μπορούσε να βιώσει μια "εξαιρετικά σπάνια" αύξηση του νερού - και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια για την τοποθέτηση αντιπλημμυρικών φραγμάτων εάν είναι απαραίτητο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή