Κόλαση φωτιάς στην Πορτογαλία: Eπτά νεκροί και 50 τραυματίες - Δεκάδες πύρινες εστίες σε όλη τη χώρα

Επτά νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες στην Πορτογαλία, όπου μαίνονται δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα εν μέσω καύσωνα, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων
Κόλαση φωτιάς στην Πορτογαλία
AP
3'

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν από τις πυρκαγιές που πλήττουν την κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, ανακοίνωσαν οι αρχές, αφού τρεις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη όταν το όχημά τους παγιδεύτηκε στις φλόγες.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας ανέφερε ότι 54 πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα, κυρίως στο βορρά, με 5.300 πυροσβέστες να κινητοποιούνται. Η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έστειλαν οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα μέσω του μηχανισμού αμοιβαίας βοήθειας της ΕΕ.

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες έδωσαν μάχη μέχρι το βράδυ της Δευτέρας για να ελέγξουν τέσσερις ξεχωριστές φλόγες κοντά στις πόλεις Νέλας και Αβέιρο, νότια του Πόρτο, με τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τους κατοίκους να ρίχνουν μανιωδώς νερό στις φλόγες που προχωρούσαν γρήγορα.

Μόνο στο Αβέιρο, οι φλόγες έχουν καταστρέψει περισσότερα από 24.710 στρέμματα δάσους και θαμνώδους έκτασης τις τελευταίες δύο ημέρες, ανέφερε η υπηρεσία - περίπου η ίδια περιοχή που έχει καεί από πυρκαγιές μέχρι στιγμής φέτος σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο διοικητής της εθνικής πολιτικής προστασίας, Αντρέ Φερνάντες, είπε ότι οι τρεις πυροσβέστες -δύο γυναίκες και ένας άνδρας- σκοτώθηκαν κοντά στο Νέλας. Τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που ανέσυρε εργαλεία από το υπόστεγο του, αναφέρθηκαν νεκροί τη Δευτέρα.

Ο Φερνάντες δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι πυρκαγιές, που ανάγκασαν το κλείσιμο δύο σιδηροδρομικών γραμμών και αρκετών αυτοκινητοδρόμων, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του κεντρικού δρόμου μεταξύ Λισαβόνας και Πόρτο, θα μπορούσαν να καταστρέψουν χιλιάδες ακόμη στρέμματα. Οι καιρικές συνθήκες τη Δευτέρα προκάλεσαν τον υψηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς στη βόρεια Πορτογαλία από το 2001, δήλωσαν ειδικοί. Ο Φερνάντες είπε ότι η κατάσταση ήταν «πολύ περίπλοκη» και ότι η Τρίτη θα ήταν «πολύ δύσκολη».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγκρο, ο οποίος ακύρωσε τις υποχρεώσεις του την Τρίτη ως απάντηση στις πυρκαγιές, είπε επίσης ότι η χώρα αντιμετώπισε «πολύ δύσκολες στιγμές». Η προειδοποίηση για ακραία πυρκαγιά έχει παραταθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Μετά από ένα υγρό ξεκίνημα της χρονιάς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κατέγραψαν λιγότερες πυρκαγιές από πέρυσι, αλλά οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου σε όλη την Πορτογαλία το Σαββατοκύριακο, εν μέσω εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας και ισχυρών ανέμων, που άναψαν τις φλόγες.

Η κυβέρνηση δεκαπλασίασε τη χρηματοδότηση για την πρόληψη πυρκαγιών και αύξησε τον προϋπολογισμό της για την πυρόσβεση μετά τις φονικές πυρκαγιές το 2017 που στοίχισαν 64 ζωές. Οι επιστήμονες είπαν ότι η ανθρωπογενής καταστροφή του κλίματος επιβαρύνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε συχνότερες και πιο θανατηφόρες καταστροφές, από πλημμύρες –όπως παρατηρήθηκαν αυτή την εβδομάδα στην κεντρική Ευρώπη– μέχρι καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές.