Λίβανος: Η Μοσάντ ετοίμαζε μήνες το χτύπημα στη Χεζμπολάχ - Ευρωπαϊκής κατασκευής οι βομβητές ;

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της oρκίστηκαν να απαντήσουν σε μια ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 9 ανθρώπους στον Λίβανο, όταν χιλιάδες βομβητές της οργάνωσης εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας μια τεράστια παραβίαση ασφάλειας. Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
An ambulance carries wounded people whose handheld pager exploded, in Beirut, Lebanon, Tuesday, Sept. 17, 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
10'

Η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε 5.000 τηλεειδοποιητές (βομβητές) που εισήγαγε η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης, ανέφερε στο Reuters ανώτερη πηγή ασφαλείας της χώρας.

Η επιχείρηση, μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ασφάλειας της Χεζμπολάχ, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες βομβητές της να εκραγούν σε όλο τον Λίβανο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι και να τραυματιστούν σχεδόν 3.000, ανάμεσά τους μέλη της οργάνωσης και ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, Μοτζτάμπα Αμανί. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γιος του βουλευτή της Χεζμπολάχ Αλί Αμμάρ σκοτώθηκε επίσης στις εκρήξεις.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, δήλωσε ότι ένα 10χρονο κορίτσι ήταν μεταξύ των νεκρών και ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί βαριά. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις.

Η Χεμπολάχ και οι σύμμαχοι ορκίζονται εκδίκηση

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις και είπε ότι θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του» και ότι διενεργεί «ασφάλεια και επιστημονική έρευνα» για τα αίτια των εκρήξεων. Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι καταδίκασε την επίθεση ως «ισραηλινή επίθεση». Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε ευθέως τις εκρήξεις, αλλά είπε ότι οι ανώτεροι διοικητές αξιολογούν την κατάσταση «εστιάζοντας στην ετοιμότητα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα σε όλους τους τομείς».

Πηγή της Χεζμπολάχ είπε ότι η επίθεση ήταν πιθανότατα απάντηση σε μια υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας από τη σιιτική πολιτοφυλακή εναντίον ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου της ισραηλινής άμυνας, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet.

Η «Κατάιμπ Χεζμπολάχ», μια ένοπλη ομάδα στο Ιράκ που υποστηρίζεται από το Ιράν, έσπευσε να προσφέρει υποστήριξη στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στον απόηχο των επιθέσεων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Monitor. «Θέτουμε όλες τις δυνατότητές μας στα χέρια των αδελφών μας στο Λίβανο και είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να πάμε μαζί τους μέχρι το τέλος, στέλνοντας μαχητές και εξοπλισμό και υποστήριξη, είτε σε τεχνικό είτε σε υλικοτεχνικό επίπεδο», ανέφερε η ομάδα στο μια δήλωση.

Το θρίλερ με τους βομβητές

Η επιχείρηση φαίνεται να διοργανώνεται εδώ και πολλούς μήνες, είπαν αρκετές πηγές στο Reuters. Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 beepers από την εταιρεία της Ταΐβάν Gold Apollo, που φέρεται να εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος. Ο ιδρυτής της, Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ δήλωσε ότι οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της εταιρείας με έδρα την Ταϊπέι, το όνομα της οποίας δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αμέσως.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση που ανέφερε ότι τους βομβητές κατασκευάσε η BAC Consulting KFT με έδρα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.

«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Είχε μόνο την επωνυμία μας. Είμαστε μια υπεύθυνη εταιρεία. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία που κατασκεύασε τις συσκευές. Η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου αναγνώρισε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AP924, ο οποίος όπως και άλλοι της εν λόγω κατηγορίας λαμβάνει και εμφανίζει ασύρματα μηνύματα κειμένου, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις.

Τα μέλη της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν τηλεειδοποιητές ως μέσο επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό τοποθεσίας από το Ισραήλ, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της ομάδας φέτος. Ωστόσο, η ανώτερη λιβανέζικη πηγή είπε ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».

«Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα μέσα στη συσκευή που έχει εκρηκτικό υλικό που λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή», είπε η πηγή. Η πηγή είπε ότι χιλιάδες τηλεειδοποιητές εξερράγησαν όταν τους στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους τηλεειδοποιητές και δεν είχαν εντοπιστεί από τη Χεζμπολάχ επί μήνες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Τα νοσοκομεία σε όλο τον Λίβανο κατακλύζονταν από ασθενείς και ένα νοσοκομείο πεδίου δημιουργήθηκε στη νότια πόλη της Τύρου για να φιλοξενήσει τους τραυματίες. Ο ήχος των σειρήνων από τα ασθενοφόρα ήταν σταθερός στην πρωτεύουσα του Λιβάνου περισσότερες από τρεις ώρες μετά την αρχική επίθεση.

Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο:

H μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ επλήγη σκληρά από την επίθεση, η οποία άφησε πολλά μέλη της αιμόφυρτα, τραυματισμενα ή νεκρά. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» της οργάνωσης από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της συμμάχου της Χεζμπολάχ, Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτή θα ήταν εύκολα η μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας που είχε η Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Τζόναθαν Πανίκοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή.

Τον Φεβρουάριο, η Χεζμπολάχ εκπόνησε ένα πολεμικό σχέδιο που είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει τα κενά στην υποδομή πληροφοριών της ομάδας. Περίπου 170 μαχητές είχαν ήδη σκοτωθεί σε στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή και ενός ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς στη Βηρυτό.

Σε τηλεοπτική ομιλία στις 13 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας της ομάδας Χασάν Νασράλα προειδοποίησε αυστηρά τους υποστηρικτές τους ότι τα τηλέφωνά τους ήταν πιο επικίνδυνα από τους Ισραηλινούς κατασκόπους, λέγοντας ότι πρέπει να τα σπάσουν, να τα θάψουν ή να τα κλειδώσουν σε ένα σιδερένιο κουτί. Αντίθετα, η ομάδα επέλεξε να διανείμει τηλεειδοποιητές στα μέλη της Χεζμπολάχ στα διάφορα παραρτήματα της ομάδας – από μαχητές μέχρι γιατρούς που εργάζονται στις υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

Οι εκρήξεις επηρέασαν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πλάνα από νοσοκομεία που εξέτασε το Reuters. Οι τραυματίες είχαν τραύματα διαφόρων βαθμών στο πρόσωπο, ακρωτηριασμένα δάχτυλα και ανοιχτές πληγές στο ισχίο όπου πιθανότατα φορούσαν τους βομβητές. «Πραγματικά χτυπηθήκαμε σκληρά», είπε η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, η οποία έχει άμεση γνώση της έρευνας της ομάδας για τις εκρήξεις.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που έχουν εμπλακεί σε διασυνοριακό πόλεμο από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Ενώ ο πόλεμος στη Γάζα ήταν το επίκεντρο του Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από ένοπλους της Χαμάς, η επισφαλής κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχει τροφοδοτήσει φόβους για μια περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

Ένα μπαράζ πυραύλων από τη Χεζμπολάχ την επομένη της 7ης Οκτωβρίου άνοιξε την τελευταία φάση της σύγκρουσης και έκτοτε γίνονται καθημερινές ανταλλαγές ρουκετών, πυροβολικού και πυραύλων, με ισραηλινά αεροσκάφη να χτυπούν βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος. Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι δεν επιδιώκει ευρύτερο πόλεμο, αλλά θα πολεμήσει εάν το Ισραήλ ξεκινήσει.

Η ικανότητα του Ισραήλ να διεισδύει στους αντιπάλους

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε στον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τη Δευτέρα ότι το παράθυρο για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κλείνει. Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι δεν βλέπουν τις εκρήξεις τηλεειδοποίησης ως σημάδι ότι επίκειται ισραηλινή χερσαία επίθεση.

Αντίθετα είναι ένα σημάδι της φαινομενικά βαθιάς διείσδυσης των ισραηλινών πληροφοριών στη Χεζμπολάχ. «Αποδεικνύει την ικανότητα του Ισραήλ να διεισδύσει στους αντιπάλους του με έναν εξαιρετικά δραματικό τρόπο», δήλωσε ο Πολ Πίλαρ, ένας 28χρονος βετεράνος της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, κυρίως στη CIA.

Το χτύπημα στον Λίβανο είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις ειρηνευτικές ελπίδες των ΗΠΑ Σημειώθηκε καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών και εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα μπορούσε να διατάξει χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τους στόχους του στον πόλεμο που πυροδότησε οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου για να συμπεριλάβει τον αγώνα του κατά της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο.

Η προφανής επίθεση δολιοφθοράς ακολουθεί μήνες στοχευμένων δολοφονιών από το Ισραήλ εναντίον ανώτερων ηγετών της Χεζμπολάχ και κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Μια ανησυχητική ηρεμία είχε επικρατήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν και τα δύο μέρη φαινόταν να αποχωρούν από το χείλος ενός περιφερειακού πολέμου μετά από μια περιορισμένη απάντηση της Χεζμπολάχ στα τέλη Αυγούστου στη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του Ισραήλ, Φουάντ Σουκούρ στη Βηρυτό.

Η επίθεση απειλεί επίσης να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή, να εκδικηθεί το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του Ιουλίου στην Τεχεράνη που σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» πώς θα επηρεάσει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Είπε σε μια ενημέρωση ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται και δεν ήξερε ποιος ήταν υπεύθυνος. Η Χαμάς περιέγραψε την επίθεση ως «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε στην ήττα του Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις